Valg
Læsetid: 4 min.

Skotlands selvstændighedspartier har fået flertal efter valget. Men der er stadig lang vej igen

Selv om der efter lørdagens valg er politisk flertal for en ny folkeafstemning om Skotlands selvstændighed, betyder corona og skotternes splittelse på området ifølge eksperter, at en afstemning kan have lange udsigter. Og spørgsmålet er, om den overhovedet løser problemerne
Med en valgsejr til førsteminister Nicola Sturgeon og hendes Scottish National Party (SNP) ser en afstemning om skotsk uafhængighed ud til at være rykket tættere på.

Med en valgsejr til førsteminister Nicola Sturgeon og hendes Scottish National Party (SNP) ser en afstemning om skotsk uafhængighed ud til at være rykket tættere på.

Jane Barlow

Udland
10. maj 2021

Selvstændighed har været det altdominerende tema under det skotske valg, som blev afgjort i weekenden. Og med nationalistpartiet Scottish National Partys (SNP) valgsejr ser en afstemning om uafhængighed ud til at være rykket tættere på.

SNP mangler ét mandat for at have de 65 pladser, som giver absolut flertal i det skotske parlament, men kan sammen med partiet De Grønne, der også er for selvstændighed, sikre sig et flertal.

Skotlands førsteminister og SNP’s formand Nicola Sturgeon slog i en sejrstale efter valget fast, at en ny uafhængigshedsafstemning er »folkets vilje«.

»Når man kigger på valgets resultat, kan hverken Boris Johnson eller nogen anden simpelthen demokratisk retfærdiggøre at blokere for den skotske befolknings ret til selv at definere vores fremtid,« sagde hun blandt andet ifølge The Guardian.

Men spørgsmålet er, om det er så ligetil. Spørger man Michael Keating, som er professor ved University of Aberdeen, er der flere bump på Skotlands vej til selvstændighed fra Storbritannien.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her