Analyse
Læsetid: 5 min.

Nyt israelsk regeringsflertal symboliserer forsigtigt demokratisk nybrud

For første gang i den jødiske stats historie har et etnisk-arabisk parti fået afgørende politisk indflydelse ved dannelse af en regering uden om Benjamin Netanyahu. Ellers er det svært at se forskel på nu og før
Lederen af partiet Yamina, Naftali Bennett, smiler til lederen af partiet Yesh Atid, den tidligere tv-journalist Yair Lapid. De to kommer til at dele posten som premierminister, da den post er Naftali Bennetts betaling for at deltage i den nye koalition med sine mandater – dog i en rotationsaftale med Yair Lapid, der som udenrigsminister vil bytte med Bennett i 2023.

Lederen af partiet Yamina, Naftali Bennett, smiler til lederen af partiet Yesh Atid, den tidligere tv-journalist Yair Lapid. De to kommer til at dele posten som premierminister, da den post er Naftali Bennetts betaling for at deltage i den nye koalition med sine mandater – dog i en rotationsaftale med Yair Lapid, der som udenrigsminister vil bytte med Bennett i 2023.

Ronen Zvulun

Udland
4. juni 2021

Med den israelske centrumpolitiker Yair Lapid som primus motor var der sent onsdag aften enighed om dannelse af en ny regering med et knebent flertal på 61 mandater. Den nye regerings væsentligste forskel fra det nuværende kabinet vil være fraværet af personen Benjamin Netanyahu, der efter i alt 15 år som sit lands længst siddende premierminister må imødese funktionen som oppositionsleder – og som tiltalt i en retssag om svindel, bestikkelse og mandatsvig. 

Han har reageret ved at kalde den nye koalitionen »en skamplet« og har advaret mod »faren for Israels sikkerhed og statens fremtid« med en »venstrefløjsregering«.

Det stempel har intet på sig. På de væsentligste politiske parametre, sikkerheds- og udenrigspolitikken, holdningen til en fredsløsning med palæstinenserne i de besatte områder og den neoliberale økonomiske politik, vil de færreste kunne se forskel. Realiteten er, at »højre afløser højre« som kommentatoren Gideon Levy tørt konstaterer i sin klumme i den liberale avis, Haaretz.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Absolut ingen ændringer i sigte for Palæstina.

Naftali Bennet, en tidligere embedsmand fra hovedorganisationen for jødisk bosættelser på Vestbredden, bliver Israels nye premierminister, blev det aftalt i onsdags.

”Der er ingen forskel mellem de nye og de gamle israelske ledere,” sagde Ahmed Rezik, en 29-årig medarbejder i den offentlige sektor.

”De er gode eller dårlige for deres nation. Hvad Palæstina angår, er de alle dårlige, de nægter at give palæstinenserne deres konventionssikrede rettigheder og retten til de private palæstinenseres private jord. "

erik pedersen, Marianne Jespersen, Alvin Jensen, Henning Egholk, Eva Schwanenflügel og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Henning Egholk

Det er modigt og nytænkende, mon det har sin gang på Jord? Men tak alligevel.

Claus Bødtcher-Hansen

04/jun/2021

Det er væmmeligt,
at Israel tilgår og behandler
Palæstinenserne på samme
måde, som Tyskland i 30'erne
tilgik og behandlede jøderne ...

Med bekymret hilsen
Claus

Holger Nielsen, erik pedersen, Kristian Hjordt Beck, Marianne Jespersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar