Nyhed
Læsetid: 9 min.

Bye Bye Bibi: En moderne højreekstremist og en glat tv-stjerne skal dele magten i Israel

Israels nye regeringsleder, Naftali Bennett, er et godt stykke til højre for Netanyahu. I den nye syvpartiregering, som blev stemt igennem søndag og afsluttede Netanyahus 12-årige uafbrudte styre, skal han dele magten efter to år med en mand, der ikke kunne være mere forskellig: Yair Lapid, mediestjernen, som selv kritikere anerkender som ferm politisk håndværker bag den nye koalition mellem det yderste højre og venstrefløjen. Information tegner et dobbeltportræt
I modsætning til sine 11 mandlige forgængere bærer Naftali Bennett kippa, den lille kalot fastgjort til hans skaldede isse med dobbelttape, der signalerer, at han er ortodoks jøde.

I modsætning til sine 11 mandlige forgængere bærer Naftali Bennett kippa, den lille kalot fastgjort til hans skaldede isse med dobbelttape, der signalerer, at han er ortodoks jøde.

Ziv Koren

Udland
14. juni 2021

For omkring to uger siden blev der præsenteret en ny israelsk regeringskoalition, som den afgående premierminister Benjamin Netanyahu siden har gjort alt for at stikke en kæp i hjulet på. Men søndag aften mislykkedes det for Netanyahu, da Israels parlament, Knesset, stemte den nye regering igennem med stemmerne 60-59.

Dermed er Netanyahu ikke længere landets premierminister efter 12 år i træk på posten, men stadig leder af Likud-partiet og nu leder af oppositionen i Knesset.

Højrefløjspolitikeren Naftali Bennett bliver ny premierminister i den bredt sammensatte regering, der nu tiltræder.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Måske er intet nyt, i dette tilfælde godt nyt.

24sata:

Den nye regering, der blev dannet efter 4 resultatløse valg på 2 år - herunder valget den 23. maj, planlægger den nye regering at undgå vidtrækkende ændringer af de varme internationale spørgsmål som for eksempel palæstinensisk politik, og vil i stedet fokusere på indenlandske reformer.

Og palæstinenserne forventer på deres side, at Naftali Bennett fortsætter med at forfølge det samme højreorienterede program som Netanyahu, og måske endda vil stramme lidt hist og her.

BBC:

Naftali Bennett ser sig selv som ultra-nationalist (han har beskrevet sig selv som "mere højreorienteret" end hr. Netanyahu). Og han er åbenlys fortaler for Israel som den jødiske nationalstat, der har legale jødiske-historiske- og religiøse krav på Vestbredden, Østjerusalem og Golanhøjder - områder der er besat af Israel.

Han har længe kæmpet for retten til jødisk bosættelse på Vestbredden (han var leder af Yesha-rådet, den politiske repræsentative gruppe for jødiske bosættere).

Der er mere end 600.000 jøder, der bor i omkring 140 bosættelser på Vestbredden og Østjerusalem, der anses som ulovlige besatte områder af næsten hele det internationale samfund, selv om Naftali Bennett bestrider dette, det "gud har givet verdens jøder dette land".

Holger Nielsen, John Andersen, Peter Mikkelsen, Jesper Andersson og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Nu, lidt skarpere "business as usual", - det skal nok gå af H til, i forhold til palæstinenserne. Flere konfrontationer, flere dræbte palæstinenser, flere ulovlige bosættelser, mere annektering af palæstinensisk land - -.
Svært at kritisere Rusland, Kina, Marokko og andre "tyvagtige lande", når vi støtter op om Israels ulovlige adfærd!

Asiya Andersen, Christian Bruun, Anne Di Salvo, Susana Ritius, Anders Graae, Birte Pedersen, Holger Nielsen, Uffe Juul, David Zennaro, Bo Stefan Nielsen, John Andersen, Arne Albatros Olsen, Jan August, Peter Mikkelsen og Jesper Andersson anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Det er altid problematisk for ikke at sige direkte farligt, når politikere lever i boble med en selvopfattelse og et verdensbilled , som baserer sig på en tvivlsom mytologi.

Det kan kun gå galt !

@ Peter Beck-Lauritzen,

Måske går det af h. til, før det når at komme så langt.

Den nye Naftali Bennett-regering består af 8 vidt forskellige partier, der i øvrigt skal skifte premierminister efter 2 år. Disse 8 partier spænder fra virkelig stærkt ultra-radikale jødiske fanatikere til egentlig arabiske partier.

Derfor bliver denne regering ualmindelig svær at manøvre, og den kan derfor ganske let, - og måske ganske hurtigt, gå i opløsning.

Målet for denne 8-parti regeringen har tilsyneladende udelukkende været at komme af med Benjamin Netanyahu, der ikke blot er sigtet for korruption - hvor man faktisk har entydig dokumentation for 6 de tilfælde, men han er også sigtet for omfattende magtmisbrug - altså misbrug af sin privilegerede stilling som premierminister til egen vinding. Dertil har hans hustru sager af lignende art, der er sat i bero.

Bo Stefan Nielsen

At en højreekstremist kan komme til magten i Israel, er desværre ingen overraskelse. Netanyahu er en højreekstremist i en apartheidstat, der kun er blevet mere ekstrem under hans ledelse, så det er "kun" et spørgsmål om, at Naftali og hans parti er mere uapologetiske omkring ekstremismen. Hvad der er helt grotesk, er selvsagt, at både venstrefløjsparti og et arabisk parti sælger totalt ud og giver legitimitet og magt til det alleryderste højre. Det her er formentlig intet mindre end katastrofalt for håbet om en fredelig fremtid og for tilliden til såkaldte moderate kræfter i Israel. "Hvad sagde vi?!", kan man nærmest høre Hamas gentage igen og igen.

Nike Forsander Lorentsen, Torben Arendal og Jesper Andersson anbefalede denne kommentar
Jesper Andersson

Så vidt jeg husker har Naftali Bennett direkte udtalt ' jeg har dræbt mange arabere i mit liv, og det ser jeg absolut intet galt i' så er stilen ligesom lagt.

Har sagt det før og synes at det beviser min pointe meget godt når jeg siger at Israel for hvert år synker ned i mere og mere religiøs og ekstrem stemning og atmosfære.

Det ændrer for mit vedkommende ikke det store af Meretz og Labour er med i koalitionen for flertallet er klart højreorienteret, og man skal ikke glemme at ved sidste valg fik Israel det mest højreorienterede og religiøse parlament nogensinde.

At kalde Lapid for en midterpolitiker er da vist kun i Israelsk politik det fungerer sådan - vil vove den påstand at deres midte som er Benny Gantz med Blå og Hvis og Lapids Yesh Atid ville lægge et godt stykke ude på højrefløjen i dansk og europæisk kontekst - synes det er at hvidvaske deres synspunkter.

Atilla Thcengiz

Umiddelbart en utrolig ustabil og skrøbelig koalition hvis mission synes at være at gøre ende på Bibi's æra hvilket er helt fint og fundamentalt for en entitet som påstår og tror at det er en demokratisk stat. Hvad der måtte ske derefter må guderne vide.

Håber at vi også snart kan sige bye-bye til den snart 20-år gamle Erdogan-regimet, i modsætning til Israel synes der at være en stabil alternativ hvis det bare kunne finde ud af at være mere modig og strategisk tænkende.

Atilla Thcengiz

Et stabilt alternativ skulle der stå, beklager at mine danske kundskaber svigter mig en gang i mellem. Det ser ud til at Biden har opgivet Netanyahu, ingen hemmelighed at Obama ikke brød sig om Netanyahu, og den umuliges mulige koalition synes at være i led-tråd med Biden/Obama administrations ønske om at slippe af med ham.

Hvad angår Erdogan, synes Bidens options være noget begrænsede og fortvivlede. Han kan satse på nogle "skrøbelige" aftaler med en som er ved at tabe magten, eller indgå FATALE aftaler med ham vel vidende at det kan føre til REVOLUTIONÆRE tilstande i Tyrkiet til trods for og takket være FULD STØTTE til Erdogan fra US og EU.

Det gælder med Tyrkiet som med Israel. Det hele - alle overgreb fortsætter så længe verdenssamfundet blot ignorerer situationerne.

Hvis man til gengæld stoppede al samhandel med disse styrer, - eller hvis EU-landene gjorde det, så ville forholdene normalisere sig.

Men sådan bliver det ikke:
- Israel har til gengæld indgået en frihandelsaftale med EU.
- Og Tyrkiet har gennem en årrække satset på produktion af automobil-kompenenter, som de europæiske bilproducenter ikke kan undvære. Og er i øvrigt medlem af Nato, hvor Tyrkiet har de største væbnede tropper (1.045.000 mand) bortset fra USA.

Men selv om man ser bort fra disse forhold, vil ingen vestlige lande droppe handelssamarbejdet, så længe der er penge i det. Grådigheden er vigtigere end menneskerettigheder.