Klimaforandringer
Læsetid: 8 min.

Hedebølgen i USA kan være opvarmning til store forandringer

Same procedure as last year, fristes man til at sige, når man møder historierne om endnu en sommer med hedebølge, tørke og risiko for skovbrande i det vestlige USA. For en klimaforsker i Californien er det et kald om personligt at yde alt, hvad han kan, for at få vækket offentlighed og politikere til handling, mens tid er
Et par tager en lur i skyggen i en park i Phoenix, Arizona. Temperaturerne slår rekorder mange steder i USA. Ifølge klimaforskeren Peter Kalmus kan temperaturstigningerne snart kan gøre visse regioner på kloden ubeboelige.

Et par tager en lur i skyggen i en park i Phoenix, Arizona. Temperaturerne slår rekorder mange steder i USA. Ifølge klimaforskeren Peter Kalmus kan temperaturstigningerne snart kan gøre visse regioner på kloden ubeboelige.

Juan Arredondo

Udland
23. juni 2021

Temperaturerne slår rekorder rundt om i Californien, Arizona, Wyoming, Montana, Colorado, Nevada. Exceptionel tørke registreres i store dele af det sydvestlige USA. El- og vandforsyningen er i fare. Frygten for nye skovbrande vokser.

Hvordan skal man dog fortælle den historie? Igen. For tredje, femte eller syttende gang.

Måske sådan her:

Peter Kalmus har sovet dårligt. Natten har været urolig med torden, kraftige vinde og støv, der er blæst ind i soveværelset, hvor vinduerne har stået åbne på grund af varmen. Lokalt nåede temperaturen i sidste uge 38 grader.

Nu er Peter ved at pakke rygsækken. Han og familien skal på nogle dages vandretur i bjergene.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Sympatisk fyr ham Kalmus. Men individuelle aktioner og offentlige appeller er langt fra tilstrækkelig. Det kræver kollektive aktioner og politisk handling og det har desværre lange udsigter.
PS. Halvdelen af vandforbruget i Californien går til vanding af græsplæner. Så lidt kan man da gøre.

Morten Kjerulf, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen, Ejvind Larsen, Jimmy Hansen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Mogens Kjær og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Meget sympatisk. Men hvad skal vi gøre? Det er jo ikke nok at vride hænder og passe din køkkenhave. Det er alt for lidt fokus på konkrete planer for afvikling af fossil industrien. Hvorfor dropper vi ikke bare fossiler? Kollektivt? Hvorfor forurener vi? Hvem stiller det spørgsmål? Kan vi lave en plan for bæredygtighed uden at forstå hvorfor vi forurener? Kan vi løse et problem uden at forstå hvad det skaber det? Hvad mener Jørgen Steen Nielsen? Hvad mener Informations debat redaktør? Hvad mener læserne? Politikerne? Regeringen? Folket?

Hvorfor forurener vi?

Arne Albatros Olsen, Per Dørup, Ejvind Larsen, Steen K Petersen, Ib Christensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Langt mere ambitiøse politikere som ikke er betalt af Exxon er fint nok at håbe på...men der er ikke ret mange af dem, slet i Californien hvor mange de fleste senatorer og guvernører har været dybt investeret i olie, kul, gas og Nuclear.

Vi ved godt at CO2 er in drivhusgas, men CMIP6 viser at modellerne har co2 opver bias. Desuden er det mere end på høje tid at klimavidenskaben (især i medierne) vågner op og opdager at hele solsystemet er under forandring og kilden også er ekstern:

https://www.plasma-universe.com/heliospheric-current-circuit/

Alle data fra 2019 til nu fra relevante sonder bekræfter plasma universe modellen (de leder efter dark matter men finder plasma og støv filamenter der opfører sig elektromagnetisk, ikke som noget tyngdekraften skaber) og passer slet ikke i Big Bang teori - derfor den såkaldte "Crisis in Cosmology.

Leanette Nathalia Chresta Jensen

I suk og sorg må jeg bare sige, jeg elsker Peter Kalmus, at han bruger sin viden til at råbe os op, og med smil inspirerer til nødvendig ændret levevis.
Jeg elsker Information for at bringe hans historie og jeg elsker alle klimaaktivister der holder mig på sporet

Arne Albatros Olsen, erik pedersen, Ejvind Larsen, Steen K Petersen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Herhjemme er det ved lov krævet at vi suger gas ud af gamle lossepladser.

Den gas gamle loosepladser giver er lige så farlig en drivhus gas som CO2. Men hvordan ser det med lovkrav i andre lande?

I USA har de enorme "landfills" hvor de i årevis har hældt deres affald ud. Er der nogen der ved om de trækker gassen ud af dem, eller får de lov til at afgasse ud i det fri?

Ellers er der mange andre lande rundt omkring, der ved endnu mindre om affalds håndtering end vi gør i de vestlige lande.

Så måske er det lidt latterligt med den her fokus på kreaturers bøvsen og prutten, medmindre det er for, at vi ikke skal snakke om de gasser vores affald afgiver.

Anders Hüttel

Nu har gået on/off i min forhave for at fjerne de fleste brændeælder under en meget lang størnehæk. Hækken ligger lige ud til Ærø's "motorvej" som de kalder den, med et skævt smil på læben. Man må køre 50 km/t fordi det er en by-zone men det pisser 90% på. Store lastbiler, skolebussen, håndværkerne og sågar touristerne er fuldstændig ligeglade. Sømmet i bund, masser af co-2 udledning. Havde jeg en pumpgun ville der ligge en bilkirkegård på en halv time foran mit hus.

Men spøg til side. Det er kun rockere, bandemedlemmer og enkelte vetaraner som har det med at overdrive. Klimaet er presset, meget presset, 8 ud af 10 hader fremmede som om de har noget at gøre ved det.

Landbruget for ikke vredet armen om og familien Danmark virker ligeglade.
Så er man tænker på den su-studerende på kollegieværelset med angst og ocd.
Det er slet ikke sjovt. Heller ikke da Thunberg kom frem første gang.

erik pedersen, Ejvind Larsen og Leanette Nathalia Chresta Jensen anbefalede denne kommentar
Jimmy Hansen

Jeg var med førsteparket, da COP15 kollapsede, og så mange drømme brast. Drømme om, at klimaet nu endelig blev taget alvorligt. Drømme, der fik praktisk taget hele verdens befolkning (eller i hvert store dele af den danske) til at øjne positive forandringer. Faktisk ivrede selv de store industrier efter afklaring og modeller, de fremadrettet kunne orientere sig efter. Men et stort knæk blev det - på mange måder. Og hvorfor, som der også spørges til her i tråden. Hvorfor kan vi ikke bare udfase fossilerne, gå all in på det grønne og gøre alt det andet, der skal til for at komme dette næsten uundgåelige kollaps i møde? Mit bud er, at vi skal en helt anden vej. At vi er nødt til at tænke omstilling ind i alle af livets aspekter. Og nej, det er ikke nok, at vi kommer solceller på vores sommerhuse og kører rundt i fine Teslaer (selvom det selvfølgelig også er gode første skridt). Vi er simpelthen nødt til at være "vågne", så at sige. Vågne, så vi indtænker klimaet i vores hele ophav, og så det spejler sig på personlige, relationelle og samfundsmæssige planer. Og således at det ene ikke udelukker det andet. At tingene og omstændighederne tænkes sammen. Og det kontinuerligt iblandet "grøn bevidsthed". Så stress, angst, sygdomme, for mange skyderier, nye broer, potentielt at bruge Lærkesletten på Amager Fælled til byggeri, korruption, krige, transport.... Hele molevitten skal iklædes "grønne værdier"... mennesket skal til at tale og være sammen på måder, det aldrig før har gjort, hvis det skal lykkes at slå os ind på en anden vej. En vej, hvor der er plads til de andre dyr, hvor naturen får lov til at trives, hvor der stadig er koraller i havene, hvor vi kan trække frisk luft ned i vores lunger, og hvor vi overvejer, hvordan kloden gives videre til vores efterkommere ... Alt det, som har meget lidt med grådighed, materialisme og egoisme at gøre. Som handler om kærlighed til livet, respekt for andre (mennesker og dyr) ydmyghed, tolerance, rimelighed. Og den slags.

Arne Albatros Olsen, erik pedersen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Mogens Kjær

Christian De Coninck Lucas

Kunne du ikke bare svare på de argumenter jeg har fremført mod dit vrøvl, i stedet for at misbruge plasmafysikken til at bortforklare drivhusgasserne indflydelse på den globale gennemsnitstemperatur.

Det ville være lidt af en befrielse for dem, der tager kommentarerne her i Information alvorligt.

Torben Bruhn Andersen, erik pedersen og John Liebach anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Der er noget særligt ironisk over, at Californien , denne helt ideele baggrundskulisse for det optimale sucsesfulde liv i utallige reklamer gennem tiden måske står for at blive ubeboelig i frremtiden pga. den stigende temperatur og tilhørende vandmangel.

Med andre ord, så er den baggrundkulisse, ikke længere "gangbar mønt", og alle de værdier, som den tidligere repræsenterede af samme grund heller ikke mere.

Det burde da være et klart visuelt statement for enhver.