Feature
Læsetid: 7 min.

»Skotland bliver regeret af konservative regeringer, vi aldrig har stemt på«

Storbritannien er en god forretning for skotterne, som får langt flere penge fra London, end de sender tilbage. Alligevel drømmer mange i det generelt mere venstreorienterede Skotland om at rive sig fri og forme et mere lige og retfærdigt samfund efter skandinavisk forbillede
»Skotland skal have kontrol over sin egen fremtid,« siger Jenny Gilruth, der er minister for Europa og international udvikling i den skotske selvstyreregering.

»Skotland skal have kontrol over sin egen fremtid,« siger Jenny Gilruth, der er minister for Europa og international udvikling i den skotske selvstyreregering.

Ken Jack

Udland
4. maj 2021

I filmen Trainspotting har kernesunde, krølhårede Tommy tvunget sine heroinafhængige venner med på udflugt ud af Edinburgh. Med det majestætisk grønne højland i baggrunden slår han armene ud og appellerer til de tre fyre, der slentrer ugideligt efter ham.

»Gør det jer ikke stolte over at være skotter?« spørger Tommy.

»It’s shite being Scottish,« råber hovedpersonen Mark Renton. »Nogle hader englænderne. Ikke mig. De er bare onanister. Vi er derimod koloniseret af onanister. Vi kan ikke engang finde en anstændig kultur at blive koloniseret af. Det er en lortesituation, og det kommer al den friske luft i hele verden ikke til at ændre på.«

I denne uge er der valg til det skotske selvstyre, og endnu en gang er det komplicerede forhold til Storbritannien det altoverskyggende tema. Selv om et flertal af skotterne i 2014 stemte imod at forlade unionen, har den skotske selvstændighedsbevægelse aldrig stået stærkere, end den gør i dag. Det skyldes ikke mindst Brexit, som to tredjedele af skotterne stemte imod.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Carsten Nørgaard

”…efter skandinavisk forbillede” minder mig om denne opinion, som en eller anden dansker skrev i The National i februar 2020:

”Dear Scotland, you’d be very welcome to join the Nordic Council”
https://www.thenational.scot/politics/18205652.dear-scotland-welcome-joi...