Analyse
Læsetid: 4 min.

De to ærkefjender, Saudi-Arabien og Iran, er måske ved at gøre Mellemøsten til et fredeligere sted

USA’s præsident Joe Biden er ved at vride armen om på magthaverne i Mellemøsten. Der er flere tegn på, at de regionale stormagter nu tyer til diplomati
Den saudiske kronprins Mohamed bin Salman har lavet en kovending på et tidspunkt, hvor Biden-regeringen har erklæret, at USA vil engagere sig mindre i Mellemøsten og rette fokus andetsteds, skriver Waleed Safi i sin analyse.

Den saudiske kronprins Mohamed bin Salman har lavet en kovending på et tidspunkt, hvor Biden-regeringen har erklæret, at USA vil engagere sig mindre i Mellemøsten og rette fokus andetsteds, skriver Waleed Safi i sin analyse.

Balkis Press/Ritzau Scanpix

Udland
5. maj 2021

For præcis fire år siden tonede den saudiske kronprins Mohamed bin Salman frem på arabiske tv- kanaler og erklærede, at det iranske præstestyres ideologi gjorde det umuligt for Saudi-Arabien at forhandle med Iran. I samme interview truede han ovenikøbet Iran med krig.

»Vi vil ikke vente, til slaget foregår på saudisk jord. I stedet vil vi arbejde på, at krigen kommer til at foregå i Iran,« sagde han til den saudiske tv-station al-Arabiyya i 2017.

I den forgangne uge var tonen helt anderledes.

»Iran er vores naboland. Vi ønsker, at landet blomstrer og gror«, sagde han i et stort interview med samme tv-station op til weekenden.

Kronprinsens kovending kommer på et tidspunkt, hvor Biden-regeringen har erklæret, at USA vil engagere sig mindre i Mellemøsten og rette fokus andetsteds, herunder især Kina. Præsident Biden ønsker tilsyneladende ikke længere at støtte Riyadh ubetinget, og det har fået kronprinsen til at opsøge de diplomatiske muligheder.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ja, selvfølgelig er det Biden, der sørger for et fredeligere Mellemøsten, der ligefrem kommer til at basere sig på diplomati. Haha

Eller er det hele en konsekvens af, at syrerne, iranerne og russerne har trukket sig sejrrigt ud af proxi-borgerkrigen i Syrien.

Og, kan man tilføje, at Saudi Arabien støttet af amerikanerne ikke han få has på Houthierne i Yemen, støttet af de for altid sanktionerede og fattige iranere.

Nu kan vi forhåbentligt få vores militærskib hjem fra Hormuzstrædet, så Saudi Arabien selv skal stå for sikkerheden af deres olieeksport.

jens christian jacobsen, Anders Graae, Michael Waterstradt og John Andersen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

" at syrerne, iranerne og russerne har trukket sig sejrrigt ud af proxi-borgerkrigen i Syrien."

1 rent diktatur og 1 rent teokrati og 1 diktatur-lignende skindemokrati.
Jubiiii;

Se tidslinjen her og se at borgerkrigen varede år inden nogen greb ind overfor Assad nedslagtning af egen befolkning, højst sandsynligt inklusive brug af giftgas.

https://www.rodekors.dk/vores-arbejde/syrien/overblik-konflikten-i-syrien

Derudover.

Nej; Jeg har også svært ved at tro på at der bliver fredeligt i Mellemøsten; Biden eller ej.

Jacob Nielsen

En Biden kan ikke skabe fred i Mellemøsten. Og konflikten mellem sunnisaudierne og shiairanerne er for stor til andet end våbenhvile. Saudierne vil ikke have at shia breder sig mere, og primært derfor fører de krigen i Yemen. De kan realistisk set ikke selv sørge for transporten gennem Hormuz strædet, det er de simpelthen ikke kompetente til, så derfor skal olien, som vi stadig er dybt afhængig af, beskyttes af os i vesten, hvis vi ikke vil have en oliepris på 200$+. Men saudierne kan kompencere ved at købe militært isenkram, mestendels af amerikanerne, som de slet ikke kan (eller har viljen) bruge til det, det er bygget til at kunne yde. Hvem har nogensinde hørt om en eneste saidisk militær operation der var vellykket? Hver eneste gang der opstår en trussel mod dem, så ringer de til storebror, men køber så til gengæld lidt flere kampfly, som de kan tage nogle flotte billeder af.