Analyse
Læsetid: 4 min.

NATO er vågnet fra »hjernedøden« og hvæsser de geopolitiske kløer

Ved mandagens topmøde bekræftede Joe Biden NATO’s musketered som »en hellig pligt«. Men alliancen går stadig i en mere politisk retning og ser Kina som en »systemisk udfordring«, Rusland som et aggressivt problem og selv verdensrummet som en kampzone
Årets NATO-møde har været præget af en forsonende stemning, hvor ikke mindst generalsekretær Jens Stoltenberg havde svært ved at skjule sin optimisme i mødet med den amerikaske præsident Joe Biden, hvilket står i skarp kontrast til det anstrengte topmøde med Donald Trump i 2018.

Årets NATO-møde har været præget af en forsonende stemning, hvor ikke mindst generalsekretær Jens Stoltenberg havde svært ved at skjule sin optimisme i mødet med den amerikaske præsident Joe Biden, hvilket står i skarp kontrast til det anstrengte topmøde med Donald Trump i 2018.

Kevin Lamarque

Udland
16. juni 2021

NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg kunne ikke undertrykke et lettet grin, da USA’s præsident Joe Biden mandag entrede scenen ved NATO-topmødet i Bruxelles.

Det er ikke så sært. Så sent som i 2018 skabte Bidens forgænger Donald Trump ravage i den transatlantiske sikkerhedsalliance ved at kræve »uhyre store summer« af NATO-partnerne og samtidig så tvivl om alliancens overlevelse. Året efter trak den franske præsident Emmanuel Macron i samme retning, da han som argument for en »øget strategisk autonomi« i EU fik kaldt NATO for »hjernedød«.

Det virkede som en fjern fortid, da Biden slog til med sin charme og forsonende ord på topmødet, hvor han stik modsat Trump omtalte militærpagtens artikel 5 – at et angreb på én partner er et angreb på alle – som »en hellig pligt«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Ja, det er Satans med de amerikanere -
de er ufine nok til at insistere på, at vi overholder den målsætning med militærudgifter på 2% af BNP, som vi helt selv har vedtaget og skrevet under på.

Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forpligtede Danmark på Nato-topmødet i Wales i september 2014, hvor vi lovede de øvrige Nato-lande at arbejde hen imod et militærbudget på 2% af BNP.
Det skete med et løfte om at stoppe yderligere besparelser og over en 10-årig periode at bevæge Danmark mod at bruge 2 pct. af BNP på Forsvaret.

Jens Ole Mortensen

Er der ikke skår i samarbejdet efter USA blev afsløret i spionage mod Europæiske statsledere. Og sandsynligvis overvåger alle. Jeg ser mere de hede omfavnelser som et spil for galleriet . 2 % , f... y..

"alliancen går stadig i en mere politisk retning og ser Kina som en »systemisk udfordring«, Rusland som et aggressivt problem og selv verdensrummet som en kampzone".

Ja puha, det lover ikke godt, hvis man bor i et fattigt land i syd, som ikke kan forsvare sig..........

Ole Svendsen

Når der findes lande som Kina, Rusland og andre, så er jeg yderst tilfreds med at Danmark er med i NATO.

Men tænk på alle de umådelige summer, og den ekstremt massive forskning, som der verden over bruges på militært isenkram.

Tænk hvis nu disse umådelige økonomiske og forskningsmæssige ressourcer i stedet blev brugt til at sætte fuld tryk på den grønne omstilling og samtidig blev brugt til at afhjælpe fattigdom og nød i verden, samt beskytte naturen?

DET ville give en langt mere fredelig og tryg verden, end nogen forsvarsinvesteringer nogensinde kan komme i nærheden af.

Jorden er en ufattelig rig og smuk juvel i universet. Jorden kunne være et sandt paradis for os at være i. Det er pga. vores tåbelige opførsel at vi mennesker i stedet skaber et Helvede for mange andre mennesker, for naturen, for dyrene, for planterne og driver rovdrift på kloden.

Jeg vælger at tro på, at menneskeheden nok skal overleve og at Jorden i fremtiden nok skal blive et fantastisk sted at være.

En gang i fremtiden vil vores efterkommere nok sidde og ryste på hovedet over, hvor tåbeligt menneskene i det 20'ende og 21'ende århundrede opførte sig.

Mens de glæder sig over, hvor vidunderlig en juvel Jorden i virkeligheden er, mens de samarbejder til fælles og helhedens bedste.

Man har lov at håbe og drømme - og heldigvis for det :-)

@ Jens Ole Mortensen,

Du berører faktisk et interessant emne. For set fra vores plads, der ikke er i Danmark, og via en række Europæiske medier, har der egentlig ikke været meget kritik af USA-baserede National Security Agency (NSA).

Kritikken har ret ensidigt været mod danske, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), og den regering, der har tilladt disse aktiviteter. For ingen tror på, at FE har ageret uden accept fra regeringerne.

Men bortset fra en del fornærmelser, har de andre fleste lande ikke haft lyst til at kommenterer situationen. Men det er dog flere gange antydet, at tilliden til Danmark er reduceret, og at det vil kunne mærkes i samarbejdet fremover.

kjeld hougaard

Nato gør helt ret. øge indsatserne i det konventionelle krigsmaskineri (Nato har intet vundet i de krige vi har skabt) – vi må kunne gøre det bedre. Samtidig sikre at vi politisk står under samme fane (stars and stribes). Tænk på at den pluralisme af statsformer som truer Vestens hævdvundne globale hegemoni. De udgør en udfordring af vores ”systems” fortræffelighed, og det kan vi jo ikke ha. Sygeplejerskerne må forstå, at det er bedre for dem at sikre at Russerne ikke fængsler dem vi kan li, og ende værre: at Kina erobre Europa! Meget bedre end en ordentlig løn. – Et offer for VESTEN!

Karsten Nielsen

Desværre bliver spørgsmål om NATO behandlet alt for overfladisk og ensidigt både af politikere og af de dominerende medier i DK. Desværre også i denne artikel. Macrons prædikat "hjernedød" betegnede en opfattelse af et manglende formål efter Sovjetunionens sammenbrud. Artiklen og dens overskrift synes jeg ikke viser, at dette formål er blevet klart - og at det "hjernedøde" er overstået. Den gentagne ensidighed om "russisk aggression" - og nu en eksistentiel trussel fra Kina - er strengt taget ikke andet end påstande og besværgelser. Egentlig er det utroligt, at medierne igen og igen taler ukritisk om russisk aggression - imens NATO og USA selv er involveret i krige og CIA-styrede forsøg på regime-change, som det skete i fx Ukraine. Og så synes jeg, at artiklens forfatter skal dokumentere, hvorfra han ved, at Kina har verdens største flåde, og hvordan en sådan konklusion er opnået. Endelig burde forfatteren ikke nøjes med at sige, at Kina foretager en stærk udbygning af a-våben. Vi bør af hensyn til proportioner vide, i hvilket omfang USA selv opruster på dette område - og hvor mange gange større USA.s arsenal er. Det er nemlig rystende.

Vibeke Olsen, Morten Voss, Anders Graae, jens christian jacobsen, Jeppe Bundgaard, Lars Løfgren, Michael Waterstradt og kjeld hougaard anbefalede denne kommentar
Jørgen Rink

Vi kan ikke bruge den danske presse til noget som helst når vi skal diskutere USA's rolle noget sted i verden..
Den danske presse gengiver ordret al den amerikanske propaganda..
Der er ikke det mindste hjerneaktivitet - man skulle tro det var en algoritme.. der styrede.. men hvem ved det er det måske også..

Vibeke Olsen, Anders Graae, jens christian jacobsen, Jeppe Bundgaard, Lars Løfgren og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

@Gert Romme, jeg tror at grunden til kritikken ensidigt rammer FE og regeringen, er at NSA er hamrende ligeglad med kritik fra europæisk jord. Man kan nemlig ikke mobbe nogen som er ligeglad. Til gengæld har kritikken vist at regeringen og især vores forsvarsminister har nemt ved at gå i panik og træffe forhastede beslutninger, som så senere bliver omgjort.

Jørgen Rink

Overvågningsstaten er her og det er den fedeste dobbeltmoral at bekymre sig om at nogle få statsledere bliver overvåget - det største problem er at vi alle bliver overvåget alle beskeder, opkald, e-mail , samtaler alt ender hos NSA, det er en illusion at der er nogen af vores politikere der tænker på vores ret til privatliv - det er hensynet til USA vores allierede der tæller - danske politikere burde arbejde for danske borgere og beskytte dem mod overvågning men hvad er det vi ser - de er mere bekymrede for relationen til "Big Brother red and blue".. se bare Naser Khader udtalelser om FET - og så er alt om dette jo gemt meget praktisk i hemmelige tjenester.. og udvalg - puha - vi må kræve mere åbenhed om disse tjenesters arbejde.

Vibeke Olsen, Ole Svendsen, Anders Graae, jens christian jacobsen og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar