Baggrund
Læsetid: 5 min.

Taiwan anklager Kina for at blokere for vaccineleverancer og for at udnytte pandemien politisk

Ifølge Taiwan-regeringen i Taipei har kinesiske benspænd forhindret tiltrængt opkøb af COVID-19-vacciner. Taiwans vaccineprogram halter langt bagefter på et tidspunkt, hvor landet for første gang siden pandemiens start ikke har smitten under kontrol
At Kina har blokeret for vaccineindkøb i Taiwan har indtil for nylig været af mindre betydning, fordi Taiwan har været blandt de bedste lande i verden til at håndtere pandemien. Men med nye varianter er smittetallet de seneste uger steget kraftigt. Her er vi på madmarked i hovedstaden Taipei.

At Kina har blokeret for vaccineindkøb i Taiwan har indtil for nylig været af mindre betydning, fordi Taiwan har været blandt de bedste lande i verden til at håndtere pandemien. Men med nye varianter er smittetallet de seneste uger steget kraftigt. Her er vi på madmarked i hovedstaden Taipei.

Billy H.C. Kwok

Udland
1. juni 2021

Under pandemien er vacciner et globalt gode, der ikke bør bedrives politik på. Sådan lyder et mantra fra den kinesiske ledelse, der gerne langer ud efter klodens mest velhavende nationer for at hamstre og handle selvisk på bekostning af andre.

Men den udlægning klinger noget hult set fra Taiwan.

Ifølge Taiwan har Kina forsøgt at presse Paraguay – en af Taiwans få tilbageværende diplomatiske allierede – til at opgive de diplomatiske forbindelser mod lovning om massive kinesiske vaccineleverancer. Og nu oplever de 23 millioner borgere i Taiwan selv den negative side af Kinas vaccinediplomati.

Kinas Kommunistparti anser Taiwan som en løsreven provins, der hurtigst muligt skal underlægges folkerepublikkens kontrol – om nødvendigt med magt. De senere år har Kina intensiveret indsatsen for at isolere Taiwan internationalt og destabilisere landets demokratiske institutioner.

Den taiwanske regering i Taipei har tidligere givet udtryk for, at Taiwan har svært ved at opkøbe tilstrækkelig mange vacciner på det internationale marked og direkte anklaget Kina for at have en finger med i spillet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Tja, tidligere i pandemien har Information gentagne gange rost Taiwans epidemiologiske kontrol med sin befolkning. Landet har åbenbart forsøgt: '...en kombination af at udvikle egen vaccine og at importere fra udlandet.'
Den strategi er så slået fejl, og skylden er iflg. Information udelukkende Kinas. Så når Kina tilbyder Taiwan kinesiske vacciner er det 'helt sikkert' et forsøg på at underlægge sig landet osv osv.
Hvad skal vi med Berlingske Tidende? Vi har Information - det nye koldkrigsorgan for konsulentsegmentet i danske bymiljøer.

t. helleskov, Anders Graae, Palle Yndal-Olsen, Knud Bisgaard og kjeld hougaard anbefalede denne kommentar

Nu er det jo ingen hemmelighed, at Kina anser, at Taiwan er en væsentlig del af Kina. Og i denne forbindelse er det vel rimeligt (for Kina), at Kina kan stille krav overfor Taiwan.

Men i det hele taget er Kina er meget aktiv i øjeblikket, både udenrigs- og hjemme i Kina.

For blot få dage kunne man læse, at Kina havde bevæget sig meget langt fra 1. barns-politikken, og nu både tillod og anbefalede 3 børn pr familie.

Og i går fremgik det af en række udenlandske medier, at antallet af ægteskaber i Kina var historisk lavt i disse år. Og at Kina derfor har bedt unge kvinder om at stoppe deres uddannelser for at danne ægteskab.

Men det fremgik også, at hvis de unge kvinder ikke fulgte disse "gode henstiller", kunne det blive nødvendigt med en politik på området.

Tommy Clausen, Mads Greve Haaning og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Holger Rørdam

Kina er et fascistisk diktatur, der forfølger alt og alle, der ikke indordner sig under Kinas politik. Med alle til rådighed stående midler. Kinas politiske udvikling de sidste ca tredve år med mere magt og indflydelse er katastrofal for hele verden. Hitler rumsterede "kun" i Europa og USSR. Kina rumsterer i hele verden, og Vesten har ladet stå til i håb om, at Vestens åbning mod Kina ville demokratisere Kina, og at Kina ville åbne et marked for Vesten. Dette har vist sig at være en stor stor kæmpe fejl. At BioNTech har fået tilladelse til at, samarbejde med et firma i Kina skriger til himlen. Grådigheden stikker igen sit fjæs frem.
Hvis Vesten ikke sætter hårdt ind overfor Kina nu, kan det netop ende helt galt. Ligesom i år 1938.

Det burde ikke undre nogen, om den kinesiske virus er fremstillet på et laboratorie i Wuhan. Kina har i den grad draget fordel af pandemien. Fy for satan!