Nordirsk krise
Læsetid: 3 min.

Nordirsk ’pølsestrid’ kan overskygge ambitiøs amerikansk-britisk agenda

En uløst strid mellem Storbritannien og EU om Nordirland-protokollens reguleringer af blandt andet standarder for forarbejdet kød har skabt en krise, der både kan føre til handelskrig og udløse ’unionistiske’ gadeuroligheder
USA’s præsident, Joe Biden, har netop været på besøg i Storbritannien. Ved et efterfølgende pressemøde afviste Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, at Biden havde lagt pres på ham for at få løst striden med EU om den såkaldte Nordirland-protokol.

USA’s præsident, Joe Biden, har netop været på besøg i Storbritannien. Ved et efterfølgende pressemøde afviste Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, at Biden havde lagt pres på ham for at få løst striden med EU om den såkaldte Nordirland-protokol.

Brendan Smialowski

Udland
12. juni 2021

Nordirsk politi advarer nu om fare for uroligheder, efter at tusindvis af demonstranter torsdag aften drog gennem det vestlige Belfast for at protestere imod ’Nordirland-protokollen’ – et centralt element i Brexit, der de facto etablerer toldgrænsen mellem EU og Storbritannien i Det Irske Hav i stedet for på den irske ø.

De unionistiske demonstranter (tilhængere af, at Nordirland fastholdes som del af Storbritannien, red.) forsamledes i bydelen Woodwale, rapporterer nyhedsbureauet PA Media, og gik herefter i støjende protestmarch. Over 3.000 deltog, langt over, hvad der er tilladt efter coronarestriktionerne. Videoklip på sociale medier viser, hvordan demonstranter afbrænder den irske trikolore, som nationalister, der ønsket et forenet Irland, bruger som symbol.

Nordirland-protokollen skal hindre en ’hård’ grænse på den irske ø mellem Nordirland og Irland, men implicerer, at Nordirland forbliver i EU’s indre marked, og at EU’s toldpolitik rammer varer, der kommer ind fra det britiske hovedland.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her