Interview
Læsetid: 5 min.

Pelle Dragsted: Laver Mette Frederiksen ydelsesreform med højrefløjen, kan vi også vælte regeringen

De svenske socialdemokrater krydsede en af Vänsterpartiets ’røde linjer’, og så væltede de regeringen. Herhjemme er Enhedslistens forhold til regeringen langt bedre, forklarer Pelle Dragsted, men laver Mette Frederiksen en ydelsesreform med højrefløjen, vil Enhedslisten nok gøre det samme
Leder af Vänsterpartiet, Nooshi Dadgostar, stemte mandag for et mistillidsvotum mod statsminister for Socialdemokraterna, Stefan Löfven.

Leder af Vänsterpartiet, Nooshi Dadgostar, stemte mandag for et mistillidsvotum mod statsminister for Socialdemokraterna, Stefan Löfven.

Christine Olsson

Udland
22. juni 2021

Mandag formiddag leverede Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar det endelige stød til Sveriges socialdemokratiske regering.

»Vi står ved vores ord. Det lader til at have overrasket visse medlemmer af regeringen,« sagde hun.

Med et flertal imod sig på 181 medlemmer af Riksdagen er Stefan Löfven den første svenske statsminister, der må trække sig som følge af en mistillidsafstemning.

Konkret er det et forslag om at liberalisere huslejereguleringen for svenske lejere i nybyggeri, som er endt med at bringe Stefan Löfven i mindretal. Det krydser nemlig en af Vänsterpartiets såkaldte ’røde linjer’ – deres betingelser for at støtte regeringen.

»Det vi gør i dag, det gøres ikke med let hånd. Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at løse den her situation,« sagde Nooshi Dadgostar, som anklagede Stefan Löfvens parti for at bryde med socialdemokratiske principper og slog fast, at Vänsterpartiet aldrig vil kunne støtte en »højreorienteret regering«.

Pelle Dragsted, der er strateg og tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, har ikke svært ved at forstå Vänsterpartiet.

»Jeg kan ikke se, at de kunne have gjort andet. De har i forvejen skullet finde sig i den ydmygelse at lægge stemmer til en regering, de ikke har haft indflydelse på, og nu tromler Löfven så hen over et af deres meget få, meget tydelige og meget beskedne krav,« siger Dragsted.

Vänsterpartiet og Enhedslisten arbejder tæt sammen, og ikke mindst efter Enhedslistens erfaringer med at blive kørt over af Thorning-regeringen – som lavede de største politiske aftaler på det økonomiske område med de borgerlige partier – har partierne haft løbende, strategiske drøftelser om, hvordan de bedst agerer støtteparti for en socialdemokratisk regering. Derfor er det heller ikke utænkeligt, at en lignende situation kan opstå i Danmark.

I weekenden skrev en politisk kommentator lidt kækt på Twitter, at man måtte håbe for Mette Frederiksen, at Enhedslisten ikke lod sig »inspirere af Vänsterpartiet«. Til det svarede Pernille Skipper:

»Det er vi allerede. Års tætte samarbejde og samtaler med Vänsterpartiet ligger forud for deres og vores egne meldinger om ’røde linjer’ forud for regeringsdannelse«.

Indgår regeringen en reform om kontanthjælp og de såkaldte fattigdomsydelser med de borgerlige partier, »kan vi sagtens forestille os samme scenarie,« fortsatte hun.

Enhedslistens privilegier

Der er dog afgørende forskel på Vänsterpartiet og Enhedslistens parlamentariske situationer. Mens Enhedslisten i 2019 var med til at formulere regeringsgrundlaget, det såkaldte forståelsespapir, er – eller var Vänsterpartiet støtteparti for en regering, hvis linje de ikke har haft nogen formel indflydelse på. Tværtimod fik de to midterpartier, Liberalerna og Centerpartiet, decideret skrevet ind i regeringsgrundlaget, at »Vänsterpartiet ikke må have indflydelse på den politiske indretning af Sverige i denne mandatperiode«.

»På sin vis minder det en smule om vores situation under Corydon og Thorning (SRSF-regeringen, 2011-2014, red.), hvor vi var grundlag for en regering, der lavede de store vigtige aftaler med højrefløjen, og grundlæggende behandlede os ret dårligt,« vurderer Pelle Dragsted.

Når Vänsterpartiet alligevel gik med til at støtte Löfvens regering, skyldtes det ifølge Pelle Dragsted, der har diskuteret sagen med partiets ledelse, at de var gået til valg på at holde højrefløjspartiet Sverigedemokraterne uden for indflydelse.

»Derfor var det prekært for dem, hvis de kunne været blevet udpeget som årsagen til, at der ikke kunne dannes en regering uden om Sverigedemokraterne, og det spillede Löfven benhårdt på under regeringsdannelsen,« siger Dragsted.

Vänsterpartiet formulerede dog to ’røde linjer’. To elementer i regeringsgrundlaget, som de ikke kunne leve med blev gennemført. Et af dem var liberalisering af huslejereguleringen.

»Forskellen er altså, at hvor Vänsterpartiet har været sat uden for politisk indflydelse og stort set ikke har været med i nogen store aftaler, har Enhedslisten nok aldrig haft større indflydelse, end vi har nu« siger Pelle Dragsted.

»De svenske socialdemokrater forventede i bund og grund, at Vänsterpartiet skulle levere et politisk flertal uden at få indflydelse. De troede ikke, at partiet var klar til at tage skridtet og vælte dem. De tanker kan vi jo undertiden genkende i det hjemlige socialdemokrati«.

Regeringskrise i Sverige

  •  Et flertal i det svenske parlament, Riksdagen, erklærede sin mistillid til den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven i en afstemning madag. Bag erklæringen står en umage kvartet af partier i form af Vänsterpartiet - den svenske pendant til Enhedslisten - og tre borgerlige oppositionspartier.
  • Striden bunder i regeringsaftalen fra det svenske valg i 2018, den såkaldte januaraftale. I aftalen står der blandt andet, at fastsættelsen af huslejen i nybyggede boliger skal fastsættes af markedet. Støttepartiet Vänsterpartiet er gået forrest med kritikken, da partiet frygter, at priserne ikke vil blive overkommelige for almindelige svenskere. Det momentum øjnede det invandrerkritiske oppositionsparti Sverigedemokraterna, der torsdag præsenterede teksten, der nu kan fælde statsministeren.
  • Stefan Löfven har nu en uges betænkningstid til at finde ud af, om han vil træde tilbage som statsminister eller udskrive valg.

Ulighed er rød linje

Der er også andre paralleller. Enhedslisten arbejder for eksempel også med ’røde linjer’. De er bare både bredere og mere vidtgående end for Vänsterpartiet.

»Vi er blevet enige om tre klare principper. Der må ikke gennemføres reformer, som øger de økonomiske skel i samfundet, forringer det sociale sikkerhedsnet eller gives skattelettelser i toppen,« forklarer Dragsted.

En anden parallel er, at Mette Frederiksen ligesom Stefan Löfven regerer på baggrund af en koalition med indre modsætninger. Ikke lige så dramatiske og klart italesatte modsætninger som i Sverige, men ikke desto mindre modsætninger. De Radikale har et umisforståeligt krav om, at arbejdsudbuddet skal øges. Det gør man typisk ved at sænke skatten eller forringe det sociale sikkerhedsnet. Altså ved at krydse en af Enhedslistens røde linjer.

Det er her, debatten om de sociale ydelser kan spidse til. Efter Ydelseskommissionen for nylig aflagde rapport, har beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ikke villet udelukke, at regeringen vil søge et flertal over midten.

»Mai (Villadsen, politisk ordfører for Enhedslisten, red.) har sagt meget klart, at det her ikke er et område, hvor vi vil acceptere, at regeringen indgår en aftale med højrefløjen. Så må de også spørge højrefløjen, om de vil være parlamentarisk grundlag,« siger han.

»At kontanthjælpen skal afskaffes, og regeringen skal bekæmpe børnefattigdom og ulighed var blandt vores centrale krav til det her regeringssamarbejde, og det kan man også læse i forståelsespapiret«.

 – Som socialdemokrater på begge sider af Øresund gør opmærksom på i disse dage, er alternativet til en socialdemokratisk regering en borgerlig regering, som sandsynligvis vil føre en politik, der ligger endnu længere væk fra jeres. Har de ikke ret i det?

»Jo, det er fuldstændig rigtigt. Men en af de erkendelser, vi gjorde efter Thorning-årene var, at vi ville gøre op med revolverdiplomatiet. Det er ikke altid den, der siger, de gerne vil skilles, der har ansvaret for, at ægteskabet ikke fungerede. På samme måde er det ikke kun vores ansvar, at regeringssamarbejdet fungerer. Nærmer vi os mistillidsvotum til regeringen herhjemme, og det, håber jeg, ikke sker, så vil det være et fælles ansvar at undgå det. Og udgangspunktet for det fælles ansvar er de klare aftaler i forståelsespapiret blandt andet om at bekæmpe fattigdom og ulighed.«

Nu har Vänsterpartiet i Sverige i hvert fald vist, at retorikken om de røde linjer også kan omsættes til politisk praksis. De stod ved deres ord, som Nooshi Dadgostar formulerede det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Indgår regeringen en reform om kontanthjælp og de såkaldte fattigdomsydelser med de borgerlige partier, »kan vi sagtens forestille os samme scenarie,« fortsatte hun."

Formulerede Pernille Skipper sig virkelig således, eller er der en svipser i gengivelsen?

Forhåbentlig vil Enhedslisten vil sætte ind noget tidligere, altså FØR regeringen indgår nogen form for aftale om flere fattigdomsreformer med højrefløjen.

Akkurat ligesom Vänsterpartiet gjorde i dag.

Dorte Sørensen, Vibeke Olsen, Marianne Jespersen, Jeppe Bundgaard, erik pedersen, Iben Jakobsen, Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Marianne Stockmarr, Birte Pedersen, Anders Graae, Elisabeth From, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Kurt Nielsen, Per Klüver, Holger Nielsen, Katrine Damm, Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Michael Waterstradt og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

De radikale tager fuldkommen fejl, når der udbydes arbejde, melder arbejdskraften sig. Men der bliver ikke oprettet job, blot fordi der er arbejdskraft til rådighed.
Tværtimod skal den arbejdskraft, der ikke efterspørges af arbejdsgiverne, selvfølgelig kompenseres rimeligt.

Dorte Sørensen, Erik Pedersen, Vibeke Olsen, Marianne Jespersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jeppe Bundgaard, erik pedersen, Steen K Petersen, Bjarne Andersen, erik lund sørensen, Marianne Stockmarr, Birte Pedersen, Elisabeth From, Inge Lehmann, Kurt Nielsen, Holger Nielsen, Nikolaj Lykke Nielsen, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Tommy Clausen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

På nogle punkter er jeg enig med Enhedslisten. De vil jo åbne den helt store pengekasse for de svageste, og offentlige ansatte, det er fint, men de har ikke et svar på, hvor pengene skal komme fra. Jeg stemmer ikke på dem, men har de mon glemt, hvem der egentlig regerede under Thorning? Det var Vestager der var statsminister af gavn, Thorning var statsminister af navn. Enhedslisten raslede med sablen under Thorning, men havde ikke modet til, at vælte hende. Mon de tør nu, for de og vi andre ved ikke om, der er risiko for en svag blå mindretals regering. Jeg ved det lyder utroligt, men hvem ved? Der er en anden risiko for El. nemlig, at de risikerer at skade dem selv, ved at de får færre stemmer, og derved svækker sig selv. Jeg kender ikke svaret, men frygter det værste.

Tommy Clausen

Enhedslisten har ingen årsag at vente, når vi kommer dertil. Husk at de danske sosser er mere blå, end det blå venstre er.
Tænk på at der er ingen løn- penge til sygplejerskerne , men masser til døde mink!

Vibeke Olsen, erik pedersen, Klavs M. Christensen, Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Marianne Stockmarr, Susanne Kaspersen, Niels G Madsen, Inge Lehmann, Pia Nielsen, Holger Nielsen, Kim Houmøller, Erik Pedersen, Peter Knap, jens christian jacobsen, Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Michael Waterstradt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Holger Nielsen

Jo, Enhedslisten fremlagde faktisk allerede i 2018 en økonomisk plan for deres visioner, kaldet
"100 dage med Enhedslisten".
Den kan downloades her:

https://enhedslisten.dk/100-dage

Efterfølgende blev daværende politisk ordfører Pernille Skipper interviewet på DR :

"Enhedslistens plan med de 100 forslag vil ifølge partiets egne udregninger koste knap 50 milliarder kroner at gennemføre.

Samtidig genererer planen indtægter for godt 58 milliarder kroner og er dermed ifølge Enhedslisten overfinansieret. Pengene hentes blandt andet ved forslag om at indføre en millionærskat, afgifter på store formuer og store arve samt at tilbagerulle Thorning-regeringens selskabsskattelettelser."

https://www.dr.dk/nyheder/politik/hvis-skipper-var-statsminister-her-er-...

Dorte Sørensen, Vibeke Olsen, uffe hellum, Jeppe Bundgaard, Mikael Benzon, Dan Jensen, Ole Henriksen, Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Marianne Stockmarr, Birte Pedersen, Anders Graae, Susanne Kaspersen, Søren Cramer Nielsen, Inge Lehmann, Per Klüver, Pia Nielsen, Holger Nielsen, Katrine Damm, Hans Larsen, jens christian jacobsen, Alvin Jensen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

> »Forskellen er altså, at hvor Vänsterpartiet har været sat uden for politisk indflydelse og stort set ikke har været med i nogen store aftaler, har Enhedslisten nok aldrig haft større indflydelse, end vi har nu« siger Pelle Dragsted.

Men til hvilken pris? EL er desværre ved at miste deres troværdighed for en stor del af deres vælgere. De røde linjer er for få og for slappe.

Vibeke Olsen, Marianne Jespersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Flemming Berger, erik pedersen, Erik Winberg, Marianne Stockmarr, Ebbe Overbye, Inge Lehmann, Holger Nielsen, Martin Sommer og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Alvin Jensen

Ja, Thomas. Det har været ledet af det nogen kalder Christiansborg-fløjen og som er anklaget for også at ville have el til at lave en sf'er med topstyring og hele svinerriget. Årsmødet står dog i vejen for en god del af deres planer b.a. frodig andre har startet et modangreb.

jens christian jacobsen

Eva Schwanenflügels henvisning til Enhedslistens økonomiske program '100 dage...' er godt at have i baggagen, når man som jeg ind imellem tvivler på, om Enhedslisten er kun er et halehæng for Mette F. Programmet er gennemarbejdet og et klart alternativ til de øvrige partiers borgelige politik. Det gælder for stort set alle politikområder.

Dorte Sørensen, Vibeke Olsen, Jeppe Bundgaard, erik pedersen, Mikael Benzon, Steen K Petersen, Marianne Stockmarr, Birte Pedersen, Susanne Kaspersen, Jan August, Inge Lehmann, Per Klüver, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Martin Sommer

Tror også på valg til efteråret, men det bliver nok taktisk valg fra MF's side - EL tør heller ikke vælte regeringen på dette område ligesom med klima, miljø osv. 100 % skuffet over dem siden sagen med jobcenterets ofre...
Jeg mistede helt troen på, at EL ville vælte regeringen, da Mai Villadsen sagde, at der skulle ske noget med børnefattigdom, men undlod totalt at være konkret. Lige der havde hun alle tiders mulighed for at få fuld fokus på et konkret løft og hvordan - men der skulle bare "ske noget" og så gik gassen ligesom af ballonen...

Erik Winberg, Marianne Stockmarr, Susanne Kaspersen og Niels G Madsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Hvorfor skulle MF dog også gøre det, hun ved, de ikke vil være med til de forslag kommissionen foreslår. Så bredt forlig opnås nok ikke. Men skal fattigdom reduceres, så er det forslag med et beløb mrk. til barnet, da helt fint. Så må det gennemføres med SF Ø og R, medmindre R også svinger om der. Og børn af indvandrer forældre eller flygtninge forældre er altså børn på lige fod med etnisk danske børn, og bor, læs har asyl her, med status som danske borgere, skal deres børn have samme ret.
Men der skrives så meget vås i medierne ind imellem og ting vinkles og pustes op.

Helle Walther

Mai Villadsen er dygtig og presser hvor hun kan men med 7 % ved man også at ens magt kan være begrænset. Jeg synes bestemt ikke hun svigter noget som helst. Vælt Mette ?? så får hun Ellemann eller Pape, og måske NB får mere end 4 mandater, er det det du vil MS. for de radikale tror, at de så kan få ministerposter. Hun er så rundforvirret Sofie C.N. at man taber al respekt for de radikale.

Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar
Alvin Jensen

@Martin: Så længe el er styret af baglandet kan det ske - med et passene pres. Det er heldigvis ikke kun Christiansborg-fløjen der har mandater i partiet. Og jo flere der presser, jo nærmere bliver det. Kom bare med og kæmp. Nogen af os har faktisk kant.

I Sverige er det nu Venstrepartiet der holder fast de Socialdemokratiske kerneværdier. Og Socialdemokratiet skred så langt til højre at de ikke længere kunne være et rødt støtteparti. Det kan også ske herhjenmme. Spørgsmålet er hvor de røde linier går.

Socialdemokratiet er i dag et borgerligt parti. Jeg forstår godt at deres trofaste tilhængere får stadig sværere ved at forsvare deres parti. Det eneste de kan er efterhånden at true med det der skulle være værre alt imens forskellene skrumper ind til næsten ingenting.

Vibeke Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Erik Winberg, Steen K Petersen, Marianne Stockmarr, Ebbe Overbye, Susanne Kaspersen, Alvin Jensen, Lise Lotte Rahbek og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Pia: De svenske socialdemokrater er enige med Venstrepartiet om lejefastsættelse. Men de måtte give sig for at der kunne dannes en regering.

Jan: For at undgå betegnelsen "dørmåtte" er Venstrepartiet nu nød til at sætte hårdt mod hårdt. Og sagen om fri huslejefastsættelse er så vidt jeg ved et af de punkter der er lavet aftale om med Socialdemokratiet. (P1 Morgen).

Tror du vælgerne vil sætte kryds på et venstrefløjsparti som aldrig får noget som helst substantielt til gengæld for at støtte en Socialdemokratisk regering der fører en politik som er vanskelig at skelne fra en blå.

Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Man kan slet ikke tage støttepartier seriøst, som ikke vælter regeringen, når den bedrager dem og behandler deres mandater som dens egne.

Om det så er Enhedslisten eller Nye Borgerlige. Skræmmescenariet er ikke at give bolden videre til den anden blok (for de ”regeringsbærende” partier er alligevel over 90 procent enige i deres stemmeafgivning i Folketinget), men at Lars Løkkes vision realiseres, så Christiansborg bliver det nye Randers.

SF's tilgang til samarbejdet bevidner, at det allerede er sket på flere områder. Derfor er udviklingen i Sverige værd at bifalde og følge som eksempel uanset ens blokmæssige tilhørsforhold.

De magtfuldkomne skal ud på røv og albuer. Ellers har støttepartierne slet ingen mandater, kun fede lønninger til deres marionetparlamentarikere.

Martin Sommer, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Mikael Benzon anbefalede denne kommentar
Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver ikke Stella.

Vist kan EL vælte regeringen.

Hvis Mai Villadsen vælter regeringen, så kommer, der
10-14 Nye Borgerlige ind i Folketinget og Enhedslisten får virkelig noget at kæmpe med, men det kan Enhedslisten måske godt lide.

Enhedslisten kan muligvis lide at kæmpe, samtidigt sidder de folkevalgte selv, nogenlunde fast i 2 valgperioder, således er de muligvis lidt ligeglade med hvem, der er i regering. Det ved de selvfølgelig bedst selv.

Det bliver i hvert fald ikke nemmere for EL at få de fattigste ydelser op, sammen med Nye Borgerlige, hvis medlemmer ironisk nok aldrig har tjent andet end småpenge.

De Radikale Venstre bliver decimert, hvis der bliver valg nu. Sofie Carsten Nielsen og Radikale Venstres dødsrallen kan næsten høres. Deres flirt med LA er muligvis et desperat forsøg på, at udskyde et utidligt valg og få regeringen til ikke at udskrive et valg.

Men Sofie Carsten Nielsens dans mod det yderste højre, gør hende utroværdig og næppe mere populær. Sofie Carsten Nielsen virker desperat.

Radikale Venstre har altid været åbne i begge ender, derfor kunne de godt arbejde sammen med Nye Borgerlige. Hvorfor ikke? Både LA og NB hente deres idégods i Ayn Rand's "objektivisme" hvor det er den stærke mand/kvinde regerer. Hvilken forskel er der på de to partier?

Sofie Carsten Nielsens forslag til at nedlægge SU for mastersdelen gør, at de unge lidt højreorienterede light, der evt. har stemt på Radikale, på grund af deres humane udlændingepolitik, finder et andet sted.
Hvem er så tilbage? Indvandrere og de helt tro.

Efterlønnen vil SCN fjerne, her er der ikke så mange tilbage, men her mister hun også stemmer.

Radikales Sofie Carsten Nielsen burde måske bare gå planken ud og søge samarbejde med Nye Borgerlige. Hun burde måske bare tage det hele i en stiv arm, sammen med Nye Borgerliges Ann Pernille Vermund (Gere) nu Tvede.
Så dækker de politik fra midten og ud til det aller yderste højre.

Men interessant nok kan Radikale Venstre, Nye Borgerlige og DF ikke undvære muslimsk indvandring.

Radikale kan ikke undvære muslimernes stemmer.

Nye Borgerlige ville slet ikke eksistere, hvis ikke de havde muslimerne. Hvilken politik havde de så at sælge?

Dansk Folkeparti burde blive de gamles parti. Det er deres eneste redning, hvis muslimerne forsvandt.

Så kære Nye Borgerlige og DF. Send en sød hilsen til de muslimske bander. De holder jer i Folketinget

Så må I alle have en god dag.

Med venlig hilsen.

Mikael Benzon

Radikale er fortsat indstillet på at gå "reform-amok", for at øge "arbejdsudbuddet. PÅ trods af det nu er påvist at reformerne har været en eklatant fiasko, jvf. Prof. Nina Smiths vurdering. Der er ikke kommet flere i arbejde, til gengæld er sagesløse borgere presset ud i økonomisk uføre, endeløse "aktiverings" eller "ressource" forløb, og psykisk nedbrydende nærkontakt med Jobcentrene.
Men hvad, det har jo øget det "økonomiske råderum", så der er plads til skattelettelser til de velbjergede. Smart Ikke?
Radikale er i strid med sig selv: ønsket om effektivisering og konkurrenceudsættelse i det offentlige og samtidig tage vare på de svageste.
Nedlæg Jobcentrene, og lad A-kasserne overtage "arbejdsformidlingen", stands reform-showet - og sæt Prof. Nina Smidt til noget fornuftigt lønarbejde, fx revisor eller regnskabsassistent. Der kunne måske få afløb for sine kreative evner!

Kim Houmøller, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Issa Chaaban, Anders Reinholdt, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Niels Jacobs

Hvis EL vælter SD får vi garanteret en papist ledet regering. Så kan støttepartier profilere sig med regnbue flag og med , at deres politik vil gøre noget mere for lighedssamfundet.

Mon dog det giver tilslutning fra andre end de velbjærgede i form af stemmer på papister ?

kjeld hougaard

det helt unike i Sverigs situation er, at der er en politiker der handler som hun siger hun vil - det kom som en ovrraskelse for alle. og det sker ikke i Danmark. den type politikere hat vi ikke

Carsten Nørgaard og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

@Peter Olsen - Ja, mediernes rolle for vælgernes politiske stillingtagen kan ikke overvurderes. Mere end 95% af danske medier er borgerligt styrede, incl. DR og TV2.. Det er disse medier, som sætter den dagsorden, hovedparten af vælgerne forholder sig til ("virkeligheden"). Kort sagt vi har herhjemme nok Europas mest eensidige mediedækning af politik.
Man er nødt til at orientere sig i udenlandske medier, hvis man vil have et nogenlunde dækkende billede af, hvad der foregår udenfor vores egen andedam. Det er heldigvis også muligt i dag via internettet, forudsat man er i stand til at sortere kritisk i de mange muligheder.

Vibeke Olsen, Atilla Thcengiz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Atilla Thcengiz

Jeg bliver ved med at modtage regninger - hver gang + 100 DKK i bøde- fra DR om at skulle betale licens for et apparat som for længst er DØD. Pelle alene i verden til sammen med EL er lige så patetisk som det såkaldte "forståelses" papir. VÆLT Mor Mette her og nu!!!