Analyse
Læsetid: 5 min.

Hele verden kan vaccineres mod COVID-19, men det haster, og det koster

Indtil videre er 75 procent af verdens COVID-19-vacciner fordelt og udrullet i kun ti lande. At opnå global flokimmunitet kan blive vanskeligt, men er også afgørende nødvendigt, siger eksperter, der tror på, at det kan lade sig gøre, hvis verdens førende økonomier finansierer og igangsætter en massevaccineplan med det samme
Indtil videre er 75 procent af verdens COVID-19-vacciner fordelt og udrullet i blot ti lande. Men hvis pandemien skal afsluttes, er vi nødt til at sigte mod global flokimmunitet – altså 70 procents dækning – inden udgangen af næste år, siger Romilly Greensill, der er britisk direktør for ONE, som er en international ngo for fattigdomsbekæmpelse.

Indtil videre er 75 procent af verdens COVID-19-vacciner fordelt og udrullet i blot ti lande. Men hvis pandemien skal afsluttes, er vi nødt til at sigte mod global flokimmunitet – altså 70 procents dækning – inden udgangen af næste år, siger Romilly Greensill, der er britisk direktør for ONE, som er en international ngo for fattigdomsbekæmpelse.

Eraldo Peres

Udland
9. juni 2021

Selv for Boris Johnson var udmeldingen ambitiøs: Sidste weekend erklærede den britiske premierminister, at han ville gøre sit for at overtale lederne fra de øvrige G7-lande til at sørge for, at hele verdens befolkning vil være vaccineret imod COVID-19 før udgangen af 2022.

Kan ambitionen realiseres? Der er næppe noget land, der har som mål at vaccinere alle voksne indbyggere. For at sikre flokimmunitet bør 60-70 procent af et lands befolkning være nok. Og dette burde være praktisk muligt inden december 2022, siger eksperter. Men det vil kræve, at G7-landene som verdens førende økonomier (minus Kina, red.) tager fat på projektet så hurtigt som overhovedet muligt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Marianne Jespersen

Det er bare med at komme i gang. I stedet for at genvurdere og evt. genintroducere de skrottede vacciner så få dem sendt afsted til steder hvor de kan gøre mere livsvigtig nytte end evt. måske at vinde 2 uger her i DK. Jeg tror faktisk det vil have en positiv effekt på både unges og gamles mentale tilstand, at deltage bare lidt i en relevant international kamp for bedre liv og retfærdighed i verdenen.