Landbrugspolitik
Læsetid: 2 min.

EU’s længe ventede landbrugsaftale møder hård kritik fra grønne organisationer

Efter tre års forhandlinger er der skabt enighed om EU’s landbrugsstøtte frem til 2027. Det bliver fortsættelse af status quo og svigt af klimaet, siger de grønne organisationer
Under præsentationen af EU’s nye landbrugsstøtte sagde EU-Kommissionens næstformand Frans Timmermans (th.), at det er »begyndelsen på et reelt skift mod en mere grøn og retfærdig CAP (EU’s fælles landbrugspolitik for perioden 2021-27, red.)«. Det er grønne organisationer ikke helt enige i.

Under præsentationen af EU’s nye landbrugsstøtte sagde EU-Kommissionens næstformand Frans Timmermans (th.), at det er »begyndelsen på et reelt skift mod en mere grøn og retfærdig CAP (EU’s fælles landbrugspolitik for perioden 2021-27, red.)«. Det er grønne organisationer ikke helt enige i.

Stephanie Lecocq/Ritzau Scanpix

Udland
26. juni 2021

Efter tre års hårde forhandlinger landede EU’s medlemslande, Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen fredag et kompromis om den nye såkaldte CAP, EU’s fælles landbrugspolitik for perioden 2021-27.

CAP’en, der lægger beslag på 2.874 milliarder kroner eller næsten en tredjedel af EU’s samlede budget, skal på én gang sikre erhvervets konkurrenceevne, de enkelte landmænds indkomst, større social lighed i landbruget samt et mere miljø- og klimavenligt jordbrug. Den nye politik skulle være trådt i kraft i år, men på grund af de dybe uenigheder er den udskudt til 2023.

Resultatet bliver af EU-Kommissionens næstformand Frans Timmermans karakteriseret som »begyndelsen på et reelt skift mod en mere grøn og retfærdig CAP«.

»Vi vil reservere mere landbrugsjord til biodiversitet, belønne landmænd, der tager ekstra skridt for klima og miljø, og flere midler vil tilflyde små landbrug. Det er ikke perfekt, men stadig et stort skridt i den rigtige retning,« siger Timmermans.

Resultatet mødes imidlertid af hård kritik fra grønne organisationer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Morten Lund

Hvad siger danske medlemmer af EU parlamentet til forlaget?