Analyse
Læsetid: 3 min.

CDU-triumf i AfD-land: Tyskerne ville alligevel have stabilitet og anstændighed

I sidste ende triumferede CDU ved østtysk delstatsvalg, og i den »rigtige« valgkamp sidder den lammetævede venstrefløj nu med en velkendt Merkel-smag i munden: Hellere konservativ stabilitet end magt til indvadrerkritiske Alternative für Deutschland
Sejr til Reiner Haseloff og CDU på 37 procent af stemmerne i østtyske Sachsel-Anhalt er at foretrække for den venstrefløjen frem for de spåede 25 procent til indvandrerkritiske AfD

Sejr til Reiner Haseloff og CDU på 37 procent af stemmerne i østtyske Sachsel-Anhalt er at foretrække for den venstrefløjen frem for de spåede 25 procent til indvandrerkritiske AfD

MICHAEL KAPPELER

Udland
8. juni 2021

Hvorfor er selv venstrefløjen i Europa så vild med den kristenkonservative Angela Merkel, der i sine 16 år som kansler ikke har gjort meget for hverken ligestilling, social lighed eller klima og miljø?

Et kortfattet bud er: stabilitet og anstændighed.

Den læsning blev bekræftet, da der søndag udspillede sig et sælsomt politisk drama i den østtyske delstat Sachsen-Anhalt.

Med sit østtyske og lokale præg var delstatsvalget ikke en prøveballon for valget til Forbundsdagen til september. Og dog efterlader det CDU og kanslerkandidat Armin Laschet i en markant bedre position, end før de sensationelle resultater trillede ind søndag aften. Sammen med de seneste ugers amatøragtige fejl fra De Grønnes kanslerkandidat Annalena Baerbock, der har sjusket med sin skatteindberetning og måske pyntet på sit CV, har valget i det vilde øst samtidig lagt en deprimerende dæmper på den rød-grønne venstrefløj.

Men hvad skete der søndag?

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jørgen Mathiasen

Man kan kun anbefale de, som kan læse tysk, at supplere deres information om delstatsvalget i Sachsen-Anhalt med tyske kilder. Hvis man kun ser CDUs valgresultat, ser man også kun overfladen.

Opbuddet af international presse i Magdeburg, som er regeringsbyen i den 2,2 mio. store / lille delstat viser, at interessen for valget var kolossal, men Sachsen-Anhalt er antagelig det mest konservative forbundsland af alle, dvs. det overgår Bayern og Sachsen. Det er et struktursvagt land, hvad der er hovedforklaringen på De Grønnes lave stemmeandel. Selvfølgelig skal Baerbock undgå fodfejl, men det ville bare ikke gøre nogen større forskel i Sachsen-Anhalt.

Det var klart fra dag 1, at De Grønne vil få en hård valgkamp om kanslerposten, og det er tænkeligt, at Laschet vinder løbet til sidst. Hvad der imidlertid er afgørende, er, at dybe ændringer er nødvendige, og det fortsætter De Grønne med at sige. Den virkelige opgave er at få nødvendigheden til at synke ind hos nogle flere, og bliver Laschet kansler efter valget i september, står han med ansvaret - muligvis med De Grønne som koalitionspartner - for at foretage ændringerne.

Kim Folke Knudsen, Inge Lehmann, Erik Karlsen, Ole Svendsen, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Morten Reippuert Knudsen

Linke og AFD tabte: fint.

De 'gamle' huskede måske lige netop diktaturet og stemte derfor CDU, FDP og Grüne,

Kasper Pedersen

8,4% til Socialdemokratiet?
Hvad sker der lige for tyskerne??

Jørgen Mathiasen

Man får noget at tænke over, når demoskoperne dokumenterer, at vælgerne i Sachsen-Anhalt anser den sociale kompetence hos CDU og AfD for væsentligt større end den hos SPD og Die Linke. SPD betaler en kolossal pris for Hartz4-reglerne som fattiggjorde mange østtyskere, og det har de ikke glemt.

Uden en vælgervandring fra SPD til De Grønne kunne de sidstnævnte ikke opnå 25% i meningsmålingerne eller sidde i mange delstatsregeringer. Andre socialdemokrater følger sig tiltrukket af Merkels måde at drive konservativ politik på. Det er den, som også har sendt mange konservative til AfD.

Kim Folke Knudsen, Inge Lehmann, Gustav Alexander og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Nu er Information ikke Arbejderen (det er alt for tydeligt!) men jeg synes altid man skal være vagtsom overfor moraliserende iscenesættelser af borgerlig "anstændighed", som et mål i sig selv. Det er et begreb, der ikke dækker over meget andet end en positiv mavefornemmelse. I sin substans har CDU - og SPD - stået for erosion af lønmodtagernes rettigheder, 'mini jobs' og deregulering. Det har været den materielle substans, der med flygtningekrisen som baggrund gav mulighed for AfDs popularitet. Nu skal vi forestille os at være lettet over "anstændigheden" , selvom den leder direkte til højrepopulismen.

Viser billedet sig at være dækkende for resten af Tykland, så er det bedste vi kan håbe på, at den yderste venstrefløj kan kanalisere vreden, der vil resultere fra anden runde af den borgerlige "anstændighed".

Jørgen Mathiasen

@Gustav Alexander
Hvis jeg skulle gøre sproglige ophævelser, så var det over brugen af formen »tyskerne«. Hvilke tyskere?

Nu er overskrifter i medier ofte helt urimelige forenklinger, så lad os derfor i almindelig tekst notere: AfD gik tilbage, CDU gik frem til 37.1%. Der blev mobiliseret i S-A på skrækken for, at AfD skulle blive størst, og derfor så vi, at sågar vælgere af Die Linke stemte taktisk og gik til CDU. Det var nok ikke for at blive regnet med til "borgerlig anstændighed" men bare "anstændighed".

Flygtningetemaet stod ikke højt på dagsordenen: Befolkningen i S-A er simpelthen delvist stokkonservativt, tilbagestående og delvist protesterende. Politikere taler om kommunikationsproblemer, Sarah Wagenknecht henviser til AfDs stemmeafgivning i sociale spørgsmål, men lige lidt hjælper det. Ordet er: Forståelsesproblemer. Hos vælgerne, men det vover ingen at sige højt.

Gustav Alexander

Jørgen Mathiasen,

Hvad kalder du helst borgerne i Forbundsrepublikken mod syd? Det kunne du måske klargøre.

Jeg er ikke sikker på, hvad du vil sige ved at gengive de resultater, som ovenstående artikel allerede har beskrevet. Det er netop dem, der er objektet for vores kommentarer ikke sandt?

Politik foregår ikke i historieløse to og fire års cyklusser, men over årtier, hvorved ideologiske trends og større udviklinger også bliver synlige. Det giver derfor ikke meget mening at referere til de forelagte resultater, når spørgsmålet handler om den langvarige effekt af "borgerlig anstændighed". Den borgerlige anstændighed har involveret enorme sociale forringelser de sidste tre årtier, hvilket skabte grobrund for den utilfredshed, som AfD ved flygtningekrisen kunne mobilisere politisk.

Det er sandt at man ved dette valg er løbet op under skørterne på det gamle system, da højrepopulismen frygtes endnu mere hos mange. Spørgsmålet er, om ikke endnu en runde af de sidste 30 års "borgerlige anstændighed" vil have samme effekt som sidst: altså politisk radikalisering. Man lægger op til en sløv gang mod den sociale og økonomiske bund - her gælder loyaliteten overfor den "borgerlige anstændighed" kun indtil selvsamme har forarmet tilstrækkelige mængder af befolkningen, hvad den iøvrigt har arbejdet hårdt på de sidste 30 år.

Når du genskriver "borgerlig anstændighed" til "anstændighed" kan det let ligne et forsøg på at skjule begrebets ideologiske karakter. Der findes ikke en selvudnævnt "anstændighed", som ikke er dybt ideologiseret. Når den kommer fra systemets centrum, med implikationer af flere sociale forringelser og mere leflen for global kapital, så er den uden tvivl også borgerlig.

Jørgen Mathiasen

@Gustav Alexander
- Flertal, bestemt, som "tyskerne" som grammatisk form er, omfatter alle, men det er forkert at skrive, at samtlige mennesker i Tyskland vil have stabilitet og borgerlig anstændighed. Det er et postulat, og det er erfaringsstridigt. Der er nogle millioner - især vælgere af AfD, som i Sachsen-Anhalt er højreekstremt, og Die Linke, som ikke ønsker sig nogen af delene, og én af dem understregede det ved at dræbe parlamentspræsident Walter Lübcke. Informations overskrift er mao. ikke nogen træffende beskrivelse af, hvad "tyskerne" vil.

Muligheden for at »den yderste venstrefløj kan kanalisere vreden« er ikke eksistent i Forbundsrepublikken. Die Linke, som engang havde 24% af stemmerne i Sachsen-Anhalt, gik fra 16 ned til 11% ved valget. Hvis ellers LaFontaine og Wagenknecht kan holde partistridighederne i Saarland i tømme, kan Die Linke ved forbundsdagsvalget vel få 7-8%. Spærregrænsen er 5%.

Temaet for valget bliver: I hvilket omfang kan man få tyskerne, og det er denne gang dem alle sammen, til at indse, at det ikke er Adenuer, der stiller op til kanslerposten eller genopførelsen af Das Wunder von Bern vi taler om, men en grøn omstilling.

Kim Folke Knudsen

@Valg i Sachsen-Anhalt

Lettelsen suk - AFD fortsatte ikke op ad på en bølge af frustrationer.

Partiet er en trojansk hest for antisemitisme højre nationalistiske kræfter og et villigt instrument, der kan misbruges af Rusland til at destabilisere de politiske forhold i Tyskland og dermed indgå i destabiliseringen af andre nationer Ungarn og Polen

Uanset motiv glædeligt at besindelsen indfandt sig og vælgerne valgte at slutte op om CDU, der er grundlagt som et kristeligt demokratisk parti en afgørende drivkraft i efterkrigstidens BRD for, at Tyskland med tiden udviklede sig til et demokrati og væk fra Nationalsocialismen.

Glæde fra min side over, at det gik FDP Freie Demokraten FDP godt ved valget og at FDP kommer ind i parlamentet igen. De Frie Demokrater er et af de partier som holder Tyskland fast på hele værdigrundlaget for Forbundsrepublikkens eksistens tilslutning til NATO europæisk integration, fortsat medlemskab af EU og et demokratisk grundlag baseret på liberale frihedsidealer, der kan holde Tyskland på god og stabil afstand fra negativ indflydelse fra Vladimir Putins autoritære regime i Rusland.

Må besindelsen indfinde sig i det tidligere DDR og befolkningen indse, at vejen frem til mere velstand grøn omstilling og mere ligeværd i forhold til det tidligere BRD Vesttyskland den går helt udenom AFD

Vi skal ikke have flere partier i Tyskland som lovpriser autokratiet og som ikke har forstået den tyske histories grusomme lære.

Bemærkede Sarah Wagenknecht PDS bemærkning i Anne Wills debat program Søndag aften kl 21.45-22.30, at en AFD politiker havde lagt en nyhed ud på en facebook side med et billede af Anne Frank anbragt oven på en reklame for en pizza.

med beskeden Frisk fra ovnen-

Med den retorik er der ingen tvivl AFD er et afskyeligt parti.

For nogen år siden omtalte en fremtrædende AFD politiker Holocaust som en fugleklat på den tyske historie.

Der er ingen tvivl maskerne er faldet og bag den demokratiske fernis af et protestparti gemmer sig antisemitismen og dyrkelsen af løgnene fra den brune fortid.

VH
KFK

Jørgen Mathiasen

@Kim Folke Knudsen
Måske skulle vi lige korrigere: PDS eksisterer i lang tid ikke mere og Wagenknecht repræsenterer Die Linke.

Jeg ville heller ikke tillægge CDU nogen større helterolle, - tværtimod, i afmonteringen af nazismen i BRD. Jeg henviser til Richard von Weizsäckers tale i 1985 og dens virkning hos de konservative. Først efter 40 år indså de, at 8. maj 1945 også var Tysklands befrielsesdag.