Nyhed
Læsetid: 4 min.

Amazon får skattesmuthul i ny G7-aftale, lyder kritikken

Hvis den påtænkte globale selskabsskat kun skal gælde virksomheder med en overskudsgrad på over ti procent, vil onlinehandelgiganten Amazon kunne gå fri, advarer eksperter
»At dømme ud fra G7’s kommuniké vil Amazon fint kunne slippe gennem nettet. Hvis der et eller andet sted findes et andet detaljeringslag, der indikerer, at også Amazon vil gå i nettet, ville det da være alletiders, men det har vi ikke set noget til endnu« siger Paul Monaghan, der certificerer virksomheder, der afholder sig fra skatteunddragelse.

»At dømme ud fra G7’s kommuniké vil Amazon fint kunne slippe gennem nettet. Hvis der et eller andet sted findes et andet detaljeringslag, der indikerer, at også Amazon vil gå i nettet, ville det da være alletiders, men det har vi ikke set noget til endnu« siger Paul Monaghan, der certificerer virksomheder, der afholder sig fra skatteunddragelse.

Johannes Eisele

Udland
8. juni 2021

Finansministre fra G7-gruppen, der samler syv af verdens rigeste industrinationer og repræsentanter for EU, blev lørdag enige om en banebrydende aftale, der skal få globale storkoncerner som Apple, Microsoft, Google og Facebook til at betale mere skat.

Men eksperter er bekymrende for, at Amazon måske kan slippe for at skulle svare en væsentligt højere selskabsskat på nogle af sine største markeder, medmindre der bliver lukket et stort smuthul i den historiske aftale.

De to ’søjler’ i aftalen vil dels pålægge virksomheder at betale en procentdel af deres overskud på de markeder, hvor de har størst omsætning, men kun er minimalt til stede som registrerede selskaber. Dels indføre en aldrig tidligere set global minimumsskat på selskaber.

Men i en meddelelse fra G7-ministrene fremgår det, at søjle 1 kun skal gælde for »overskud, der overstiger en margin på ti procent for de største og mest rentable multinationale virksomheder« – og sættes tærsklen her, vil det udelukke Amazon.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Så må der indføres en "bruttoskat"!
Hvad ligner det med denne undtagelse?

Holger Nielsen, Steen K Petersen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Jeg tror efterhånden at det er umuligt at beskatte globale storkoncerner som Apple, Microsoft, Google og Facebook. De sidder på de bedste økonomer, jurister...og politikere, og vi beder dem selv være vores censorer på nettet.

Beslutningen om at rejse til Månen blev truffet af John F. Kennedy, men det var også sidste gang en leder af en demokratisk organisation, tog de store beslutninger.

Desværre har de fleste mennesker det jo fint med hvad de tilbyder at handler på nettet, elbiler og pis og lort. og de fleste har masser af penge.

Så hvad er det egentligt ikke at kunne lide ved dette nye Big Corp-årtusinde?

Enten en bruttoskat på de varer de sælger i landene, og det skal være noget der tæller.

Eller også ingen adgang til markederne for deres produkter de vil sælge.

Som konkurrencen er i dag mellem danske virksomheder og en del fremmede virksomheder, er den væsentligt skævvredet til fordel for de fremmede virksomheder der ikke betaler skat i Danmark.

Disse virksomheders ubeskattede overskud kan anvender til rabatter eller reklame kampagner i konkurrence med danske virksomheder, der ikke har samme mulighed efter skattebetaling af deres overskud.

Der er tale om ulige konkurrence på helt unfair vilkår, som skal stoppes, - enten betales der skat til samfundet eller også gives ingen adgang til markedet.

Holger Nielsen, Steen K Petersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar