Topmøde i Genève
Læsetid: 4 min.

Biden henter få konkrete resultater hjem fra Putin-møde, men dialogen fortsætter, siger de

Forventningerne til topmødet mellem de to verdensledere var ikke store. Biden synes at have fået mindst ud af præsidenternes dialog. Putin trækker det længste strå ved at blive set og hørt på lige fod med amerikaneren
Joe Biden fik umiddelbart mindre ud af topmødet i Genève end Putin. Da journalister spurgte ind til det til pressemødet, lød det: »Du har ikke forstået, hvad dette her drejer sig om.« Og så forlod en irriteret præsident abrupt pressebriefingen.

Joe Biden fik umiddelbart mindre ud af topmødet i Genève end Putin. Da journalister spurgte ind til det til pressemødet, lød det: »Du har ikke forstået, hvad dette her drejer sig om.« Og så forlod en irriteret præsident abrupt pressebriefingen.

Peter Klaunzer

Udland
16. juni 2021

Præsident Joe Biden og Vladimir Putin var enige om én ting inden onsdagens topmøde i Genève: Forholdet mellem USA og Rusland befinder sig på det laveste siden Den Kolde Krig.

På den baggrund er der intet overraskende i, at samtalen mellem de to ledere, deres udenrigsministre, Antony Blinken og Sergej Lavrov, sikkerhedsrådgivere og diverse rådgivere kun endte med ét konkret resultat.

USA’s ambassadør vender tilbage til Moskva; den russiske ambassadør til Washington, D.C. Begge diplomater blev trukket hjem i april.

Den amerikanske præsident havde utvivlsomt håbet på et mere konstruktivt resultat. Det var ham, der havde taget initiativ til mødet med den russiske leder, og han var blevet kritiseret for det af både demokrater og republikanere i Kongressen.

Biden vender trods alt ikke tomhændet tilbage til USA, men der er næppe tvivl om, at kritikken vil fortsætte. Under hans pressemøde onsdag i Genève lød der da også kritiske spørgsmål fra amerikanske journalister. Hvordan kunne præsidenten kalde det et konstruktivt møde, når så lidt var opnået?

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

MB ved du, hvad Biden ønskede at opnå? Næppe. Putin udviste passivitet, nærmende sig et demens-indtryk. MB, hvad ønskede Putin at opnå? Da ikke bare at blive set med Biden! Biden udviste initiativ, afmålt, for at vise Putin, at annektioner, giftmord, "trolde-virksomhed" etc. er uacceptable. Det fik Biden meddelt Putin. Hvad fik Putin vist? Intet, så fra Putins side, er alt uforandret. Til det kommenterede Biden, at han afventer, om Putin "flytter sig" de næste 3-6 måneder. Putin stadig passiv. Så, MB, tror du der ændres noget i de næste måneder og hvad vil Biden give som svar, på de udestående spørgsmål, såfremt intet ændre sig, til den tid?

Mikael Velschow-Rasmussen

Måske et par positive åbninger i noget der ellers lignede den nye kolde krig !

Et par varme pust:

- "USA’s ambassadør vender tilbage til Moskva; den russiske ambassadør til Washington, D.C. Begge diplomater blev trukket hjem i april".

Diplomatisk samtale er altid at foretrække fremfor tavshed, beskyldninger og sanktioner !

*****

- "Du har ikke forstået, hvad dette her drejer sig om," lød den skarpe replik fra en irriteret præsident, inden han abrupt forlod pressebriefingen.

Er Biden måske alligevel ikke helt i lommerne på det militærindustrielle kompleks, the Council of Foreign Affairs og sit eget embedsværk og efterretningsvæsen, og i stand til at indse, at den overordnede fred med en stærkt atombevæbnet magt er at foretrække ?

Jeg har indtil nu været total modstander af Biden, og absolut ikke delt vestens glorificering af denne, der jo stort set kun har været baseret på en meget effektiv propaganda fra specielt amerikanske kapital-, efterretnings- og militær-interesser. Så ovenstående og følgende udtalelse må ses som virkeligt positive for verdensfreden !

- "Det er vigtigt, at Putin ved, hvorfor jeg gør, hvad jeg gør og hvorfor jeg siger, hvad jeg siger".

Biden understreger måske her, at visse dele af hans retorik** er fremprovokeret af USA's meget forskruede forhold til Rusland i øjeblikket. Hvor både hele højrefløjen og hele den såkaldte venstrefløj på det nærmeste kalder det landsforræderi, hvis man blot forsøger at holde en dialog i gang.

**: Fx de skandaløse udtalelser fra Biden om Putin fremprovokeret af Stephanopoulos fra deres seneste interview.

*****

Under alle omstændigheder det mest positive jeg længe har hørt efter al deres 'posturing' og "Baboon alpha-machismo".

Vibeke Olsen, Hans Aagaard, Klavs M. Christensen, Poul Erik Riis og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Mikael Velschow-Rasmussen

Council on Foreign Affairs !

kjeld hougaard

Jeg tror ikke verden I stort giver Putin en speciel status fordi han møder Biden, i Indonesien er de lige glade med det. Hvis Mette møder ham, giver det hende en speciel status i Danmark, svenskere, formoder jeg, er ligeglade.
Det ”biden- G7-Vesten” siger de vil – det ligger i generne – det er at alle folk på kloden ”ændre deres opførsel” så de bliver som ”Vi” er – hvilket er det eneste rigtige. Dette er en biologisk umulighed, ingen Dansk kan blive som en rigtig Nigerianer, eller har et ønske om at blive det. Så ”putin+xi+talibaner” vil forblive det de er, med de værdier deres hjerner skaber. Dette helt uanset hvad ”biden” kræver. Hvis den opfattelse er rigtig: Passive Putin 1 – aktive Biden 0.

Lad os håbe for syrerne, at de besluttede noget, der vil gøre deres hverdag lidt lettere. Skal der f.eks. trækkes tropper hjem? Fjernes sanktioner?

Ved den berømte håndtryksscene

Den liberale presse: Biden kigge Putin i øjnene, Putin kiggede væk

Andre medier: Biden glemte protokollen med at vende ansigtet mod pressen og smile.

Daniel Joelsen

De liberale medier fremstår som hærdede højreorienterede koldkrigsveteraner i deres ensartede og fjendtlige interviews af både Biden og Putin.

Vibeke Olsen, Hans Aagaard, jens christian jacobsen og Poul Erik Riis anbefalede denne kommentar

Frit efter Leo Tolstoj: Alle vil ændre verden, men ikke sig selv.
Den tidligere indiske diplomat og ambassadør M. K. Bhadrakumar: Topmøde udsat for manglende erfaring og professionel ekspertise fra Biden Team en-til-en: Blinken-Lavrov; Sherman-Ryabkov; Sullivan-Patrushev; Burns-Naryshkin. Putin Team alle erfarne Politburo veteraner. Resultat? Putin opnåede, hvad han ønskede en hurtig ind-og-ud forretningsrejse til Genève.

Karsten Nielsen

Spørgsmålet om hvem, der udfører cyberangreb er interessant. Nu fik vi endelig lidt information om, hvad man tænker i Rusland herom, nemlig at USA er det land, der udfører flest angreb. Ifølge Berlingske havde man medbragt en del materiale herom til amerikanerne. Om samme emne beskyldte USAs udenrigsminister, Blinken, kineserne for cyperangreb under det nylige møde med Kinas ditto i Canada . Hertil svarede Kinas minister: I beskylder os for cyperangreb - men hvad med Jer selv - I er i sandhed "the champion". Så mon ikke at der er noget om snakken, og mon ikke den vestlige presse burde granske lidt nøjere i dén (mis)information, der ellers tydeligt placerer skyld hos kun den ene part.

Vibeke Olsen, Peter Beck-Lauritzen, Mikael Velschow-Rasmussen, Torben Arendal, John Andersen, Daniel Joelsen, Hans Aagaard, Klavs M. Christensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Vibeke Olsen

Russia-gate kalder nogen det. Demokraterne nægter, nægter, nægter at indrømme hvorfor de tabte valget i '16 - derfor Russia-gate. De få trolle farme som spredte russisk misinformation havde ingen påvirkning på valget sagde Robert Muller.