Coronavirus
Læsetid: 6 min.

Bolsonaro taber terræn i takt med Brasiliens COVID-kaos

Jair Bolsonaros fortsatte benægtelse af Brasiliens COVID-katastrofe med 460.000 døde har ført til en historisk lav tilslutning til regeringen og de hidtil største demonstrationer mod præsidenten. Det øger ekspræsident Lulas chancer ved det kommende valg
For nyligt gik titusindvis af brasilianere på gaden i over 200 byer i den til dato største protest mod Bolsonaro-regeringens håndtering af COVID-19-pandemien.

For nyligt gik titusindvis af brasilianere på gaden i over 200 byer i den til dato største protest mod Bolsonaro-regeringens håndtering af COVID-19-pandemien.

Udland
9. juni 2021

Brasiliens præsident Jair Bolsonaro kørte forrest i motorcykelkonvojen ned ad Rio de Janeiros Copacabana-strandvej. De manglende mundbind også hos præsidenten var som ved flere af hans tidligere offentlige arrangementer en strakt langfinger til det sanitære forbud mod større forsamlinger uden mundbind. »Klynkere« kaldte Jair Bolsonaro kritikerne.

To dage efter gik titusindvis af brasilianere på gaden i over 200 byer i den til dato største protest mod regeringens håndtering af COVID-19-pandemien. I over 100 byer i Brasilien råbte de protesterende borgere »Fora Bolsonaro« (ud med Bolsonaro – gå af) i protest mod præsidentens åbenlyse og gentagne foragt for pandemiens alvor og sanitære påbud.

»Jeg gik med i protesterne, fordi vi har en uansvarlig regering, der via pandemien ødelægger sundhedsvæsenet, undervisningssektoren og vores naturressourcer,« siger Julia Pessoa, der er 35 år og arbejder for den feministiske ngo »Resistência Feminista« (Feministisk Modstand, red.) i Rio de Janeiro.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Bemærkning til udtrykket "titusindvis" :

Det går måske i børnehaven hvor man skal overgå hinanden.

Men som nyhedslæser ønsker jeg altså en del mere præcision..

Bo Stefan Nielsen

Det er altid positivt, når autokrater og ekstremister mister folkelig opbakning. Men det er stærkt bekymrende, at det var præsidentens hån af en kæmpe menneskelig tragedie, der skulle til, og ikke hans økonomiske, racistiske og natur- og miljømorderiske højreekstremisme. At et voksende segment af befolkningen - på tværs af race og klasse - definerer sig som højreorienterede kristne. Den evangeliske, USA-inspirerede, kristne bevægelse stormer frem, anført af det yderste højre i parlamentet, som i årevis har trukket den nationale politik langt ud på højreoverdrevet gennem Bullets, Bible and Beef (BBB)-blokken. Landet har over 600 kristne radio- og tv-kanaler, herunder landets andenstørste tv-kanal, der er ejet af en af landets rigeste mænd, som (selvfølgelig) er højreorienteret. Bolsonaros valgkampsgrupper bestod i de rigeste dele af landet i høj grad af fascister og nynazister, hvoraf nogle siden er blevet rekrutteret af ukrainske højreekstremister til at nedkæmpe pro-russiske rebeller. At en mand (Bolsonaro), som under sin valgkamp og tidligere som parlamentariker har udtalt ting som, at bøsser er undermennesker, at Amazonas' oprindelige folk bare skal tage sig sammen og blive rigtige mennesker, at han ville ønske, at fascisterne under Brasiliens militærdiktatur havde "gjort arbejdet færdigt" i forhold til venstreorienterede, kan komme til magten ad legitim demokratisk vej, er mere skræmmende end Bolsonaros konspirationsteoretiske macho-sludder om Covid. Vi har desværre næppe set det sidste til de fascistiske strømninger i Latinamerikas største land.

Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Lars Hansen, erik pedersen, Anders Graae og David Zennaro anbefalede denne kommentar