Baggrund
Læsetid: 7 min.

Protester på tredje uge i Colombia: Befolkningen ser politivold og overgreb for åben skærm

På tredje uge demonstrerer fattige og en forarmet middelklasse i Colombia, og et ukendt antal er døde som følge af politivold og hærgende dødsbander. Protesterne mod en skattereform er toppen af isbjerget i et land hærget af syv årtiers voldelig konflikt, hvor fredsaftalerne i 2016 har skabt et magttomrum, som narkokriminelle forsøger at udnytte
Demonstrationerne startede som protester mod den liberale regerings skattereform, men har spredt sig til hele landet, hvor flertallet af colombianere dagligt kæmper mod diverse overgreb og manglende rettigheder som følge af den narkorelaterede vold og korruption

Demonstrationerne startede som protester mod den liberale regerings skattereform, men har spredt sig til hele landet, hvor flertallet af colombianere dagligt kæmper mod diverse overgreb og manglende rettigheder som følge af den narkorelaterede vold og korruption

Joaquin Sarmiento/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
18. maj 2021

Bevæbnede uidentificerede mænd i skudsikre biler åbner ild mod en gruppe af unge afrocolombianere og indfødte ved en såkaldt humanitær forpost, hvor der sendes forsyninger til belejrede landsbyer i delstaten Cauca syd for Colombias tredjestørste by, Cali.

Flere unge flygter. Nogle svarer igen med sten og andet skyts. Derefter eskalerer det. Flere af de unge bliver ramt af kugler fra den passerende bilkonvoj, der suser videre mod næste humanitære forpost et par kilometer nede ad vejen.

En ambulance henter flere skudsårede, mens politiet begynder at anholde nogle af de flygtende unge.

Kort tid efter skudepisoden viser de sociale medier og flere regionale tv-stationer, hvordan unge indfødte og afrocolombianere overdænger de skudsikre biler med sten. Selve optakten, skuddene fra de paramilitære mænd, bliver ikke vist.

I timerne efter forsvarer en lokalpolitiker de paramilitære som »civile borgeres selvforsvar for disse forposters aggressive vejblokade«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her