Baggrund
Læsetid: 7 min.

Joe Bidens reformer holder i kø bag Senatets mest højreorienterede demokrat

Mens Joe Biden er på statsmandsturné i Europa, smuldrer hans ambitiøse, indenrigspolitiske program. Præsidenten har ikke lagt skjul på, at han håber at efterlade samme aftryk på USA som Franklin D. Roosevelt og Lyndon B. Johnson, men i den forgangne uge satte Senatets mest højreorienterede demokrat en foreløbig prop i
Hele Joe Bidens progressive reformprogram hviler i hænderne på Senatets mest højreorienterede demokrat, 73-årige Joe Manchin fra West Virginia.

Hele Joe Bidens progressive reformprogram hviler i hænderne på Senatets mest højreorienterede demokrat, 73-årige Joe Manchin fra West Virginia.

Stefani Reynolds

Udland
14. juni 2021

Som præsident har Joe Biden ikke levet op til sit ry som moderat forvalter af status quo. Ud over en historisk økonomisk krisepakke, som allerede er gennemført, har Biden fremlagt en offensiv udvidelse af det amerikanske velfærdssystem, massive investeringer i infrastruktur og luftet ambitiøse reformer om racisme, våbenregulering, politiet, klimakrisen og det amerikanske demokrati.

Tidligere på foråret rundede Biden sine første 100 dage som præsident, og allerede nu har politiske kommentatorer udråbt ham som en »samfundsforandrende« præsident, der kan se frem til en plads i samme »demokratiske pantheon« som Franklin D. Roosevelt og Lyndon B. Johnson.

Der er bare et problem, et ret stort problem, der står imellem Biden og en plads i historiebøgerne. Demokraterne har det snævrest mulige flertal i Senatet, så samtlige af partiets medlemmer skal med om bord for at få noget igennem kammeret – og det er endda kun nok i de tilfælde, hvor det er muligt at omgå den såkaldte filibuster, der betyder, at 60 ud 100 senatorer skal blive enige.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Joe Manchin får tæv for at forsvare filibusteren. Joe Biden har haft samme stilling i 50 år.

Joe Manchin ønsker at blive angrebet af venstrefløjen, og Biden er glad for at han spiller den rolle. Deres harme bør sigte mod Biden og Harris. De er dem, der underminerer deres egne valgløfter.