Baggrund
Læsetid: 8 min.

For 100 år siden dannede 13 mænd Kinas Kommunistiske Parti. Det var en tæt på umulig situation

Verdens mægtigste parti er ansvarlig for enorme overtrædelser af menneskerettigheder, og det kinesiske kommunistparti er selv blev formet af krig og intern strid og i begyndelsen domineret af bolsjevikker og en lille gruppe intellektuelle. Stærkt inspireret af Lenin lagde de et fundament, der står den dag i dag, hvor Kina indleder fejringen af partiets 100 år. Information fortæller i ny serie om, hvordan det hele begyndte og siden gik
»Politisk magt vokser ud af et geværløb,« konkluderede Mao Zedong på en partikongres i 1927.

»Politisk magt vokser ud af et geværløb,« konkluderede Mao Zedong på en partikongres i 1927.

Getty Images

Udland
1. juli 2021

100 år er gået, siden 13 kinesere fra seks forskellige byer satte hinanden stævne i et beskedent lokale i Shanghai. Klokken otte om aftenen den 23. juli 1921 begyndte begivenheden, der til trods for det beskedne fremmøde blev kaldt for en kongres. Hvad de delegerede satte i gang, bliver disse dage fejret i Kina som starten på en ny national selvforståelse.

Kommunistpartiets jubilæum er årets politiske højdepunkt og endnu en anledning for partisekretær Xi Jinping til at markere partiets status og dominerende position. Men ville partiets stiftere overhovedet juble med, hvis de kunne deltage i fejringen?

Både ja og nej, vurderer Tony Saich, professor ved Harvard Kennedy School og en af verdens førende eksperter i kinesisk politik. Hans seneste bog, From Rebel to Ruler: One Hundred Years of the Chinese Communist Party, udkommer denne måned.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Har Kina mon tiltrådt menneskerettigheds konventionen? Det harmonerer jo ikke med partiet over individdet?

Peter Beck-Lauritzen

Ups, den gælder vist kun for europæer, så derfor er det omsonst, at tillægge Kina europæiske holdninger og dyder! Så må vi behandle kineserne derefter, som barbarer, på det menneskelige plan!

Professor Stephen Watt Harvard Kennedy School tweetede i dag: ”En masse amerikanske udenrigspolitiske eksperter er bekymrede over Kinas fremgang. Også mig. Men hvor mange af disse eksperter har reflekteret over det faktum, at Kina ikke har kæmpet krige mange steder, mens de støt har fået større rigdom, magt og indflydelse? "

Jan Henrik Wegener

Kinesiske soldater deltog i høj grad i krigen mellemNordkorea og Sydkorea(USA/FN, Der var også kampe mellem kinesiske tropper og Vietnam sidst i halvfjerdserne, kampe mellem Indien og Kina i grænseområderne og mindst træfninger mellem Sovjettiske og kinesiske styrker.

Atilla Thcengiz

Overfladisk (b)analyse: Kina er IKKE et kommunistisk land, det har opgivet de grundlæggende ideer, principper og idealer om at nå målet, og har erstattet hele molevitten med statskapitalisme, undertrykkelse og national fascisme. Jeg er mere eller mindre ligeglad om det er US/EU eller Kina/Rusland der kommer til at dominere i de kommende år, men det er NATUREN ikke, den er i så høj grad proaktiv ift. selvforsvar. Cuba er et unique og enestående land som er værd at støtte i dets kamp om at realisere det ideale kommunistiske samfund, om end det sker langsomt men aldeles sikkert og fuld af selvtillid ;)