Baggrund
Læsetid: 8 min.

Fransk regionalvalg: Vinder Marine Le Pen her, er hun tættere på at vippe Macron af pinden

I Provence-Alpes-Côte d’Azur styrer det tidligere Front National mod en mulig historisk sejr: Strategien har været at erobre traditionelle borgerlige vælgere – nu er spørgsmålet, om den succes kan gentages ved næste års præsidentvalg
Den højreradiale Rassemblement Nationals spidskandidat ved regionalvalget i Provence-Alpes-Cote-dAzur (PACA), Thierry Mariani, fører valgkamp på et marked i Marignane i det sydlige Frankrig.

Den højreradiale Rassemblement Nationals spidskandidat ved regionalvalget i Provence-Alpes-Cote-dAzur (PACA), Thierry Mariani, fører valgkamp på et marked i Marignane i det sydlige Frankrig.

Robert Alain/ABACA

Udland
18. juni 2021

Klokken fire om morgenen, på hverdage, tænker Isabelle ofte på Marine Le Pen, partichef for Rassemblement national, Frankrigs højrepopulistiske parti, der tidligere hed Front National. Isabelle er lufthavnsarbejder. Hun bor ved den franske riveria og må stå op før daggry for at nå pendlertoget til sit arbejde. Undervejs spekulerer hun på, om hun vil kunne leve af sin pension. Eller bekymrer sig for den kriminalitet, som så mange taler om.

Og nu er hun også begyndt at tro på de franske højrepopulisters retorik om »national prioritet« – på deres løfter om at give etniske franskmænd fortrinsret til job, lejligheder og velfærdsydelser. For hun oplever, at ’indvandrere’ klarer sig bedre end hende, siger hun.

»Emmanuel Macron går mere op i udenrigspolitik end i de franske folks trængsler. Men Le Pen, der er advokat og mor til tre, hun forstår de franske arbejdere,« siger hun.

I årtier har Isabelle stemt på borgerlige mainstreampartier. Det gør hun ikke ved de franske regionalvalg, hvor første runde holdes søndag.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her