Langsomme samtaler
Læsetid: 13 min.

Israel er forvandlet fra et socialistisk forbillede til en kolonialistisk stat

Filosoffen Avishai Margalit har levet hele sit liv i Israel. I denne langsomme samtale fortæller han om sin ungdoms drømme for Israel, om håbløsheden efter endnu en konflikt med Hamas – og om hvorfor der alligevel er håb

Jesse Jacob

Udland
19. juni 2021

Den gamle mand, filosoffen, som jeg længe har læst og forstået verdens moralske konflikter igennem og nu endelig taler med, siger, at danskerne jo ikke er bedre mennesker end egypterne.

Men der er virkelig mange hverdagssituationer, hvor danskerne opfører sig bedre, tager mere hensyn til hinanden og skubber mindre til de andre end egypterne.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

18/jun/2021

Det er væmmeligt,
at Israel tilgår og behandler
Palæstinenserne på samme
måde, som Tyskland i 30’erne
tilgik og behandlede jøderne ...

Med bekymret hilsen
Claus

Jesper Andersson , Jan August, Issa Chaaban, Torben K L Jensen, Jan Andre Buschmann, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, Asiya Andersen, erik pedersen, Inge Lehmann, Holger Nielsen, Alvin Jensen, Uffe Juul, Hans Larsen, Marianne Borgvardt, John Andersen, Elisabeth From og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Ja, han lever åbenbart stadig i illusionen, at Israel var den lysende stjerne.
al respekt for kibbutzerne, Men realiteten var også den gang, at det hele var bygget på stjålet land, at palæstinenserne blev fordrevet eller dræbt--eller kunne være daglejere på deres egen jord.
Zionisterne har være eminent dygtige til at skjule den historie.
Men det forsvinder den ikke af.
Det er måske den historie, der æder Israel op indefra.

Jan August, Issa Chaaban, Torben K L Jensen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, erik pedersen, Inge Lehmann, Holger Nielsen, Hanne Utoft, Alvin Jensen, Hans Larsen, John Andersen, Pietro Cini, Elisabeth From, Jesper Andersson og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Jesper Andersson

Karen jeg er ikke grundlæggende uenig og jeg mener at forsøget på at hvidvaske historien fra Israels side vist nok kaldes hasbara propaganda. I kid you not, de kalder det vist selv direkte propaganda hvor Israelske trolde sidder og overvåger facebook og debatfora på vestlige aviser og hjemmesider da de så kan komme med deres 'forklaring' på hvorfor alle vi andre har misforstået staten Israel.
Det ville vitterligt ikke overraske mig hvis Israel ved hvad der skrives her i debatforaet på Information

Men som det også beskrives og som jeg har skrevet før vil jeg mene at Israel var markant mere vestlige og moderne før i tiden end nu. Mener at de følger muslimske lande og Mellemøsten rigtig godt her. Unge israelerne er markant mere religiøse og traditionelle end de ældre generationer. Det kan du se ved stemmetallene ved sidste valg. De unge stemmer langt mere højreorienteret. Total modsat tendens som den i Vesten, og derfor forstår jeg heller ikke at nogle overhovedet kan kalde det et vestligt land.

Når de så selv fuldstændig nægter at kalde det for besættelse. Det er kun 5-10% af befolkningen der har den holdning og det tror jeg endda er højt sat. Jamen så skal man ikke forvente at folk jubler over at se en.
Synes det der kendetegner Israel og en del af befolkningen er den totale mangel på selvrefleksion og indsigt. Forstår ikke at man ikke spørger sig selv hvis det man gør skaber så stærke reaktioner konstant og så forskellige steder i verden kunne det være fordi ens egne handlinger stinker?

Jan August, Karen Grue, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Viggo Okholm, Inge Lehmann, Holger Nielsen og Marianne Borgvardt anbefalede denne kommentar
Irene Clausens

Zionistiske historieskrivere er dygtige til at finde forskønnelsesord for det uskønne, ligesom vestlige kolonisatorer gjorde om deres ugerninger i kolonierne i Afrika og andre verdensdele.
Fx kaldes den zionistiske erobringskrig i 1948-49 for Uafhængighedskrigen mens den af palæstinenserne kaldes for Al Nakba (Katastrofen) idet den førte til oprettelsen af staten Israel på palæstinensisk jord og voldelig fordrivelse af 750.000 palæstinensere der aldrig fik liv at vende tilbage.
Det er bemærkelsesværdig at Lykkeberg bruger begrebet ‘uafhængighedskrigen’. Men han må mene junikrigen 1967 da Margalit kun var 10 år under Al Nakba i 1948?

Mads Greve Haaning, Karen Grue, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Gert Romme, erik pedersen, Inge Lehmann, John Andersen, Holger Nielsen, Nike Forsander Lorentsen, Pietro Cini, Hanne Utoft og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Irene Clausens

Tilføjelser:/
Og derfor næppe kunne deltage som soldat i krigen

Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Holger Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Nu kører den igen i det forargede kommentarspor. Sådan er det hver gang Israel omtales. Altid det samme. Aldrig blikket rettet mod fremtiden.
Og jeg spørger. Igen og igen. Hvad skal der ske med staten Israel? Tilbage til de europæiske ghettoer? Alle sammen til USA? Eller skal vi organisere en front der kæmper for en ny sekulær stat med palesinensere og jøder?Altid tavshed...

Irene Clausens

Hej Jens Christian, her kommer en vision der vinder stadig større opbakning, ikke kun, men især blandt palæstinensere, men også blandt nogle jøder:
- en fælles demokratisk sekulær stat for jøder og palæstinensere med lige rettigheder og pligter til alle, uanset religion, etnicitet, osv. Tilbage i historien levede palæstinensere og jøder jo fredeligt sammen.

Denne vision om en såkaldt en-statsløsning er PLOs oprindelige plan som dog siden blev forladt til fordel for en to- stats løsning, dvs en palæstinensisk stat ved siden af Israel. Men i takt med at Israel har koloniseret det meste af Palæstina, og idet Vestbredden er splittet op i usammenhængende enklaver der umuliggør en to- statsløsning, vinder visionen om en fælles sekulær demokratisk stat frem!

Werner Gass, erik pedersen, Inge Lehmann, Viggo Okholm, Mads Greve Haaning, Christel Gruner-Olesen, Karen Grue, Nike Forsander Lorentsen, Pietro Cini, Alvin Jensen, Per Klüver, jens christian jacobsen, Steen K Petersen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Hej Irene. Enig.
Men nu noget mere kontroversielt. Når og hvis der kommer en sekulær demokratisk stat - hvor skal grænserne være for den stat? Jeg mener at denne stat skal omfatte kongeriget Jordan. Det er en helt illegitim stat, desuden er befolkningen for i al fald 70% vedkommende palæstinensere.
Så en ny stat Palæstina skal omfatte kongeriget Jordan og det nuværende Israel.

Chris Skovgaard

Tror du selv på det Irene? Uanset min personlig holdning, så bliver fremtiden ingenlunde, som flertallet af Informations læsere håber på - de lever i illusoriske forhåbninger

Svend Jespersen

Irene Clausen.
Jeg synes, du skulle give dig selv tid til at læse Hamas' charter, før du fortsætter med dit drømmescenario. Og så burde du måske også studere nogle af de mange opinionsundersøgelser, der gennem årene er blevet lavet i både de israelske og palæstinensiske områder om det emne.

https://avalon.law.yale.edu/20th_century/hamas.asp

Alvin Jensen

@Svend. Og hvem skal så lever den udgave du mener der skal læses? Israels zionister der setter egne særinteresser over troværdighed? Der er KUN to mulige løsninger: Irenes etstatsløsning og 1967 granseløsningen og israels zionister er klar til at myrte (og har vist før myrtet) for at undgå begge dele.
Det er IKKE hamas der er problemet, men zionisterne.

Manuel Claro

Tak for interessant artikel! Men hvorfor illustrationen med Scarlet Johanssons hænder?

Nicolaj Ottsen

@Manuel Claro. En jøde med beskidte hænder, tænker jeg må være den symbolske intention. Hrm ...

Svend Jespersen

Alvin Jensen.
Prøv at læse det her:
https://www.pcpsr.org/en/node/823

Manuel Claro

@Nicolaj Ottsen ja, sådan læser jeg det også…men mærkeligt at give hende den rolle uden at adressere det, syntes jeg…? @information

Tak for at præcisere at Israel sammen med Kina er kolonimagt, og at Israels regeringsførelse skal sammenlignes med Ungarns, Polens og Indiens.
Hvordan skal Israel kunne løse dette selv. Mange år systematisk hjernevask betyder, at det ikke kan være via stemmeafgivelse palæstinensere frisættes. Og den israelske venstrefløj og fredsbevægelse er kronisk alt for lille.
Den mest simple er at presse USA til at stoppe med at nedlægge veto i Sikkerhedsrådet. Andre lande kan stille det som betingelse for fortsat støtte til et eller flere af USA's projekter.
Men EU kan også - med snart mange års pinlig forsinkelse - fjerne Israels handelsfordele, som hviler på betingelser, landet slet ikke lever op til. Men der er jøder, zionister og for Israelvenlige mange steder, så det bliver sikkert stadig for svært.

Så er der kun tilbage at FN , der oprettede Israel, nedlægger det midlertidig med en fredsbevarende styrke. Det vil blive blodigt, er jeg bange for. Et udvalgt folk lader sig kue af ikke udvalgte.

Endelig er der fortsat lidelse indtil en eller anden nabo eller to bliver stærke nok til at vove et slag. Det bliver endnu mere blodigt.

Mirakler sker. Lad dem ske snart.

Mads Kjærgård

Måske skulle palæstinenserne ikke lade sig repræsentere af Hamas. Er der ikke noget om, at Hamas har afvist, at forme en selvstændig Palæstinensisk stat? På trods af, at Israel tilbød dette. Hvorfor skal man som socialist i dagens Danmark absolut støtte et neoreligiøst facistisk regime? Hvor kvinder dårligt kan gå udenfor en dør? Israel har afgjort sine fejl, men er trods alt stadigvæk en demokratisk stat med et stort antal arabiske medborgere. Og nu er der kommet en ny koalitionsregering, men Hamas tja, de prøver konstant at konsolidere deres magt ved at fremkalde konflikt! Og raketter er raketter uanset hvem, der affyrer dem, et barn kan være ligeglad, om målet helliger midler. Meget står for at skulle gøres, men U.S.A. på den ene side og venstrefløjen på den anden, naa, det er for koldkrigsagtig til mig. Sorry!

Palæstinenserne “lader” sig da ikke repræsenterer af hamas. Israelerne derimod stemmer i stor stil på racistiske apartheidpartier der åbentlyst skider på international lov og ret ved at kræve annektering, bulldozing og det der er værre.