Frankrig
Læsetid: 2 min.

Frankrigs yderste højre er splittet og Le Pen mister indflydelse i tidligere højborge

Marine Le Pen led et afgørende valgnederlag, da hendes nationalistiske højreparti tabte regionalvalget i den traditionelle højborg i det sydlige Frankrig
I en trodsig tale efter weekendens skuffende regionsvalg sagde Marine Le Pen, at lav valgdeltagelse viser udbredt »utilfredshed« blandt vælgerne, og at det er »et vink med en vognstang til hele den politiske klasse og til samfundet«.

I en trodsig tale efter weekendens skuffende regionsvalg sagde Marine Le Pen, at lav valgdeltagelse viser udbredt »utilfredshed« blandt vælgerne, og at det er »et vink med en vognstang til hele den politiske klasse og til samfundet«.

Geoffroy Van der Hasselt

Udland
29. juni 2021

Rassemblement National (RN) havde satset på at vinde Provence-Alpes-Côte-d’Azur-regionen (PACA) efter en spinkel sejr i sidste uges første valgrunde, men en alliance af rivaliserende partier dannede imidlertid en ’republikansk front’ mod RN – der også rummede en tidligere kandidat fra Socialistpartiet og en kandidat fra en venstrefløjsalliance – hvilket forhindrede Le Pens parti i at vinde regionen.

Lav valgdeltagelse

Søndagens valgresultat var en bitter pille at sluge for RN, som i første valgrunde forrige søndag var blevet spået gode resultater i mindst fem regioner.  Marine LePen havde desuden håbet af få en sejr i en eller to af de i alt 13 regioner, men valgstedsmålinger tyder ikke på, at det vil ske.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Helle Walther

Tak for det.

Marie-Christine Poncelet

Socialist partiet, venstrefløjen og de borgerlige har været fraværende i det politiske landskabet? Ikke for dem der har fingre på pulsen, det var den fortælling medier havde at fremstille det politiske livet i Frankrig som en kamp mellem Macron og LePen, det viser sig at sådan er det slet ikke og tak for det.

Tiderne skifter. Og det er faktisk en tendens, man ser i mange Europæiske lande i disse år.

Carsten Nørgaard

Har ladet mig forstå, at kendskabsgraden og niveauet samt den overordnede interesse for regionalvalg i Frankrig er lav, og at man (blandt andet) derfor skal passe på med at formode, at valgets resultat kan sige noget forud for præsidentvalget i 2022. Det er jo det, det internationale publikum (herunder Danmark) virkelig interesserer sig for, det er jo ikke nogen hemmelighed, at Frankrig er et meget centraliseret land. Faktisk kunne det blot være endnu en grund til, at valgdeltagelsen er så lav. (Le Pens forklaring om skuffelse over systemet giver næppe mening, medmindre deltagelsen skulle være særligt meget lavere end ved andre år, men var den det?)

Alle meningsmålinger peger på, at det bliver Macron og Le Pen mod hinanden i præsidentvalgets anden runde. Og her står Le Pen altså stærkere end hun nogensinde har gjort (det vil også sige signifikant stærkere end ved sidste valg). Ja, hun står stadig ikke til at vinde, men niveauet er historisk stærkt og milevidt fra det nederlag, hendes far led overfor Chirac tidligere på årtusindet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_the_2022_French_presid...

https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_the_2017_French_presid...