Baggrund
Læsetid: 9 min.

I den geopolitiske kamp mellem Kina og Vesten: »Forskere føler sig presset og udøver selvcensur«

Flere og flere lande stempler Kinas behandling af uighurerne som folkemord. Er det den rigtige vej at gå? Nej, mener flere forskere, der ser anklagerne mere som del af en geopolitisk kamp end interesse for uighurernes forhold. Men de frygter samtidig at blive udskammet som kinavenlige, når de efterlyser nuancer og mere dokumentation for beskyldningerne om kinesisk undertrykkelse
»Som forskere er vi blevet viklet ind i en geopolitisk kamp. Presset er blevet enormt,« fortæller den danske antropolog Rune Steenberg, som forsker i Kinas uighuriske mindretal.

»Som forskere er vi blevet viklet ind i en geopolitisk kamp. Presset er blevet enormt,« fortæller den danske antropolog Rune Steenberg, som forsker i Kinas uighuriske mindretal.

Mark Schiefelbein

Udland
17. juni 2021

For ganske få år siden fik de over 12 millioner uighurer i den nordvestkinesiske ørkenprovins Xinjiang ganske lidt opmærksomhed. Ja, de færreste i Vesten havde vel egentlig hørt om den muslimske befolkningsgruppe. Men nu udgør de og deres skæbne et af de politisk absolut mest sprængfarlige forskningsfelter.

»Som forskere er vi blevet viklet ind i en geopolitisk kamp. Presset er blevet enormt,« fortæller den danske antropolog Rune Steenberg, som netop forsker i det uighuriske mindretal. »Presset kommer fra Kina, men også i stor grad fra Vesten.«

Kina anklages for at spærre uighurerne inde i interneringslejre og udsætte dem for tvangssterilisation, tvangsarbejde og tortur. Tidligere i år begyndte USA at beskrive behandlingen af uighurerne som folkemord. Siden har parlamenterne i flere vestlige lande – Storbritannien, Canada, Holland og Litauen – stemt for at stemple Kinas handlinger som folkemord. Og i denne uge fulgte både Tjekkiet og Belgien trop.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Afsløringer af den amerikanske propaganda vil forhåbentlig også afsløre at:

1. Uighurerne siden nullerne har igangsat adskillige opstande mod især Han-kinesere i Xinjiang. Der har været adskillige hundrede dræbte. Formålet har været løsrivelse fra Kina.
2. Uighurerne i masser af tilfælde har nægtet deres piger adgang til uddannelsessystemet.
3. at de bevidst har tilsidesat kinesisk 1 og 2-barnspolitik. I gennemsnit hat de siden 2010 fået 3,6 barn pr. hustand.
4. De er blevet religiøst radikaliserede gennem kontakterog rejser til Kazaksthan, Saudiarabien og til Tyrkiet.

Uighurerne har haft propagandadgang til vestlige medier gennem især en Adrian Zenz, en højreradikal og genfødt kristen tysker. Han kan naturligvis ikke længere besøge Kina endsige Xinjiang-provinsen.
Kineserne har siden 1950erne brugt genopdragelseslejre. Der er intet nyt i, at bestemte typer afvigelser fra den nationale linje behandles på denne måde, og mig bekendt har vestlige medier ikke følt grund til at anfægte disse før nu.
Når så det er sagt, er der ikke tvivl om at kineserne bruger metoder der er os i vesten væsensfremmmede og mange gange afskyelige.
Respekt for Amnesty der ikke vil betegne de hårdhændede kinesiske metoder som folkemord. Der skal alligevel en del mere til.

kjeld hougaard, John Scheibelein, Karsten Nielsen, Torben K L Jensen og Per Dørup anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

Dette dilemma har nok kun een løsning: At forskerne siger, hvad de mener, men holder sig på absolut saglig og verificerbar grund.

John Scheibelein, Steffen Gliese og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

Dette dilemma har nok kun een løsning: At forskerne siger, hvad de mener, men holder sig på absolut saglig og verificerbar grund.

Steffen Gliese

Det er et vældig godt eksempel igen på, hvordan forskning og politik ikke kan stå i et indbyrdes afhængighedsforhold.
Forskningen er jo altid evaluerende og bagudrettet, mens politikken nødvendigvis må være handlende på baggrund af de foreliggende omstændigheder.
Det vil således være for sent, når videnskaben afgør, at der foregik et folkemord.

jens christian jacobsen

@ Steffen Gliese

'..Forskningen er jo altid evaluerende og bagudrettet, mens politikken nødvendigvis må være handlende på baggrund af de foreliggende omstændigheder.
Det vil således være for sent, når videnskaben afgør, at der foregik et folkemord.'

Én ting er at du mener, at forskningen 'altid må være evaluerende og bagudrettet' Det er faktuelt forkert. Eksempler på andre typer forskning er legio.
Men når du så skriver, at politik må handle 'på baggrund af de foreliggende omstændigheder', bliver jeg for alvor urolig.
Vil det sige at i tilfældet uighurerne er 'omstæmdighederne' udokumenterede amerikanske påstande, som politikken så bare skal rette ind efter? Det er jo ud fra det du skriver, en kendsgerning. Så forstår jeg bedre, hvorfor politikere efterhånden dumper i alle tillidsmålinger over hele kloden.
Men sådan er det naturligvis heller ikke kun. Der er tale om politikeres helt bevidste valg og fravag af oplysninger afhængig af observans, tilhørsforhold og de bestikkelser, de modtager. De kan så undskylde sig med, at de handler værdibaseret. Men det kan forskningen ikke. Den skal altid underbygge sine påstande og det har en stor del af forskningen så undladt ifm. uighurer og Kina. Og forskningen kan ikke undskylde sig med at være værdibaseret. Det gør den heller ikke. Den er det bare. For man bider ikke den hånd, der fodrer en.

Per Dørup, John Andersen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

@ Jens Christian Jacobsen,

Jeg har aldrig været i Kina, og jeg har ikke din dybe indsigt i landets indre etniske problemer. Derfor må jeg forholde mig til det, der er dokumenteret i rapporter.

Men den måde Kina for tiden behandler sit uighuriske mindretal og i øvrigt andre mindretal på, er absolut ikke acceptabelt, - og så er det i øvrigt uanset hvad, Kina påstår de kan have været skyldige i.

Og alle disse ualmindeligt brutale overtrædelser af helt basale menneskerettigheder er efterhånden ganske veldokumenterede.

For blot få dage siden blev det dokumenteret af en stor international menneskerettighedsorganisation, at man i en genopdragelseslejr havde tortureret en person til døds medens andre - herunder hans pårørende havde været tvunget til at bevidne det.

Hvad han havde gjort sig skyldig i, var ikke kommet frem. Men både han og alle tilskuere tilhørte netop det uighuriske mindretal.

Ofret var blevet anbragt i en såkaldt "tigerstol" med arme og ben fuldstændig fastspændt. Over tid - flere dage, havde man presset en halvcirkelformet metalrørsstel op i ryggen på ham, indtil først hans håndled gik af led. Derefter fortsatte man til samtlige led i arme og ben, under ekstrem smerte, var blevet trukket ud af deres knogleled. Og derefter fortsatte man yderligere til hud, muskler og sener sprang.

Efter yderligere en tid i denne makabre stilling døde ofret heldigvis. Man ved dog ikke om han døde af smerte eller mangel på væske, for i den tid han sad i denne "tigerstol" fik han selvfølgelig hverken vådt eller tørt.

Og "tigerstolen", Jens Christian Jacobsen, må du med dit store kendskab til forholdene formentlig have kendskab til. Den er ganske velkendt i Kinas arbejdslejre, genopdragelseslejre og tortur-fængsler, og den har faktisk været anvendt i mange år. Den beskrives ikke som et redskab til at få en tilståelse frem fra ofret, men for at opnå tilståelse fra tilskuerne, og den anvendes normalt kun på dem, der i forvejen var udset til ikke at skulle leve mere.

kjeld hougaard

@jens christian jacobsen: ”Øst er Øst og Vest er Vest og de to skal aldrig mødes” Kipling. Da vi mistede magten på kloden efter anden verdenskrig, og ikke vandt noget som helst med militær overlegenhed, så blev ”moral” ”menneskerettigheder mm kørt i stilling og fordømme de onde, dem fra ”ondskabens axe”. De ”gode” i Vest kæmper for de godes sejre over de onde. Vietnam, Afghanistan, Mellemøsten hvor vi udøver en guddommelig straf over ondskab. De onde kan også sultes ud: Iranere med flere. De gode Saudier og Israeler får vår udelte støtte, ellers anser USA at Danskere er på de ondes side. Så det er bedre for forskere og medier at falde til patten. Vi er ikke blevet så ny-kristne at vi lader den der er uden skyld kaste den første sten. Vi er alle skurke.

kjeld hougaard

@jens christian jacobsen: ”Øst er Øst og Vest er Vest og de to skal aldrig mødes” Kipling. Da vi mistede magten på kloden efter anden verdenskrig, og ikke vandt noget som helst med militær overlegenhed, så blev ”moral” ”menneskerettigheder mm kørt i stilling og fordømme de onde, dem fra ”ondskabens axe”. De ”gode” i Vest kæmper for de godes sejre over de onde. Vietnam, Afghanistan, Mellemøsten hvor vi udøver en guddommelig straf over ondskab. De onde kan også sultes ud: Iranere med flere. De gode Saudier og Israeler får vår udelte støtte, ellers anser USA at Danskere er på de ondes side. Så det er bedre for forskere og medier at falde til patten. Vi er ikke blevet så ny-kristne at vi lader den der er uden skyld kaste den første sten. Vi er alle skurke.

jens christian jacobsen

@Gert Romme
Kan du angive en kilde til din historie?

Jan Fritsbøger

jeg har været i kina og jeg har været i USA, og skal jeg sammenligne trivslen så er kina helt uden konkurrence det bedste land, kineserne smiler meget mere, virker langt mere åbne, mindre fjendtlige, og ja faktisk umiddelbart mere frie,
men lad nu være at bilde dig ind at jeg ikke ser problemer i kina, dem ser jeg overalt i hele verden, ikke mindst i Danmark, og nej jeg er alt andet end naiv,
men hvis man vil blive klogere på kina,
så følg Jan Oberg og læs hans objektive beskrivelser af USA/kina konflikten, eller gå på opdagelse i "The transnational"
https://transnational.live/2020/11/28/a-glimpse-behind-the-facade-of-wes...
de er den mest seriøse modvægt imod vestlige fjendebilleder og useriøs propaganda jeg har mødt

jens christian jacobsen, Per Dørup, John Andersen og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar
Arne Thomsen

Dejligt at Information herefter ikke uden videre kan følge enhver vestlig antikinesisk propaganda.