Baggrund
Læsetid: 6 min.

Bidens charmeoffensiv i Europa er mere strategisk kinapolitik end demokratisk idealisme

USA er tilbage. Men for præsident Joe Biden er Europa mest af alt en løftestang i den amerikanske rivalisering med Kina
Joe Biden taler til de amerikanske udstationerede og deres familier på Royal Air Force Mildenhall i Suffolk, England.

Joe Biden taler til de amerikanske udstationerede og deres familier på Royal Air Force Mildenhall i Suffolk, England.

Brendan Smialowski

Udland
11. juni 2021

De færreste europæere tænker tilbage på Donald Trumps første rejse til Europa som amerikansk præsident i 2017 med velbehag.

Trump, som afskyede Angela Merkel, men dog gerne lod sig smigre af Emmanuel Macron, lagde ikke skjul på sine holdninger: Åbent udtrykte han sin begejstring for Brexit, og han lagde an til sine handelskrige med et EU, som han betragtede som »værre end Kina«. På samme tur såede Trump åben tvivl om NATO’s centrale musketered, og til sidst truede han med at melde amerikanerne helt ud af allianceforbundet.

Da Biden onsdag landede i Storbritannien på sin første europatur, havde piben fået en ganske anden lyd.

»Vi vil hele tiden gøre det klart, at USA er vendt tilbage, og at verdens demokratier står sammen,« lød det første budskab på præsidentens otte dage lange »reparationsrejse«.

Bidens slogan – America is back – understregede han selv demonstrativt: Europa er en allieret, og NATO er den vigtigste sikkerhedspolitiske grundsten for USA og Vesten.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

USA har tydeligt under pandemien vist det amerikanske systems manglende evne og vilje til at beskytte sin egen befolkning og har demonstreret, hvor uattraktivt systemet er som model for resten af verden. Gamle partnere i Europa, Asien og Afrika vælger at gå deres egne veje militært, diplomatisk, økonomisk og sågar kulturelt. EU forsøger at gøre sig uafhængig af amerikansk handelsdominans gennem bl.a. retssager mod amerikanske multinationale tech-firmaer, og problemerne i NATO er ikke nye, Frankrig har været ude i mere end 3 årtier. Det ser heller ikke ud til, at USA får held med at tvangsindskrive EU i deres koldkrig mod Rusland og Kina og andre lande.
Pandemien har gjort Kina tungere i verdensøkonomien. De nyliberale økonomier UK og USA oplever historiske depressioner, og lande som Brasilien og Indien, der ledes af højreekstreme, fascistiske regeringer performer dårligt i pandemien.
Mange spørger om Kina kan overtage det amerikanske hegemoni. Men verden er kun blevet endnu mere multipolær i 2021. Selvfølgelig vil Kina overhale USA som den største økonomi i verden, men som en blandt andre vigtige økonomier.
Kinas verdenshistoriske betydning kommer til at ligge andre steder. Hidtil har den kinesiske partistats kontrol på trods af sine markedsreformer holdt landet på den socialistiske markedsøkonomis sti, og det har hidtil været en succes. Der vil Kina forblive, forudsat at de magtfulde nyliberale og kapitalistiske kræfter inden for partistaten, der skubber på større intern og ekstern liberalisering, ikke vinde større indflydelse.

Vibeke Olsen, Anders Graae, Hanne Utoft, John Andersen og Toke Kåre Wagener anbefalede denne kommentar

Ja, vi lever stadig i en verden hvor det liberale establishment lever med et alvorligt Trumps-syndrom. Har Trump ment noget om dit eller dat, så er alle politikere, aviser og universitetsfok og CEO lemminge for det modsatte. Selv de sociale medier bruges som gatekeeper for hhv. Trump vs sandt. Så er det for vor andre, der så hvordan de liberale medier i sin tid frempromoverede selvsamme Trump, at sige, Er det nu en god idé?

Atilla Thcengiz

Jeg frygter Kinas hegemoni måske mere end US for det ser ud til at udvikle sig i en meget frygtelig neo-liberal national-fascistisk retning. Kina er i modsætning til US stadig et lukket land, vi ved for lidt om landet, det bygger ikke længere på de socialistiske og kommunistiske principper og ideer som Mao engang formulerede. Vi har i den grad brug for USSR som engang sikrede fred, brød og diversitet i en skrøbelig verden.

Måske bør Joe Biden rejse hjem og sørge for ordentlige forhold i USA.

For eksempel vil Arizona anvende Nazi-gas vil henrette fanger med. Den sidste fange der blev dræbt med hydrogencyanid var levende under store smerter i 18 minutter før han døde af kvælning.

Hydrogencyanid blev brugt af nazisterne til at dræbe fanger bl.a. i Auschwitz, og nu vil den samme metode blive brugt til at kvæle fangerne langsomt - meget langsomt af et fængsel nær Phoenix, Arizona. De har brugt en formue på at opgradere dødskammeret så de kan kvæle fanger uendelig langsomt.

Og det jødiske samfund reagerer meget voldsomt på dette. - Det har intet at gøre, om man støtter dødsstraf eller ej, det er den makabre måde at henrette på, vi protesterer imod. lyder det fra det amerikanske jødiske samfund.

Atilla Thcengiz

US er ligeledes et uhyggeligt horribelt land, men vi er jo ligesom bleven hjernevasket af den kultur-imperialistiske agenda som har været autoritært og totalitært dominerende siden slutningen af 2. Verdenskrig.

Vibeke Olsen

Har Biden travlt med at sikre sin egen befolkning - indtil nu har han ikke haft lyst til at lovgive om 15 $ minimumsløn som han lovede under primærvalget (ved godt at han ikke regnede med at det var ham der vandt, det var først da Bernie havde vundet de tre første stater der gik panik i eliten) + heller ingen 'public option' i det mafia lignende forsikringsbaserede sundhedssystem og de ydelser til børnefamilie som blev givet i sidste hjælpepakke gælder kun for 1 år, så det bliver spændende at se hvor langt han når med det. Mange amerikanske kommentatorer er pessimistiske.