Baggrund
Læsetid: 4 min.

Palæstinenserne glæder sig over Netanyahu-æraens afslutning – men frygter mere af det samme

Netanyahus sandsynlige fald som israelsk regeringschef efter tolv års ubrudt styre hyldes i Gaza og på Vestbredden – men selv om regeringsskiftet ses som en sejr for den palæstinensiske modstandsbevægelse, skaber det ikke ny fremtidsoptimisme
Hvordan palæstinensere i de besatte områder ser på nye israelske regeringer, kan være kompliceret at udrede. Men udsigten til, at Netanyahu nu må gå af som Israels premierminister, vækker dog udelt glæde.

Hvordan palæstinensere i de besatte områder ser på nye israelske regeringer, kan være kompliceret at udrede. Men udsigten til, at Netanyahu nu må gå af som Israels premierminister, vækker dog udelt glæde.

Mohammed Salem Reuters

Udland
5. juni 2021

 »Det her sætter punktum for Netanyahus dystre æra,« siger 44-årige Kareem Hassanian, palæstinensisk psykolog og bosat på Gazastriben.

Og tilføjer straks efter: »Men det er også begyndelsen på en ny dyster æra. For den nye koalition vil ikke være anderledes end den forrige. Israel vil fortsat holde Palæstina besat. Heller ikke i de kommende år vil vi se en afslutning på besættelsen.«

I Gaza fortsætter oprydningsarbejdet efter 11 dages krig med Israel, hvor flere betonhøjhuse blev jævnet med jorden under de israelske bombardementer.

Hvordan palæstinensere i de besatte områder ser på nye israelske regeringer, kan være kompliceret at udrede. Men udsigten til, at Netanyahu nu må gå af som Israels premierminister, vækker dog udelt glæde.

Berøvet stemmeretten ved israelske valg har de palæstinensere, som bor i de besatte områder, ikke nogen som helst indflydelse på nye israelske regeringer, selv om deres politik har stor betydning for deres  dagligdag.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

04/jun/2021

Det er væmmeligt,
at Israel tilgår og behandler
Palæstinenserne på samme
måde, som Tyskland i 30'erne
tilgik og behandlede jøderne ...

Med bekymret hilsen
Claus

Issa Chaaban, Anders Graae, Alvin Jensen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Absolut ingen ændringer i sigte for Palæstina.

Naftali Bennet, der er en tidligere embedsmand fra hovedorganisationen for jødisk bosættelser på Vestbredden, bliver Israels nye premierminister, blev det aftalt i onsdags.

”Der er ingen forskel mellem de nye og de gamle israelske ledere,” sagde Ahmed Rezik, en 29-årig medarbejder i den offentlige sektor.

”De er gode eller dårlige for nationen. Hvad Palæstina angår, er de alle dårlige, de nægter at give palæstinenserne deres konventionssikrede rettigheder samt retten til de palæstinensiske familiers private jord. "

Issa Chaaban, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Få nu Natanyahu i fængsel og udskriv derefter et valg, hvis samarbejdet kan holde så længe. Det håber jeg. Men så heller ikke længere. Bennet er en katastrofe.

Claus Bødtcher-Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Svend Jespersen

Det er underligt, så meget der kan skrives og siges om Israel, Netanyahu, andre israelske politikere og Palæstina uden at nævne noget om palæstinensiske ledere og politikere og deres holdninger.

I The Guardian skriver de tre: "Without a vote in Israeli elections, Palestinians living in the occupied territories have no say in the decision, despite the fact that Israeli politics has far-reaching consequences in defining how Palestinian life is shaped."

Hvorfor skulle de have stemmeret i et land, de ikke har statsborgerkab i? Hvordan kan man bruge 3775 ord (engelsk version) i en artikel om det israelske valg uden at nævne noget som helst om det palæstinensiske valg, Abbas aflyste for få uger siden?

@ Svend Jespersen,

Elvfølgelig skal ingen have stemmeret i et land, hvor de ikke har statsborgerskab. Og hvis du er dansk statsborger, og betaler dansk skat, har du i øvrig heller ikke stemmeret, hvis du bor udenfor Danmark.

Men omkring netop det, du beskriver, har du ikke gjort meget, for at sætte dig ind i forholdene.

I de områder af Palæstina, som private jødiske borgere har besat, som du skriver, bor der selvfølgelig palæstinensere, der har boet der i mange generationer. Det er jo deres land, og det er palæstinensiske familier, der har fået frataget deres private jord.

Men selv om de bor i eget land, der er blevet besat af jødiske bosættere, er der altså ikke statsborgere i Israel, men det er disse jødiske bosættere faktisk. Og da de bor i et besat område, hvor palæstinensiske myndigheder ikke har nogen indflydelse, er de altså heller ikke statsborgere i Palæstina.

Præcis det samme gælder de palæstinensere, der altid har boet i det område, som nu er selve Israel. Og dette område anses ikke som besat, at da Israel fik dette land for 74 år siden. Men trod disse palæstinensere har boet der mange generationer for det blev Israel, har denne oprindelige befolkning ikke statsborgerskab, og betragtes i øvrigt som flygtninge af Israel.

I øvrigt smed Israel mange af disse palæstinensere ud af Israel, og hældte dem ind i nabolandene - nogle endda helt til Algier. Medens andre blev placeret i enorme flygtningelejre, som der faktisk er 59 af i Jordan, Libanon, Syrien og altså Algier. Israel har ikke tager ansvar for disse mennesker, men har overladt det til FN (UNRWA), der driver og forsørger disse enorme lejre med mange tusind flygtninge.