Nyhed
Læsetid: 4 min.

Amazon får skattesmuthul i ny G7-aftale, lyder kritikken

Hvis den påtænkte globale selskabsskat kun skal gælde virksomheder med en overskudsgrad på over ti procent, vil onlinehandelgiganten Amazon kunne gå fri, advarer eksperter
»At dømme ud fra G7’s kommuniké vil Amazon fint kunne slippe gennem nettet. Hvis der et eller andet sted findes et andet detaljeringslag, der indikerer, at også Amazon vil gå i nettet, ville det da være alletiders, men det har vi ikke set noget til endnu« siger Paul Monaghan, der certificerer virksomheder, der afholder sig fra skatteunddragelse.

»At dømme ud fra G7’s kommuniké vil Amazon fint kunne slippe gennem nettet. Hvis der et eller andet sted findes et andet detaljeringslag, der indikerer, at også Amazon vil gå i nettet, ville det da være alletiders, men det har vi ikke set noget til endnu« siger Paul Monaghan, der certificerer virksomheder, der afholder sig fra skatteunddragelse.

Johannes Eisele

Udland
8. juni 2021

Finansministre fra G7-gruppen, der samler syv af verdens rigeste industrinationer og repræsentanter for EU, blev lørdag enige om en banebrydende aftale, der skal få globale storkoncerner som Apple, Microsoft, Google og Facebook til at betale mere skat.

Men eksperter er bekymrende for, at Amazon måske kan slippe for at skulle svare en væsentligt højere selskabsskat på nogle af sine største markeder, medmindre der bliver lukket et stort smuthul i den historiske aftale.

De to ’søjler’ i aftalen vil dels pålægge virksomheder at betale en procentdel af deres overskud på de markeder, hvor de har størst omsætning, men kun er minimalt til stede som registrerede selskaber. Dels indføre en aldrig tidligere set global minimumsskat på selskaber.

Men i en meddelelse fra G7-ministrene fremgår det, at søjle 1 kun skal gælde for »overskud, der overstiger en margin på ti procent for de største og mest rentable multinationale virksomheder« – og sættes tærsklen her, vil det udelukke Amazon.

Onlinehandelsgiganten Amazon er en af verdens største virksomheder med en markedsværdi på 1.600 milliarder dollar, og Amazons årsomsætning var i 2020 på 386 milliarder dollar. Et luxembourgsk datterselskab betalte imidlertid nul i selskabsskat i 2020 af sine indtægter på 44 milliarder dollar fra hele Europa – et forhold, der burde gøre Amazon til et oplagt mål for de politikere, der kæmper for omlægninger af det globale skattesystem.

Men Amazons såkaldte overskudsgrad i 2020 var kun på 6,3 procent. Virksomheden driver nemlig sin onlinedetailsalgsforretning med meget lave profitmarginer. Dels fordi Amazon geninvesterer kraftigt, dels fordi man søger at vinde nye markedsandele.

Manipulerbar

Richard Murphy, professor i revisionsvidenskab ved Sheffield Universitys Management School, siger, at overskudstærsklen på ti procent er »uhensigtsmæssig« på grund af de forskellige virksomheders meget forskellige forretningsmodeller. Han tilføjer, at de nuværende metoder til opgørelse af overskud i de enkelte lande »er let manipulerbare«.

»Så det her kan vise sig at rejse falske forhåbninger, medmindre altså de får styr på detaljerne,« pointerer han.

G7-aftalen skal skabe nyt afsæt for efterfølgende samtaler, dels i den større gruppe af G20-gruppelande, dels i OECD-landene – der allerede har ført skatteforhandlinger i et årti. Begge organisationer samarbejder desuden om metoder til bekæmpelse af skatteunddragelse.

Kampagneaktivister håber på, at de kommende forhandlinger vil omfatte diskussioner af en fremgangsmåde, der kendes som ’segmentering’. Den kan sikre, at de rentable dele af virksomheder kommer til at svare skat som en selvstændig forpligtelse.

»At dømme ud fra G7’s kommuniké vil Amazon fint kunne slippe gennem nettet,« siger Paul Monaghan, medstifter af organisationen Fair Tax Foundation, der certificerer virksomheder, der afholder sig fra skatteunddragelse.

»Hvis der et eller andet sted findes et andet detaljeringslag, der indikerer, at også Amazon vil gå i nettet, ville det da være alletiders, men det har vi ikke set noget til endnu.«

USA’s finansminister Janet Yellen udtalte dog lørdag til nyhedsbureauet Reuters, at hun forventer, at både Facebook og Amazon vil være omfattet af forslaget.

»Det vil omfatte store rentable virksomheder, og disse virksomheder, tror jeg, vil komme i betragtning efter næsten alle definitioner,« sagde hun.

Segmentering

En segmenteringsmetode vil betyde, at en virksomhed som Amazon også skal betale skat i lande som Storbritannien af sit overskud fra datterselskaber som Amazon Web Services (AWS), virksomhedens lukrative webhosting-gren. AWS præsterede i 2020 en overskudsgrad på 30 procent, viser tal fra Fair Tax Foundation.

AWS nåede i 2020 op på over 13,5 milliarder dollar i årligt driftsresultat ud fra en årsomsætning på 45,4 milliarder dollar – en stigning på næsten 30 procent i forhold til året før.

Selv om G7 nåede til enighed om den overordnede aftale lørdag, er det ifølge kilder tæt på forhandlingerne endnu ikke aftalt i detaljer, hvordan snittene skal lægges, når de store selskabers indtægter skal opgøres i forskellige dele med henblik på beskatning.

Det betyder, at medmindre der indføres strenge regler imod disse smuthuller, vil det for nogle virksomheder stadig være muligt at omlægge deres aktiviteter, så store overskud udlignes over for tabsgivende aktiviteter på en måde, så selskaberne holder sig under tærsklen på ti procent.

»Hvis OECD ikke kan sikre, at det bliver muligt at beskatte Amazon, svigter man ikke bare offentlighedens forventninger til skatteretfærdighed. Man anviser også en vej, som andre store multinationale virksomheder kan benytte sig af for at undslippe dette element i reformen,« siger Alex Cobham, der er administrerende direktør for Tax Justice Network.

I OECD arbejder man nu på en løsningsmodel for, hvordan virksomheder skal beskattes forud for G20-landenes møde i juli, hvor G7-aftalen ventes ratificeret. Det forventes, at alle de 135 lande, der har tilmeldt sig OECD-ordningen, vil kunne drage store fordele af de ekstra skatteindtægter fra store virksomheder.

George Turner, direktør for tænketanken TaxWatch UK, påpeger, at det er uklart, om teknologivirksomheder generelt kommer til at betale mere i skat i de lande, der som Storbritannien og Frankrig har indført såkaldt digitale serviceskatter – en målrettet beskatning af techbranchen. En indrømmelse som blev til for at få G7-aftalen om global selskabsbeskatning i stand.

»Så det her kan ende med, at man bare tager med den ene hånd og giver med den anden,« siger Turner.

Facebook udtalte lørdag, at man med G7’s nye model forventer at komme til at betale mere i skat. Amazon derimod havde ikke noget bud på, om man i virksomheden regner med at betale mere i skat.

En talsmand for Amazon sagde: »Vi mener, at en OECD-ledet proces, der skaber en multilateral løsning, vil kunne bidrage til skabe stabilitet i det internationale skattesystem. Aftalen fra G7 markerer et velkomment skridt fremad i bestræbelserne på at nå dette mål. Vi håber, at diskussionerne fortsat kan gøre fremskridt inden for samarbejdet i G20 og OECD’s regi.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Så må der indføres en "bruttoskat"!
Hvad ligner det med denne undtagelse?

Holger Nielsen, Steen K Petersen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Jeg tror efterhånden at det er umuligt at beskatte globale storkoncerner som Apple, Microsoft, Google og Facebook. De sidder på de bedste økonomer, jurister...og politikere, og vi beder dem selv være vores censorer på nettet.

Beslutningen om at rejse til Månen blev truffet af John F. Kennedy, men det var også sidste gang en leder af en demokratisk organisation, tog de store beslutninger.

Desværre har de fleste mennesker det jo fint med hvad de tilbyder at handler på nettet, elbiler og pis og lort. og de fleste har masser af penge.

Så hvad er det egentligt ikke at kunne lide ved dette nye Big Corp-årtusinde?

Enten en bruttoskat på de varer de sælger i landene, og det skal være noget der tæller.

Eller også ingen adgang til markederne for deres produkter de vil sælge.

Som konkurrencen er i dag mellem danske virksomheder og en del fremmede virksomheder, er den væsentligt skævvredet til fordel for de fremmede virksomheder der ikke betaler skat i Danmark.

Disse virksomheders ubeskattede overskud kan anvender til rabatter eller reklame kampagner i konkurrence med danske virksomheder, der ikke har samme mulighed efter skattebetaling af deres overskud.

Der er tale om ulige konkurrence på helt unfair vilkår, som skal stoppes, - enten betales der skat til samfundet eller også gives ingen adgang til markedet.

Holger Nielsen, Steen K Petersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar