Konflikt
Læsetid: 5 min.

Slagsmål, knivstikkeri og bombeangreb har ført til den værste voldseskalation i Israel i syv år

Sammenstød mellem jødiske og arabiske israelere i selve Israel er nu en større trussel mod landet end de fortsatte raketangreb fra Hamas i Gaza, advarer israelske politiske ledere
Et israelsk luftangreb i Gaza By dræbte torsdag mindst syv mennesker, heriblandt mindst ét barn, der på billedet bliver båret af redningspersonale til det lokale hospital.

Et israelsk luftangreb i Gaza By dræbte torsdag mindst syv mennesker, heriblandt mindst ét barn, der på billedet bliver båret af redningspersonale til det lokale hospital.

Mahmoud Issa

Udland
15. maj 2021

JERUSALEM – Himlen over Gaza blev fredag morgen oplyst af et rødligt flammeskær, mens øresønderrivende bombebrag kunne høres fra Gaza By, der ligger over en kilometer fra grænsen, hvor de brat vækkede de lokale beboere og fik boligblokke til at ryste.

Palæstinensere, der bor i områder tæt på den israelske grænse, blev set flygte fra deres hjem i ladvogne, på æsler og til fods. Mange søgte mod FN-administrerede skoler i Gaza By, bærende på små børn og med de mest nødvendige ejendele og mad med sig.

»Vi er panisk angste for vores børn, som skriger og ryster,« fortalte Hedaia Maarouf, som i al hast forlod sit hjem med sin familie på 19, heraf 13 børn.

I det nordlige Gaza blev Rafat Tanani, hans gravide hustru og fire børn dræbt, da et israelsk kampfly reducerede deres hus til murbrokker.

Israelske luft- og landstyrker har angrebet flere mål i Gaza og derved tvunget adskillige beboere til at flygte fra deres hjem i, hvad der nu har udviklet sig til Israel-Palæstina-konfliktens værste voldseskalation i syv år.

Tungt artilleri er blevet indsat mod, hvad der ifølge israelske militærkilder er et stort netværk af underjordiske tunneler, der forbinder Gazastriben med Israel, og som Hamas har brugt til at komme ubemærket frem og tilbage. Og nu har det intense bombardement, som Israel satte ind natten til fredag ført til spekulationer om, hvorvidt israelske landtropper forbereder en egentlig invasion af Gaza.

Natten mellem torsdag og fredag steg antallet af sårede til 830 ifølge Gazas sundhedsministerium. Dødstallet er opgjort til 119, deriblandt 27 børn, hed det ifølge samme kilde.

FN oplyser, at over 200 hjem og 24 skoler er ødelagt eller svært beskadiget i Gazastriben efter de sidste fem dages israelske luftangreb. Og organsisationen advarer om, at beboernes adgang til drikkevand kan blive begrænset som følge af strømafbrydelser og beskadigelse af rørnet.

Elnettet risikerer også at ryge som resultat af den igangværende militæraktion. For øjeblikket har de fleste familier kun strøm i fire eller fem timer om dagen, mens hospitaler og virksomheder må klare sig med generatorer. Og da brændstofforsyningen er lav, ventes der flere strømafbrydelser.

Luftalarm

I mellemtiden fortsætter Hamas og andre militante grupper med at beskyde Israel med raketter. I flere byer og bydele lyder der jævnligt advarselssirener. Det israelske militær siger, at siden torsdag har dets luftforsvar beskudt mindst fem droner med sprængstoffer, der blev opsendt fra Gaza.

Ni mennesker er dræbt i selve Israel, herunder et barn og en soldat.

Kort efter midnat fredag udsendte det israelske militær en erklæring, der oplyste: »Israels Forsvarsstyrkers luft- og landtropper angriber for øjeblikket i Gazastriben.«

Lidt senere præciserede militæret dog, at det endnu ikke har indsat tropper i selve Gaza, hvilket tyder på, at der ikke er tale om første bølge af nogen landinvasion, men kun om artilleri- og kampvognsild fra grænsen.

»Præcisering: Der er for øjeblikket ikke nogen Israel Defense Forces-landtropper i Gazastriben. IDF’s luft- og landstyrker gennemfører angreb på mål i Gazastriben,« hed det i erklæringen, der tilføjede, at nye luftangreb var undervejs på Hamas’ raketstillinger og observationsposter i Gaza.

Kort efter den første militære erklæring i, hvad der tilsyneladende henviste til samme operation, tweetede Benjamin Netanyahu, Israels premierminister: »Det sidste ord er ikke sagt, og denne operation fortsætter, så længe det er nødvendigt.«

Senere fredag offentliggjorde IDF en erklæring om, at en natlig luftindsats på 160 fly »har ramt over 150 underjordiske mål i det nordlige Gazastriben«. Erklæringen hævdede, at formålet med operationen var at beskadige de underjordiske tunneler, som Hamas har udgravet. Israels styrker ødelagde under angrebet »mange kilometer« af tunnelerne, hævdede IDF.

Brutalitet

Det israelske militær har angiveligt planer klar for en mulig jordoperation i Gaza og opfordrer sine styrker til at »forberede sig på kamp«. Tusinder af reservister er indkaldt, og orlov for alle kampenheder er annulleret.

For fjerde nat i træk blev Israel desuden ramt af etnisk vold efter nye sammenstød mellem jøder og arabere i byen Lod. En synagoge blev nedbrændt i nattens løb, og ifølge politiet blev 43 personer arresteret.

Onsdag eksploderede volden ved havnepromenaden i Bat Yam, en sydlig forstad til Tel Aviv.

Den begyndte med koordinerede angreb på butikker tilhørende israelsk-arabiske borgere. Grupper af unge højreradikale jøder, flere klædt i sort, havde forsamlet sig på promenaden efter direkte voldstilskyndende opfordringer på de sociale medier. Under tilråbet »død over araberne« knuste de ruderne til en israelsk-arabisk iscafé og faldt herefter over en israelsk-arabisk mand, som de halede ud af hans bil og dernæst gennemtævede med stor brutalitet. Han blev liggende livløs i et kvarter, før politiet ankom til stedet.

Hele episoden blev fastholdt på live-tv af den israelske tv-station Channel 11. Stationens reporter på stedet, Daniel Elazar, advarede: »Hvad vi ser her, er en lynchning i realtid. Der er ikke noget politi her,« sagde han, før studieværten bad ham om at dreje kameraet væk.

Shin Bet, den israelske sikkerhedstjeneste, sagde i går, at den er gået ind i bestræbelserne på at stoppe volden i de jødisk-arabiske byer, som den beskriver som »terroristisk i enhver henseende«. Tjenesten vil nu forsøge at opsnappe planer om at angribe eller deltage i voldelige sammenstød og »lokalisere, arrestere, efterforske og stille gerningsmændene for retten«, hedder det i en erklæring fra Shin Bet.

»Vi tillader ikke voldelige oprørere at gennemtvinge terror på Israels gader, hverken fra arabere eller fra jøder,« sagde Shin Bet-chef, Nadav Argaman.

Israels politiske ledere har givet udtryk for, at de voldelige og borgerkrigslignende gadesammenstød mellem jøder og arabere inde i selve Israel nu udgør en større trussel end den eskalerende militære konflikt med Gaza.

»Vi står ikke over for nogen større trussel lige nu end disse pogromer, og vi har intet andet valg end at genoprette lov og orden via målrettet brug af magt,« sagde Netanyahu torsdag.

Og Israels præsident, Reuven Rivlin, tilføjede, at »borgerkrig vil blive til større fare for vores eksistens som nation end alle udefrakommende farer«.

Der er i denne uge blevet rapporteret om vold mellem de to folkegrupper, herunder slagsmål, knivstikkeri, skyderier og brandstiftelse fra steder over hele landet – fra Beersheba i det sydlige Negev til Tiberias og Haifa i nord.

Hundredvis af mennesker er arresteret, og grænsepolitiet er blevet omplaceret fra det besatte Vestbredden til byer i selve Israel.

»Vi befinder os i en nødsituation,« sagde forsvarsminister Benny Gantz i en erklæring.

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anders Thomsen

Gad vide om Israelerne og Palæstinenserne nogensinde holder op med at slå hinanden ihjel?

Ja, nu vi alligevel har fat i The Guardian, kunne man jo spørge dem, hvorfor briterne intet gør, når denne krise igen og igen bryder ud, og som DE er skyld i.

Med Balfour Declaration (1917), gav Arthur Balfour i det britiske parlament, på vejene af et folk, nemlig briterne, et land til et andet folk, nemlig jøderne, det land som tilhørte et tredje folk, nemlig palæstinenserne.

Så lad os endelig hører fra imperialisterne. Men dem i parlamentet og ikke skrivebordskrig-korrespondenterne.

Mads Greve Haaning, Anders Graae, Jørgen Tryggestad, Thomas Tanghus, Hanne Utoft, Espen Bøgh, Werner Gass og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

FN's generalkommissær for flygtninge (UNRWA) Philippe Lazzarini sagde under et besøg i Madrid:

"Blodsudgydelsen i Palæstina blev provokeret af Israel ved at udvise palæstinensiske familier af deres hjem fra det østlige Jerusalem og forbyde troende at komme ind i moskeen under Ramadan-ferien."

”Dette var en bebudet krise, og vi vidste, at den ville bryde ud, hvis der ikke blev gjort noget. I løbet af de sidste to uger i Sheij Yarrah (Østjerusalem) er snesevis af palæstinensiske familier, der har boet i deres huse i mere end 70 år, blevet smidt ud af husene, etnisk udrenset og truet med udsendelse fra Israel. På samme tid, under Ramadan-ferien, var de troendes fuldstændige adgang til Al Aqsa-moskeen blevet forbudt. Dette var årsagerne til oprøret,” fortalte Lazzarini til den spanske avis El País fredag ​​forud for et møde med den spanske udenrigsminister.

Baggrunden for at udsætte familierne fra deres huse i mislimernes hellige Østjerusalem er tilsyneladende, at der påtænkes bygning af en række ambassader samt at gøre hele Jerusalem etnisk jødisk.

Per Klüver, Jørgen Falck, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Anders Graae, Jørgen Tryggestad, Thomas Tanghus, Hanne Utoft, Espen Bøgh, Carsten Munk, Per Torbensen, Werner Gass og Jan August anbefalede denne kommentar

Gert:
Ja, det er den historie der burde fortælles også i danske medier, men det sker ikke. Ingen drift mod objektiv væsentlig dækning.

Per Klüver, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Issa Chaaban, Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann, Anders Graae, Jørgen Tryggestad, Hanne Utoft, Espen Bøgh, Per Torbensen og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Det var ubehagelige billeder for et par dage siden. Det var krystalnat på israelsk.

Hanne Utoft

Jvf. Gert Rommes kommentar, så invaderede højreradikale, israelske grupper moskéen, hvilket medførte tumult - og derpå angreb israelske sikkerhedsstyrker folk inde i moskéen, med bl.a. gummikugler og tåregas. Langt hovedparten af de tilskadekomne var muslimer. https://www.youtube.com/watch?v=_4wVYYQXTdQ

Ville de vestlige lande mon se på udbruddet af en borgerkrig i Israel, og styrets håndtering af en sådan, med samme øjne som på den såkaldte borgerkrig i Syrien, hvor man har krævet styrets afgang, støttet oprørerne militært og indført voldsomme sanktioner mod landet? Næppe - til trods for at en borgerkrig i Israel/kontinuerlig krig i regionen er noget, landets autoritære militærstyres politikker notorisk provokerer ... og som tidligere kolonimagter for længe siden lagde fundamentet for.

Per Klüver, Jan Fritsbøger, Issa Chaaban, Arne Albatros Olsen, Flemming Berger, Espen Bøgh, Jørgen Tryggestad, Anders Graae, Jan Jensen, Thomas Tanghus og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Martin Mortensen

Nå, hvor længe går der mon denne gang før vi alle har glemt hvad der udløste den nuværende konflikt imellem Israel og Palæstina. Diverse bias-medier er godt i gang med at styre fortællingen.

Kan se Berlingske totalt ukritisk har valgt at bringe lidt “danish bashing” skrevet af Robert Ellis for 5 dage siden i den israelske avis Haaretz, hvor historien om tilbagesendelse af syriske flygtninge skal nævnes sammen med tilbagesendelse af jødiske flygtninge til Nazityskland. Det gør Berlingske på et tidspunkt hvor der er en eskalerende konflikt i gang imellem Israel og Palæstina.

Espen Bøgh

Med de sidste tiltag om udrensning af arabere i Israel burde Amerika klart og tydeligt have fortalt Netanyahu det absolut utålelige heri.

Disse arabere er jo ikke udråbt af Amerika som terror-organisation, som Hamas på Gaza-striben og Fatah på Vestbredden, selv om det er et bedrag overfor omverdenen.

Når Amerika sådan accepterer udrensningen i Israel af arabiske beboere som har boet der i en menneskealder, så er det jo godt Amerika kan åle Kina for deres udrensning af uighurerne som værende i strid med menneskerettighederne.

Det er da godt Amerikaklart kan se forskellen fra Mellemøsten til Asien.

Amerika leverer de mest moderne våben til Israel, som de bruger imod Palæstinenserne på henholdsvis Vestbredden som i Gaza, og er dermed skyldige i såvel den interneringspolitik som Israel gennemfører, samt den forflyttelsespolitik der foregår på Vestbredden.

Amerika hævder de ikke kan blande sig i striden, men det er lige det man gør når man leverer våben til den ene side.(Israel) konstant og konsekvent.

I en krig, og dette er en etnisk udryddelseskrig, er sandheden altid det første offer.

Pressen har både ret og pligt til at formidle nyt fra verdens brændpunkter, og er derfor beskyttet mod angreb på præcis samme måde som læger, hospitaler og Røde Kors/Røde Halvmåne. Dette er simpelt hen pressens meget vigtige opgave i et demokratisk retssamfund.

Men Apartheidstyret, Israel, er hverken demokratisk eller noget retssamfund. Og derfor er der faktisk intet nyt i, at Apartheidstyret direkte jagter presse og medier, og forsøger at hindre dem i at berette om sandheden fra palæstinensisk område. Man ønsker simpelt hen at være den part, der fortæller verden om "sandheden" set fra Apartheidstyrets side, fordi det er utrolig vigtigt, at holde den internationale sympati hos sig selv.

Denne gang gav man den internationale presse en time til at komme ud af bygningen, inden den blev sprunget til støv. Alle kom formentlig ud i live, men i absolut sidste øjeblik. Til gengæld kom intet teknisk udstyr, sendeudstyr eller nyhedsstof med ud, og derfor er den internationale presse nu helt mulighed for at formidle nyt til omverdenen.

"Hamas var tilstede i bygningen, så vi var tvunget til at sprænge den", hedder det fra Apartheidstyret, Israels side. Og hvis man anser det amerikanske nyhedsbureau Associated Press, AP, danske DR, Reuters Bureau, BBC og alle de andre - herunder 12 freelance journalister, for at udgøre Hamas, så er denne nyhed i hvert fald blevet accepteret af alle regeringer i alle vestlige lande.

Til gengæld er der nu frit slag til at (mis)informere verden om, hvad der sker i de, af apartheidstyret, besatte områder. Så intet har forandret sig i apartheidstyrets måde at føre krig på,

Per Klüver, Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Selv under hård pres udefra har Apartheidstyret, Israel, længe nægtet blot at diskuterer covid-19-vaccination af palæstinensere - heller ikke palæstinensere, der bor og altid har boet i Israel.

Måske har man håbet på, at dette etniske "problem" på denne måde forsvandt af sig selv. - Eller måske er det blot tænkt som en "retfærdig" straf, fordi de netop bor i Israel, eller i deres tilbageværende enklaver, som apartheidstyret endnu ikke har ulovligt beslaglagt imod folkerettet og konventionerne.

Men nu er der da reel udsigt til, at covid-19 kan arbejde for den stolte jødisk- fascistiske apartheidstyre.

FN udtalelse, den 14. maj 2021:

"FN estimerer, at ca. 10.000 palæstinensere har været nødt til at forlade deres hjem i Gaza på grund af de igangværende fjendtligheder. De lægger ly i skoler, moskeer og andre steder under en global COVID-19-pandemi med begrænset adgang til vand, mad, hygiejne og sundhedstjenester. Hospitaler og adgang til vand- og sanitetstjenester afhænger af elektricitet, hvis brændstof løber tør søndag."

- Læs selv videre:

https://www.ochaopt.org/content/statement-humanitarian-coordinator-lynn-...

Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det fascistiske apartheidstyre, Israel, har selvfølgelig ansvaret for, hvad der sker med mennesker, som landet ulovligt har påtvunget sig. Men der er altså også nogle, der i profittens hellige navn har påtaget sig et enormt medansvar.

Hvem kan egentlig drages til ansvar for apartheidrepublikken Israels overgreb over mennesker, som landet med magt har frataget deres rettigheder og muligheder, og derfor har i sin varetægt. Nedenstående liste over ansvarlige medløbere kan gøres som lang, som man vil, men jeg har valgt at stoppe den her:

"Microsoft, Bosch og andre tech-firmaer har investeret 74 millioner dollars i det israelske firma AnyVision, som laver software der bliver brugt af det israelske militær til at overvåge palæstinensere på Vestbredden. Tech-giganterne krænker palæstinensernes rettigheder".

https://danwatch.dk/techgiganter-investerer-i-overvaagningsudstyr-paa-de...

---

Dansk sikkerhedsgigant, G4S, er leverandør til israelske fængsler. G4S sælger sikkerheds- og overvågningsudstyr til en række fængsler på Vestbredden og i Israel, hvor det er dokumenteret, at palæstinensere udsættes for tortur og holdes fængslet uden adgang til retslig hjælp.

https://www.berlingske.dk/samfund/dansk-sikkerhedsgigant-er-leverandoer-...

---

G4S’ involvering i besættelsen af Palæstina
og hvorfor G4S bør boykottes.

https://boykotg4s.files.wordpress.com/2012/09/g4s_rapport.pdf

---

Magistres pensionspenge arbejder på Vestbredden
De israelske bosættelser på Vestbredden er af FN og Den Internationale Domstol i Haag kendt ulovlige og menneskerettighedskrænkende. Flere og flere pensionskasser og virksomheder vil ikke støtte de israelske myndigheders bosættelsespolitik på Vestbredden. MP Pension går den modsatte vej. Siden 2008 er investeringen af magistres og psykologers pensionspenge i området vokset fra knap 100 til 163 millioner.

https://www.akademikerbladet.dk/magasinet/2014/magisterbladet-nr-2-2014/...

---

Et dansk-britisk firma har eksporteret masseovervågningsteknologi til diktaturstaterne Saudi-Arabien, Oman og Qatar. De danske myndigheder har godkendt salgene og holdt tilladelserne hemmelige. Systemerne kan overvåge en hel befolkning og bruges med stor sandsynlighed til at slå ned på regimekritikere, vurderer eksperter.

https://www.information.dk/indland/2017/06/danmark-tillod-salg-teknologi...

---

Palæstinensisk ambassadør: Danmarks ros af det israelske demokrati er hykleri
KRONIK: Når Jeppe Kofod (S) bebuder en ny, værdibaseret tilgang til udenrigspolitikken, er det samtidig på høje tid, at Danmark begynder at kritisere Israels krænkelser af palæstinensiske rettigheder, skriver Manuel Hassassian.

https://www.altinget.dk/forsvar/artikel/palaestinensisk-ambassadoer-danm...

Det amerikanske nyhedsbureau Associated Press, der sammen med andre nyhedsbureauer havde lokaler i den 12 etages pressebygning, som Israel sprang i luften, så ingen udenlandske nyhedsbureauer hverken kan optage eller sende nyheder fra besatte områder, har nu kontaktet den israelske regering og militæret.

Begrundelsen for at sprænge bygningen var jo, at Hamas var tilstede i bygningen. Da ingen af nyhedsbureauerne er enige med Israel om dette, og derfor har Associated Press (AP) bedt Israel om at dokumentere det.

Dette krav er omgående blevet afvist af Israels militær. Medens den Israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, til gengæld rasende har kaldt AP og hele den internationale presse for simple arabiske fascister, der truer Israels ret til at eksistere, og kun var ude på at "indberette Israel til den Internationale Krigsforbryderdomstol.

Chefanklager i Den Internationale Straffedomstol (Krigsforbryderdomstolen), ICC, Fatou Bensouda, har i øvrigt meddelt, at domstolen vil indlede en formel efterforskning af mulige krigsforbrydelser begået i palæstinensiske områder.

"Efterforskningen vil fokusere på begge sider i konflikten mellem Israel og det palæstinensiske selvstyre", sagde Bensouda. "Og domstolen har allerede brugt fem år på de indledende undersøgelser, og ICC vil se sagen fra begge sider".

Hvis Israel skal undersøges, afviser Israel dog totalt at samarbejde med Haag-domstolen om mulige krigsforbrydelser. "Israel anerkender ikke den international straffedomstols autoritet" fastslår premierminister Benjamin Netanyahu vredt.

Hanne Utoft

Hér har nogle Harvard-studerende set nærmere på hvilke bosætter-organisationer som fører kniven i udsættelsen af palæstinensere i Østjerusalem:

"Sheikh Jarrah has been coveted by settler organizations since the 1970s in an attempt to increase the amount of private Jewish residency in strategically located areas of occupied East Jerusalem (Adalah). Nahalat Shimon International, an organization based in the United States, is one of two settler organizations implicated in the ethnic cleansing of Sheikh Jarrah; it intends to demolish the Sheikh Jarrah neighborhood and replace it with a 200 unit Israeli settlement, according to legal advocacy organization Ir Amim. The other settler organization, Ateret Cohanim, has a branch registered as an American charity in the United States. A 2015 Haaretz report found that there are over 50 organizations registered as 501(c)(3) tax exempt charities in the United States that have funneled over $200 million dollars to the Israeli settlement enterprise."
https://ppr.hkspublications.org/2021/05/10/sheikh-jarrah/

Jørgen Falck

Hvorfor taler ingen om etableringen af en sikkerhedszone mellem Israel og det palæstinensiske selvstyreområde - et ingenmandsland, som kontrolleres af en fredsbevarende styrke udsendt af FN?
Så meget blod er i alt for mange år udgydt i den konflikt, at hadet parterne imellem er som en bombe, der truer med at smadre alt i regionen. Det er ubærligt.

Bare rolig. Biden og Blinken er for menneskerettigheder og vil forfølge overgreb og etnisk udrensning. Tirsdag holder EU's udenrigsministre møde og de går ind for menneskerettigheder og værdier. Vi fører en værdibaseret udenrigspolitik, så hvad er problemet?

@ Jørgen Falck,

I den nuværende etniske udrensning af Østjerusalem, er dit spørgsmål omkring en fredsbevarende styrke et rigtig godt spørgsmål.

Men der har faktisk været fredsbevarende styrker i en årrække. Men dels blev de sendt i sikkerhed langt inde i Egypten på et andet tidspunkt, hvor Israel gik i krig mod Palæstina. Og da de kom tilbage, blev de anvist en plads i Golan, der var et område som Israel nuppede fra et andet naboland.

De fredsbevarende FN-tropper som buffer mellem landene kan kun indsættes og operere, hvis de godkendes af begge parter. Og her har den ene part samt dens nære forbundsfælle. USA, været stærkt imod.

Men måske bør man igen overveje det, for måske kan det "nye" USA vride armen om på Israel.