SKAT
Læsetid: 4 min.

Ny analyse: Bidens selskabsskatteplan kan indbringe EU milliarder i ekstra skatteindtægter

Selv med en lav global selskabsskat på 15 procent står EU til at få ekstra 50 milliarder euro om året i skatteindtægter, viser beregning fra den nye uafhængige forskningsinstitution EU Tax Observatory. En sats på 15 procent forhindrer imidlertid ikke mere ambitiøse lande i at indgå andre aftaler, siger forskningsdirektør Gabriel Zucman
Bidens forslag skal forhindre multinationale selskaber i at flytte deres overskud på tværs af landegrænser for at udnytte de mest attraktive placeringer med den laveste skat.

Bidens forslag skal forhindre multinationale selskaber i at flytte deres overskud på tværs af landegrænser for at udnytte de mest attraktive placeringer med den laveste skat.

Ken Cedeno/UPI

Udland
3. juni 2021

USA’s præsident, Joe Biden, har i forbindelse med det kommende møde for G7-landenes finansministre fredag foreslået en global selskabsskattesats på 15 procent. Det vil kunne indbringe EU 50 milliarder euro om året og give Storbritannien ekstra skatteindtægter på næsten 200 millioner euro, alene fra det britiskbaserede multinationale selskab BP, viser en ny analyse.

Forhøjes skattesatsen i stedet til 25 procent, vil EU få et skatteprovenu for næsten 170 milliarder euro ekstra om året – over 50 procent mere end de nuværende selskabsskatteindtægter og et beløb i en størrelsesorden, der svarer til 12 procent af medlemslandenes samlede sundhedsudgifter.

Blandt de multinationale selskaber med hovedsæde i Storbritannien hævdes det, at energiselskabet BP’s selskabsskatteudgifter med den sidstnævnte sats vil stige til 484 millioner euro, den finansielle virksom Barclays med 911 millioner euro og bankgruppen HSBC med 4,2 milliarder euro.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

fra nedenstående artikel:
Corporations aren’t the only beneficiaries. Individuals have stashed $8.7 trillion in tax havens, estimates Gabriel Zucman (2017), an economist at the University of California at Berkeley. Economist and lawyer James S. Henry’s (2016) more comprehensive estimates yield an astonishing total of up to $36 trillion. Both, assuming very different rates of return, put global individual income tax losses at around $200 billion a year, which must be added to the corporate total.

https://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2019/09/tackling-global-tax-h....

altså et sted mellem 8,7 og 36 billioner dollars (trillions på engelsk). Det er et så svimlende tal, at man må ty til astronomien for at finde noget, der ligner, så selv om disse tiltag langt fra er nok, så er det da et skridt på vejen.

Hella Ravn, Rolf Andersen, Steen K Petersen, Ole Svendsen, Alvin Jensen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Absolut godt nyt, og skatten bør i starten lægges på 28%.

Men det interessante er jo, at idéen ikke kommer fra EU eller EU-landene, men kommer fra USA. Og flere EU-lande agerer faktisk skattely, og "stjæler" andre landes penge på det.

Man kan absolut ikke påregne, at disse ekstra skatteindtægter blive anvendt til noget hensigtsmæssigt formål i de enkelte EU-lande, og nogle lande taler allerede om at subsidiere deres indenlandske industrier, - altså at give pengene til de virksomheder, der snyder ved at lade indkomsterne beskatte i netop skattely-lande.

Derfor bør disse ekstra skatteindkomster blive i EU, og bør kun kunne anvendes til social retfærdige udligninger (simpel fattigdomsbekæmpelse) samt til at begrænse co2-udledningen.

Rolf Andersen, Steen K Petersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Ole Svendsen, Holger Nielsen, Pia Nielsen, Alvin Jensen, Søren Bro, Torben Arendal, Werner Gass og Peter Høivang anbefalede denne kommentar

Daniel Boffey Guardian's Brussels bureau chief fortælle her hvordan sleepy Joe og EU bare skal kører selskabsskatteområdet som med vaccinerne og flygtningene og et EU's kommisionsformandsvalg . Så ælter pengene ind.

Alle VIP'erne er med...i princippet. Ligesom de altid har været...i princippet...........

jens christian jacobsen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Man gør klogt i at holde hovedet fuldstændig koldt, når temaet er virksomhedsskatter, men det er åbenbart vanskeligt.

Mod al forventning er det lykkedes indenfor EU-kredsen, hvor skattespørgsmål er vetobelagt, at opnå enighed om nået, som i nogle dele af pressen kaldes skattestriptease. Der blev brugt udtryk i samme klasse, da P1/Orientering havde et interview om sagen. Den drejer sig om, at store virksomheder med en omsætning på +€750 mio. fremover skal deklarere deres skattebetalinger offentligt, altså hvilke skatter, de betaler i hvilke lande. Aftalen gælder for EU-lande og lande på "den sorte liste".

Det har taget 5 år at nå til en aftale, men det er altså lykkedes det portugisiske formandsskab at nå frem til målstregen.
Nu kan man i løbet af 0,5 finde på regler, som ville have ført til større regulering, - det bedste er en slem fjende af det gode, og det er også allerede sket hos sådanne, som ikke sidder i forhandlingslokalet. Men aftalen er et hårdt tilkæmpet skridt i den rigtige retning.

Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Ole Svendsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

ugh, det var enighed om noget, der blev opnået!

Krister Meyersahm

Virksomhedsskat, i alle former, er den mest stupide skat der nogensinde har set dagens lys – den virker helt enkelt kontraproduktiv. Tænk engang, at konfiskere det grundlag hvorpå virksomhederne kunne bygge endnu flere arbejdspladser og dermed skabe endnu større beskatningsgrundlag. Vi kunne vel ikke drømme om, at konfiskere dele af produktionsapparatet – hvorfor ser vi så på kapitalapparatet med andre øjne?

Skat bør selvfølgelig kun udskrives, når virksomhedsejerne tager midler ud til eget forbrug. Penge af overskud der bliver i virksomhederne ligesom produktionsapparatet gør det - skal selvfølgelig ikke beskattes.

Ole Svendsen

Yderst tiltrængt at der bliver gjort noget ved den globale skatteunddragelse.
En global aftale om minimum 15 % selskabsskat er et stort skridt i den rigtige retning. Men for min skyld måtte den globale selskabsskat godt være noget højere.

Desuden er det yderst positivt at multinationale selskaber fremover skal oplyse hvilke skatter de betaler i hvilke lande. Når deres beskidte vasketøj på den måde bliver hængt offentligt til skue, er der håb om at de begynder at opføre sig bedre - fordi det simpelthen er for pinligt.

Nestlé har i en årrække ikke betalt skat i Danmark. Coca Cola betaler alt for lidt. Google, Apple og en lang række andre tech virksomheder betaler også alt for lidt skat i Danmark. Det er derfor vigtigt at i en global skatte aftale, skal skatten betales i det land hvor pengene bliver tjent. Det er et nødvendigt våben mod "Transfer pricing".

Alvin Jensen, Rolf Andersen, Steen K Petersen, Carsten Munk, Søren Bro, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Det er en underlig orden, at enkeltmandsejede virksomheder ikke betaler skat – her er det alene ejeren der indkomstbeskattes. Dette i modsætning til selskaber hvor, først ejernes virksomheder beskattes og dernæst også ejerne.