Baggrund
Læsetid: 9 min.

G7-aftale om selskabsskat kaldes historisk – holder det?

På det netop afsluttede G7-topmøde indgik regeringslederne en aftale om at arbejde for en global selskabsskat på minimum 15 procent for at bekæmpe skattely. Men slagsmålet er langtfra overstået. Information giver her et overblik
Demonstranter fra Extinction Rebellion i en aktion på stranden i St Ives under G7-topmødet i Cornwall.

Demonstranter fra Extinction Rebellion i en aktion på stranden i St Ives under G7-topmødet i Cornwall.

Tom Nicholson

Udland
16. juni 2021

Det blev kaldt historisk, da stats- og regeringscheferne for G7-landene – USA, Storbritannien, Canada, Frankrig, Tyskland, Italien og Japan – på deres topmøde i Cornwall søndag bekræftede deres enighed om at bane vej for en reform af det globale skattesystem med fælles mindstesatser for selskabsbeskatningen og nye krav til de multinationale selskaber. Efterfølgende melder spørgsmålet sig, hvad det egentlig er, de har aftalt, om de kan sikre global opbakning til det, og om det vil virke i forhold til selskabernes skattespekulation.

Her stiller Information spørgsmålene og giver svarene:

Hvad er problemet?

Liberaliseringen af den globale økonomi med kapitalens fri bevægelighed har gennem fire årtier motiveret multinationale selskaber og finansielle virksomheder til at jage den mindst mulige skattebetaling. Enten ved at gemme overskud i offshore-skattely eller ved at rykke virksomheden til lande med lavere selskabsbeskatning end i hjemlandet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Hüttel

Trump har i den grad bremset al fremgang.
Jeg tvivler meget på at G7 indfrier det de drømmer om.
Mantraet om at unddrage skat står vel stadig til trone - intet har ændret sig i de finansielle verdener. Så det lover slet ikke af noget.

Deres aktiviteter sætter massive spor. De er Verdens største forbrugere af Verdens ressourcer, og det alene, bør beskattes så eftertrykkeligt.

Tommy Clausen, Steen K Petersen, Torben Arendal, Espen Bøgh og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Ja, - og jeg tror, at aftalen holder.

Til gengæld syntes jeg, der er for mange huller. Og at den ikke, som så meget andet, er meget retfærdig.

Og de EU-lande, der har lukreret fedt på ordningen - altså Malta, Irland, Holland og Kroatien, må nok finde noget andet at nasse på.

Til gengæld er der også en del ret fattige lande, der ikke er med i EU, der nu kommer i problemer. Og de må hjælpes til en bedre og mere konstruktiv fremtid.

Daniel Joelsen

Hmm, der blev vist heller ikke betalt global selskabsskat før Trump. Danmark har mistet miliarder på denne konto - alt sammen før Trump.

Man har åbnet for global frihandel og bevægelse af produkter og ydelser, før man entydigt aftalte hvordan beskatningen skulle være. Og det har alle lande undtagen skattelyene tabt på.

Bare det at der findes skattely i Europa, er jo som at skyde sig selv i foden for EU.

jens christian jacobsen

'..G7-landenes stats- og regeringschefer har ikke besluttet at gennemføre de to beskrevne ændringer af skattesystemet. De har besluttet at »fortsætte diskussionen for at nå konsensus om en global aftale« herom.'
Rigmandsklubben har vedtaget noget, de ved aldrig bliver realiseret. Det er 'humanized rubbery' og greenwashing endnu engang. Og så flyver de hjem i deres private jet, nyder en kølig drink ovenpå den anstrengende indsats for en Bedre Verden og afventer de dumme massers taknemmelige applaus.
Føj!

Jens Ole Mortensen, Steen K Petersen, kjeld hougaard, Torben Arendal, Espen Bøgh og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar