Interview
Læsetid: 5 min.

Pelle Dragsted: Laver Mette Frederiksen ydelsesreform med højrefløjen, kan vi også vælte regeringen

De svenske socialdemokrater krydsede en af Vänsterpartiets ’røde linjer’, og så væltede de regeringen. Herhjemme er Enhedslistens forhold til regeringen langt bedre, forklarer Pelle Dragsted, men laver Mette Frederiksen en ydelsesreform med højrefløjen, vil Enhedslisten nok gøre det samme
Leder af Vänsterpartiet, Nooshi Dadgostar, stemte mandag for et mistillidsvotum mod statsminister for Socialdemokraterna, Stefan Löfven.

Leder af Vänsterpartiet, Nooshi Dadgostar, stemte mandag for et mistillidsvotum mod statsminister for Socialdemokraterna, Stefan Löfven.

Christine Olsson

Udland
22. juni 2021

Mandag formiddag leverede Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar det endelige stød til Sveriges socialdemokratiske regering.

»Vi står ved vores ord. Det lader til at have overrasket visse medlemmer af regeringen,« sagde hun.

Med et flertal imod sig på 181 medlemmer af Riksdagen er Stefan Löfven den første svenske statsminister, der må trække sig som følge af en mistillidsafstemning.

Konkret er det et forslag om at liberalisere huslejereguleringen for svenske lejere i nybyggeri, som er endt med at bringe Stefan Löfven i mindretal. Det krydser nemlig en af Vänsterpartiets såkaldte ’røde linjer’ – deres betingelser for at støtte regeringen.

»Det vi gør i dag, det gøres ikke med let hånd. Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at løse den her situation,« sagde Nooshi Dadgostar, som anklagede Stefan Löfvens parti for at bryde med socialdemokratiske principper og slog fast, at Vänsterpartiet aldrig vil kunne støtte en »højreorienteret regering«.

Pelle Dragsted, der er strateg og tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, har ikke svært ved at forstå Vänsterpartiet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Indgår regeringen en reform om kontanthjælp og de såkaldte fattigdomsydelser med de borgerlige partier, »kan vi sagtens forestille os samme scenarie,« fortsatte hun."

Formulerede Pernille Skipper sig virkelig således, eller er der en svipser i gengivelsen?

Forhåbentlig vil Enhedslisten vil sætte ind noget tidligere, altså FØR regeringen indgår nogen form for aftale om flere fattigdomsreformer med højrefløjen.

Akkurat ligesom Vänsterpartiet gjorde i dag.

Dorte Sørensen, Vibeke Olsen, Marianne Jespersen, Jeppe Bundgaard, erik pedersen, Iben Jakobsen, Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Marianne Stockmarr, Birte Pedersen, Anders Graae, Elisabeth From, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Kurt Nielsen, Per Klüver, Gert Romme, Holger Nielsen, Katrine Damm, Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Michael Waterstradt og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

De radikale tager fuldkommen fejl, når der udbydes arbejde, melder arbejdskraften sig. Men der bliver ikke oprettet job, blot fordi der er arbejdskraft til rådighed.
Tværtimod skal den arbejdskraft, der ikke efterspørges af arbejdsgiverne, selvfølgelig kompenseres rimeligt.

Dorte Sørensen, Erik Pedersen, Vibeke Olsen, Marianne Jespersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jeppe Bundgaard, erik pedersen, Steen K Petersen, Bjarne Andersen, erik lund sørensen, Marianne Stockmarr, Birte Pedersen, Elisabeth From, Inge Lehmann, Kurt Nielsen, Gert Romme, Holger Nielsen, Nikolaj Lykke Nielsen, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Tommy Clausen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

På nogle punkter er jeg enig med Enhedslisten. De vil jo åbne den helt store pengekasse for de svageste, og offentlige ansatte, det er fint, men de har ikke et svar på, hvor pengene skal komme fra. Jeg stemmer ikke på dem, men har de mon glemt, hvem der egentlig regerede under Thorning? Det var Vestager der var statsminister af gavn, Thorning var statsminister af navn. Enhedslisten raslede med sablen under Thorning, men havde ikke modet til, at vælte hende. Mon de tør nu, for de og vi andre ved ikke om, der er risiko for en svag blå mindretals regering. Jeg ved det lyder utroligt, men hvem ved? Der er en anden risiko for El. nemlig, at de risikerer at skade dem selv, ved at de får færre stemmer, og derved svækker sig selv. Jeg kender ikke svaret, men frygter det værste.

Tommy Clausen

Enhedslisten har ingen årsag at vente, når vi kommer dertil. Husk at de danske sosser er mere blå, end det blå venstre er.
Tænk på at der er ingen løn- penge til sygplejerskerne , men masser til døde mink!

Vibeke Olsen, erik pedersen, Klavs M. Christensen, Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Marianne Stockmarr, Susanne Kaspersen, Niels G Madsen, Inge Lehmann, Gert Romme, Pia Nielsen, Holger Nielsen, Kim Houmøller, Erik Pedersen, Peter Knap, jens christian jacobsen, Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Michael Waterstradt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Holger Nielsen

Jo, Enhedslisten fremlagde faktisk allerede i 2018 en økonomisk plan for deres visioner, kaldet
"100 dage med Enhedslisten".
Den kan downloades her:

https://enhedslisten.dk/100-dage

Efterfølgende blev daværende politisk ordfører Pernille Skipper interviewet på DR :

"Enhedslistens plan med de 100 forslag vil ifølge partiets egne udregninger koste knap 50 milliarder kroner at gennemføre.

Samtidig genererer planen indtægter for godt 58 milliarder kroner og er dermed ifølge Enhedslisten overfinansieret. Pengene hentes blandt andet ved forslag om at indføre en millionærskat, afgifter på store formuer og store arve samt at tilbagerulle Thorning-regeringens selskabsskattelettelser."

https://www.dr.dk/nyheder/politik/hvis-skipper-var-statsminister-her-er-...

Dorte Sørensen, Vibeke Olsen, uffe hellum, Jeppe Bundgaard, Mikael Benzon, Dan Jensen, Ole Henriksen, Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Marianne Stockmarr, Birte Pedersen, Anders Graae, Susanne Kaspersen, Søren Cramer Nielsen, Inge Lehmann, Per Klüver, Gert Romme, Pia Nielsen, Holger Nielsen, Katrine Damm, Hans Larsen, jens christian jacobsen, Alvin Jensen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

> »Forskellen er altså, at hvor Vänsterpartiet har været sat uden for politisk indflydelse og stort set ikke har været med i nogen store aftaler, har Enhedslisten nok aldrig haft større indflydelse, end vi har nu« siger Pelle Dragsted.

Men til hvilken pris? EL er desværre ved at miste deres troværdighed for en stor del af deres vælgere. De røde linjer er for få og for slappe.

Vibeke Olsen, Marianne Jespersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Flemming Berger, erik pedersen, Erik Winberg, Marianne Stockmarr, Ebbe Overbye, Inge Lehmann, Holger Nielsen, Martin Sommer og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Alvin Jensen

Ja, Thomas. Det har været ledet af det nogen kalder Christiansborg-fløjen og som er anklaget for også at ville have el til at lave en sf'er med topstyring og hele svinerriget. Årsmødet står dog i vejen for en god del af deres planer b.a. frodig andre har startet et modangreb.

jens christian jacobsen

Eva Schwanenflügels henvisning til Enhedslistens økonomiske program '100 dage...' er godt at have i baggagen, når man som jeg ind imellem tvivler på, om Enhedslisten er kun er et halehæng for Mette F. Programmet er gennemarbejdet og et klart alternativ til de øvrige partiers borgelige politik. Det gælder for stort set alle politikområder.

Dorte Sørensen, Vibeke Olsen, Jeppe Bundgaard, erik pedersen, Mikael Benzon, Steen K Petersen, Marianne Stockmarr, Birte Pedersen, Susanne Kaspersen, Jan August, Inge Lehmann, Per Klüver, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Martin Sommer

Tror også på valg til efteråret, men det bliver nok taktisk valg fra MF's side - EL tør heller ikke vælte regeringen på dette område ligesom med klima, miljø osv. 100 % skuffet over dem siden sagen med jobcenterets ofre...
Jeg mistede helt troen på, at EL ville vælte regeringen, da Mai Villadsen sagde, at der skulle ske noget med børnefattigdom, men undlod totalt at være konkret. Lige der havde hun alle tiders mulighed for at få fuld fokus på et konkret løft og hvordan - men der skulle bare "ske noget" og så gik gassen ligesom af ballonen...

Erik Winberg, Marianne Stockmarr, Susanne Kaspersen og Niels G Madsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Hvorfor skulle MF dog også gøre det, hun ved, de ikke vil være med til de forslag kommissionen foreslår. Så bredt forlig opnås nok ikke. Men skal fattigdom reduceres, så er det forslag med et beløb mrk. til barnet, da helt fint. Så må det gennemføres med SF Ø og R, medmindre R også svinger om der. Og børn af indvandrer forældre eller flygtninge forældre er altså børn på lige fod med etnisk danske børn, og bor, læs har asyl her, med status som danske borgere, skal deres børn have samme ret.
Men der skrives så meget vås i medierne ind imellem og ting vinkles og pustes op.

Helle Walther

Mai Villadsen er dygtig og presser hvor hun kan men med 7 % ved man også at ens magt kan være begrænset. Jeg synes bestemt ikke hun svigter noget som helst. Vælt Mette ?? så får hun Ellemann eller Pape, og måske NB får mere end 4 mandater, er det det du vil MS. for de radikale tror, at de så kan få ministerposter. Hun er så rundforvirret Sofie C.N. at man taber al respekt for de radikale.

Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar
Alvin Jensen

@Martin: Så længe el er styret af baglandet kan det ske - med et passene pres. Det er heldigvis ikke kun Christiansborg-fløjen der har mandater i partiet. Og jo flere der presser, jo nærmere bliver det. Kom bare med og kæmp. Nogen af os har faktisk kant.

@ Holger Nielsen,

Det danske samfund genererer næsten 2.400 mia. DKK om året. Hvis du ser lidt på fordelingen, som det fremgår i nationalregnskabet, som ses i Danmarks Statistik, finder nu nok ret hurtigt de nødvendige pengemidler til en mere retfærdig social omstilling.

Hvis Statistisk Årbog er for omfattende, finder der Statistisk 10-års oversigt, der er meget lettere tilgængelig, og desuden viser udviklingen fra år til år. Biblioteket har den, men som skatteborger bør man selv købe den. Prisen er cirka 250 DKK på papir og godt 150 DKK i PDF-udgave.

Olav Bo Hessellund, Vibeke Olsen, Marianne Jespersen, Jeppe Bundgaard, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Alvin Jensen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

I Sverige er det nu Venstrepartiet der holder fast de Socialdemokratiske kerneværdier. Og Socialdemokratiet skred så langt til højre at de ikke længere kunne være et rødt støtteparti. Det kan også ske herhjenmme. Spørgsmålet er hvor de røde linier går.

Socialdemokratiet er i dag et borgerligt parti. Jeg forstår godt at deres trofaste tilhængere får stadig sværere ved at forsvare deres parti. Det eneste de kan er efterhånden at true med det der skulle være værre alt imens forskellene skrumper ind til næsten ingenting.

Vibeke Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Erik Winberg, Steen K Petersen, Marianne Stockmarr, Ebbe Overbye, Susanne Kaspersen, Alvin Jensen, Lise Lotte Rahbek og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Pia: De svenske socialdemokrater er enige med Venstrepartiet om lejefastsættelse. Men de måtte give sig for at der kunne dannes en regering.

Jan: For at undgå betegnelsen "dørmåtte" er Venstrepartiet nu nød til at sætte hårdt mod hårdt. Og sagen om fri huslejefastsættelse er så vidt jeg ved et af de punkter der er lavet aftale om med Socialdemokratiet. (P1 Morgen).

Tror du vælgerne vil sætte kryds på et venstrefløjsparti som aldrig får noget som helst substantielt til gengæld for at støtte en Socialdemokratisk regering der fører en politik som er vanskelig at skelne fra en blå.

Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Den førte politik påvirker 250.000 mennesker der er trykket ned i fattigdom. Hvis ikke øget ulighed og flere fattige fører til at vælgerne til gengæld flytter sig mod venstrefløjen, så er der noget galt med medierne - med fortællingen om hvad det er der foregår.

Debatten fra Altinget handlede stort set ígen om udlændingedebat, dvs. højrefløjens favorit emne, det til trods for at partilederne indrømmede at det i dag er et mindre problem. Hvem eller hvad er det som får medierne til at pumpe et mindre problem op til det helt store, og totalt at ignorere de næstvigtigste emne i landet; uligheden og fattigdommen?

Hensigt en er naturligvis at undgå en rimelig social omfordeling, at skabe større ulighed og fremover at få flere fattige og derved flere skattelettelser til toppen af samfundet. Det er den samme politik de neoliberale har ført nu i tyve år. Intet er forandret under Mette Frederiksen.

Danmarks stærkeste netværk i magteliten gløder i disse dage. Hvis der havde været fuld transparens og adgang til datastrømmen hos netværket - hvis man kunne spore økonomernes og magtelitens data-netværket, ville man kunne følge med i, hvordan de diskuterede hvem der skal betale for gælden fra hjælpepakkerne.

Massiv spin blev udsendt til alle medier for at fastlægge at staten skal punge ud. Det som er mest skræmmende er, at alle medier straks godkendte denne asociale og udemokratiske flok økonomisk privilegerede magtelites bud, og ingen har endnu stiller spørgsmålet om, hvor der ellers er penge i samfundet, det sidste skal åbenlyst mørkelægges. Det spørgsmål som de rige ikke ønsker at vi diskuterer er: Hvor er der flest penge i samfundet. Er det ellers ikke det mest naturlige spørgsmål man bør stille i den nuværende situation? Vi ved at bankerne og erhvervslivet har ti gange så store beløb i reserver, end dem som staten nu pumper ud med.

I øjeblikket er der næsten 600.000 mennesker i toppen af samfundet som får 80 % af samfundskagen. Det kan fordeles lidt bedre og mere retfærdigt uden at påvirke aktiviteterne og motivationen. Især burde man omfordele, hvis man var seriøs i tanken om sammenhold eller samfundssind. Lad os starte med at gøre samfundet 10 % bedre, i stedet for at gøre det bedre for de 10 % i toppen.

Er det ikke det mest fornuftige og retfærdige, at hente pengene der hvor der er flest? Derfor skal vi åbne op for diskussionen om hvor mange penge der er i samfundet. Ellers havner vi igen i den samme fælde, som siger at det er velfærden som skal mindskes. Der er stærke kræfter som ønsker at tegne specielt dét billede.

Man kan forvente, nu når Corona har toppet, at der produceres endnu flere artikler i medierne, som vil omhandle den sædvanlige ideologi med sociale nedskæringer. De rige vil igen investere store summer i lobbyvirksomheder, og Manualen for Ulighed og Fattigdomsskabelse vil igen blive taget ned fra hylderne. Pendulet vil svinge igen, men oppositionen har ikke regeringsmagten i øjeblikket.

Beslutningerne tages langt væk fra befolkningens åsyn, realiteten er at Danmark styres af en magtelite, der driver landet til deres egen fordel, men ikke til fordel for alle borgere. Danmark er kun et demokrati af navn. Erhvervslivet har de stærkeste strukturelle, organisatoriske, politiske og mediemæssige magtressourcer. Det handler om økonomisk og politisk-institutionel magt. Endelig er der den kommunikative magtressource, som har vokset sig uhyre vigtig. Her drejer det sig om at sætte dagsordener.

Egon Stich, Olav Bo Hessellund, Vibeke Olsen, Estermarie Mandelquist, Issa Chaaban, Jeppe Bundgaard, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Man kan slet ikke tage støttepartier seriøst, som ikke vælter regeringen, når den bedrager dem og behandler deres mandater som dens egne.

Om det så er Enhedslisten eller Nye Borgerlige. Skræmmescenariet er ikke at give bolden videre til den anden blok (for de ”regeringsbærende” partier er alligevel over 90 procent enige i deres stemmeafgivning i Folketinget), men at Lars Løkkes vision realiseres, så Christiansborg bliver det nye Randers.

SF's tilgang til samarbejdet bevidner, at det allerede er sket på flere områder. Derfor er udviklingen i Sverige værd at bifalde og følge som eksempel uanset ens blokmæssige tilhørsforhold.

De magtfuldkomne skal ud på røv og albuer. Ellers har støttepartierne slet ingen mandater, kun fede lønninger til deres marionetparlamentarikere.

Martin Sommer, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Mikael Benzon anbefalede denne kommentar
Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver ikke Stella.

Vist kan EL vælte regeringen.

Hvis Mai Villadsen vælter regeringen, så kommer, der
10-14 Nye Borgerlige ind i Folketinget og Enhedslisten får virkelig noget at kæmpe med, men det kan Enhedslisten måske godt lide.

Enhedslisten kan muligvis lide at kæmpe, samtidigt sidder de folkevalgte selv, nogenlunde fast i 2 valgperioder, således er de muligvis lidt ligeglade med hvem, der er i regering. Det ved de selvfølgelig bedst selv.

Det bliver i hvert fald ikke nemmere for EL at få de fattigste ydelser op, sammen med Nye Borgerlige, hvis medlemmer ironisk nok aldrig har tjent andet end småpenge.

De Radikale Venstre bliver decimert, hvis der bliver valg nu. Sofie Carsten Nielsen og Radikale Venstres dødsrallen kan næsten høres. Deres flirt med LA er muligvis et desperat forsøg på, at udskyde et utidligt valg og få regeringen til ikke at udskrive et valg.

Men Sofie Carsten Nielsens dans mod det yderste højre, gør hende utroværdig og næppe mere populær. Sofie Carsten Nielsen virker desperat.

Radikale Venstre har altid været åbne i begge ender, derfor kunne de godt arbejde sammen med Nye Borgerlige. Hvorfor ikke? Både LA og NB hente deres idégods i Ayn Rand's "objektivisme" hvor det er den stærke mand/kvinde regerer. Hvilken forskel er der på de to partier?

Sofie Carsten Nielsens forslag til at nedlægge SU for mastersdelen gør, at de unge lidt højreorienterede light, der evt. har stemt på Radikale, på grund af deres humane udlændingepolitik, finder et andet sted.
Hvem er så tilbage? Indvandrere og de helt tro.

Efterlønnen vil SCN fjerne, her er der ikke så mange tilbage, men her mister hun også stemmer.

Radikales Sofie Carsten Nielsen burde måske bare gå planken ud og søge samarbejde med Nye Borgerlige. Hun burde måske bare tage det hele i en stiv arm, sammen med Nye Borgerliges Ann Pernille Vermund (Gere) nu Tvede.
Så dækker de politik fra midten og ud til det aller yderste højre.

Men interessant nok kan Radikale Venstre, Nye Borgerlige og DF ikke undvære muslimsk indvandring.

Radikale kan ikke undvære muslimernes stemmer.

Nye Borgerlige ville slet ikke eksistere, hvis ikke de havde muslimerne. Hvilken politik havde de så at sælge?

Dansk Folkeparti burde blive de gamles parti. Det er deres eneste redning, hvis muslimerne forsvandt.

Så kære Nye Borgerlige og DF. Send en sød hilsen til de muslimske bander. De holder jer i Folketinget

Så må I alle have en god dag.

Med venlig hilsen.

Mikael Benzon

Radikale er fortsat indstillet på at gå "reform-amok", for at øge "arbejdsudbuddet. PÅ trods af det nu er påvist at reformerne har været en eklatant fiasko, jvf. Prof. Nina Smiths vurdering. Der er ikke kommet flere i arbejde, til gengæld er sagesløse borgere presset ud i økonomisk uføre, endeløse "aktiverings" eller "ressource" forløb, og psykisk nedbrydende nærkontakt med Jobcentrene.
Men hvad, det har jo øget det "økonomiske råderum", så der er plads til skattelettelser til de velbjergede. Smart Ikke?
Radikale er i strid med sig selv: ønsket om effektivisering og konkurrenceudsættelse i det offentlige og samtidig tage vare på de svageste.
Nedlæg Jobcentrene, og lad A-kasserne overtage "arbejdsformidlingen", stands reform-showet - og sæt Prof. Nina Smidt til noget fornuftigt lønarbejde, fx revisor eller regnskabsassistent. Der kunne måske få afløb for sine kreative evner!

Kim Houmøller, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Issa Chaaban, Anders Reinholdt, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Niels Jakobs

Hvis EL vælter SD får vi garanteret en papist ledet regering. Så kan støttepartier profilere sig med regnbue flag og med , at deres politik vil gøre noget mere for lighedssamfundet.

Mon dog det giver tilslutning fra andre end de velbjærgede i form af stemmer på papister ?

kjeld hougaard

det helt unike i Sverigs situation er, at der er en politiker der handler som hun siger hun vil - det kom som en ovrraskelse for alle. og det sker ikke i Danmark. den type politikere hat vi ikke

Carsten Nørgaard og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

@Peter Olsen - Ja, mediernes rolle for vælgernes politiske stillingtagen kan ikke overvurderes. Mere end 95% af danske medier er borgerligt styrede, incl. DR og TV2.. Det er disse medier, som sætter den dagsorden, hovedparten af vælgerne forholder sig til ("virkeligheden"). Kort sagt vi har herhjemme nok Europas mest eensidige mediedækning af politik.
Man er nødt til at orientere sig i udenlandske medier, hvis man vil have et nogenlunde dækkende billede af, hvad der foregår udenfor vores egen andedam. Det er heldigvis også muligt i dag via internettet, forudsat man er i stand til at sortere kritisk i de mange muligheder.

Vibeke Olsen, Atilla Thcengiz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Atilla Thcengiz

Jeg bliver ved med at modtage regninger - hver gang + 100 DKK i bøde- fra DR om at skulle betale licens for et apparat som for længst er DØD. Pelle alene i verden til sammen med EL er lige så patetisk som det såkaldte "forståelses" papir. VÆLT Mor Mette her og nu!!!