Interview
Læsetid: 2 min.

Demokraterne kæmper for at redde Bidens klimainvesteringer – men Sanders har en plan

Progressive demokrater og klimabevægelsen i USA frygter, at det lykkes for republikanerne at blokere for en vedtagelse af Bidens klimaplan. Men Bernie Sanders har et trick i ærmet
Senator Bernie Sanders taler til medierne i U.S. Capitol i Washington, D.C. Efter en periode med fokus på præsident Joe Bidens første besøg til G7-mødet og NATO-mødet retter fokus sig igen mod de hjemlige forhandlinger om en klimaplan.

Senator Bernie Sanders taler til medierne i U.S. Capitol i Washington, D.C. Efter en periode med fokus på præsident Joe Bidens første besøg til G7-mødet og NATO-mødet retter fokus sig igen mod de hjemlige forhandlinger om en klimaplan.

Graeme Sloan

Udland
22. juni 2021

I disse dage holder progressive demokrater i Kongressen og klimaorganisationerne i USA vejret i spænding.

De frygter, at præsident Joe Bidens forslag om at investere 100 milliarder dollar om året i klimatiltag ikke vil overleve tværpolitiske forhandlinger i Senatet om Bidens stort anlagte infrastrukturplan.

Demokraterne råder over et smalt flertal i Repræsentanternes Hus, og i Senatet er stillingen fifty-fifty med vicepræsident Kamala Harris som den udslagsgivende stemme.

De tværpolitiske drøftelser gik for nylig ind i anden runde, efter at Biden i den første runde endte med at afvise et forslag fra senator Shelley Moore Capito fra kulstaten West Virginia, der begrænsede sig til at bevilge penge til forbedring af USA’s fysiske infrastruktur – altså motorveje, broer og tunneler.

Senator Moore Capitos forslag, der fik opbakning fra partiledelsen, blev pure afvist af demokraterne. Det omfattede nemlig hverken tilskud til eldrevet kollektiv trafik og biler eller til energibesparende foranstaltninger.

Men kort efter forhandlingssammenbruddet mellem Moore Capito og præsident Biden besluttede en gruppe på ti midtsøgende demokrater og republikanere i Senatet sig for at forsøge sig med et andet tværpolitisk kompromis. Vedtagelsen af et tværpolitisk forslag kræver et flertal på 60 stemmer i Senatet – altså 50 demokrater og ti republikanere.

Det har vakt bekymring i den amerikanske klimabevægelse. Og demokratiske lovgivere i begge kamre har varslet, at de ikke vil bakke op om en tværpolitisk infrastrukturplan, medmindre Kongressen går med til at bevilge 100 milliarder dollar om året frem til 2030 i klimapolitiske initiativer.

Bernie Sanders’ pakke

Den eneste progressive demokrat, der ikke synes at ryste på hånden, er senator Bernie Sanders, formanden for Senatets budgetudvalg. For nylig afslørede hans talsmand hvorfor:

»Sanders er dybt involveret i at udarbejde en ny lovpakke, som kan vedtages med kun 51 stemmer i Senatet. Det bliver den mest arbejdervenlige lov siden 1930’erne,« sagde talsmanden i en kryptisk udtalelse til webmagasinet Politico.

I sidste uge blev sløret løftet for planen. På en pressekonference torsdag fortalte den demokratiske flertalsleder, Chuck Schumer, og Bernie Sanders, at de vil fremlægge den pågældende lovpakke, der kombinerer Bidens klimaforslag med en social bistandsreform, Bidens American Family Plan. Reformen vil i sin essens bringe USA tættere på den skandinaviske velfærdsmodel. Pakkens samlede pris: 6.000 milliarder dollars over otte år.

Schumers og Sanders’ strategi er følgende: På den ene side vil de opfordre alle 50 demokratiske senatorer til at stemme på det tværpolitiske infrastrukturprogram, der i sin nuværende version bevilger midler til at udbedre USA’s transportnet, herunder den kollektive trafik, sikrer hele befolkningens adgang til internettet og reparerer vandsystemer på lokalt niveau.

Det til trods for, at den tværpolitiske pakke i modsætning til Bidens klimaforslag ikke bevilger midler til energibesparende foranstaltninger og investeringer i elbiler og opladningsstationer og ekspansion af vedvarende energikilder.

Til gengæld lover Schumer og Sanders at slå Bidens forslag til klimabevillinger sammen med den sociale bistandsreform i en pakke, som opfylder de parlamentariske betingelser for at blive vedtaget med simpelt flertal.

Men dette parlamentariske trick skal godkendes af en neutral instans i Senatet, og et ja er på ingen måde sikkert. Hvis godkendelsen udebliver, har Biden og demokraterne kun en sidste mulighed for at få deres klimabevillinger vedtaget: at bruge deres flertal på 51 senatorer til at afskaffe eller reformere filibusterreglen, som fordrer et flertal på 60.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Biden afslører, at han blot er endnu en pro-dødsstrafs katolik, da hans justitsministerium opfordrer højesteret til at genetablere dødsdommen over Dzhokhar Tsarnaev, der blev ophævet sidste år af en føderal appelret ...
https://www.cbsnews.com/news/justice-department-supreme-court-boston-mar...

Samtidigt, i en sjælden udstilling af forbrødring mellem de to partier og en støtte til infrastrukturforbedringer, vil staten Arizona renovere sin gaskamre i forventning om at genstarte henrettelser af indsatte på dødsgangen.
https://www.usnews.com/news/politics/articles/2021-06-10/arizona-refurbi...

Living in America......

Niels-Simon Larsen

Hvis vi skal redde foretagendet, må vi jo kappe forbindelserne til det, som forhindrer det. Og hvis man ikke bare kan beskære væksten, som der står, så må man gøre noget andet. Påstanden er så, at man de næste ti til tyve år kan opfinde så smarte teknologier, at væksten og forureningen med tiden stoppes. Det er så det, de rige lande forsøger, men hvad nu hvis det ikke lykkes?

Det er en total omstilling fra forbrug til cirkulær økonomi, der skal til, ikke kun i det materielle, men først og sidst i vores hoveder. Vi skal vænne os af med at kigge efter de smarte biler, for de er overhovedet ikke smarte, for de ødelægger børnenes fremtid. Et ‘smart’ liv er det, der ikke forbruger og indskrænker biodiversiteten. Det er de nye målestokke, vi skal have ind i vores liv.

Vibeke Olsen, erik pedersen, Naja Abelsen, Kurt Nielsen, Steen K Petersen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar

God artikel, men jeg savner en faktaboks over økonomien. Hvad er X mia dollars i forhold til det samlede US-budget?

Tal er taknemlige, men misvisende hvis de er uden kontekst.