Inflationsfrygten
Læsetid: 6 min.

Priserne stiger under genåbningen af USA’s økonomi. Flere økonomer frygter kronisk inflation

Under det seneste års dybe krise med en ledighed på 20 procent blev priserne i USA presset nedad. Nu er de på vej op igen. Det skyldes ifølge økonomer regeringens gigantiske stimuluspakker, centralbankens lempelige pengepolitik og en akut mangel på arbejdskraft. Nu diskuteres det, om den amerikanske centralbank skal slå bremserne i og hæve renten
En kvinde venter på at få uddelt mad. Under den værste del af pandemien blev der opbygget en del gæld i forbindelse med finansieringen af redningspakker. Nu et år senere er USA’s økonomi på vej ind i et boom.

En kvinde venter på at få uddelt mad. Under den værste del af pandemien blev der opbygget en del gæld i forbindelse med finansieringen af redningspakker. Nu et år senere er USA’s økonomi på vej ind i et boom.

Scott Heins

Udland
7. juni 2021

Amerikansk økonomi blev slået omkuld af coronapandemien i 2020. I løbet af nogle få måneder voksede ledigheden til 20 procent. Bruttonationalproduktet skrumpede ind.

Priser på olie og andre fornødenheder begyndte at falde. Man talte om den værste krise siden Den Store Depression i 1930’erne.

Nu et år senere er USA’s økonomi på vej ind i et boom. OECD forudsiger i sin seneste oversigt en vækst i 2021 på over 6,5 procent. Hvis den prognose holder stik, vil USA’s bruttonationalprodukt allerede i slutningen af indeværende år være tilbage på niveauet fra februar 2020. For blot et halvt år siden forudså økonomer, at det ville tage flere år at indhente det tabte.

Det kommende boom vil ifølge økonomer med sikkerhed blive inflationsskabende. Det amerikanske arbejdsministerium sendte chokbølger gennem Wall Street, da det i sin oversigt i maj anslog den gennemsnitlige prisstigning i årets første fire måneder til seks procent.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jan Fritsbøger

det er en klar fejl når man stimulerer økonomien,
det man burde gøre er at opfinde værktøjer til at reducere uligheden,
begrænse muligheden for de mest grådige at "rage til sig"
måske skal alle muligheder for at få indkomst af det man ejer, ganske enkelt elimineres,
så kun dem som faktisk skaber værdi tjener penge,
jeg har ikke opskriften på hvordan det kan gøres, men det er dybt urimeligt at man kan blive rigere alene af at være rig , helt uden at skabe nogen som helst værdi,
og måske er der ikke så mange som ved det men det er faktisk det som skaber fattigdommen, både på det nationale og det globale plan.

Alle har jo vist, at lav rente ikke er et fast niveau. på kapitalmarkedet

Pengemarkedet er internationalt. Kan man hente større overskud andre steder, flytter kapitalen omgående.

Og ser man på de hastigt stigende renter, som ses i en række lande i de seneste måneder, er der i høj grad risiko for inflation.

De seneste dages voldsomme uroen på de store internationale aktiemarkeder underbygger i høj grad denne opfattelse.

Så hvis nogen har lån med flydende rente, eller store lån der kan blive vanskelige når økonomien skrider, gælder det om at dække sig ind nu, hvis man ellers kan.

Frederik Pedersen

Den tiltagende inflation i USA vil unægteligt betyde forandring på det globale handelsmarked. Hvis den Amerikanske Dollars købekraft svækkes, så vil USA's eksport øges. Samtidig vil der i andre lande ske en forøgning af import af diverse produkter og service ydelser fra USA. Det kan vel tænkes at situationen vil påvirke samfundsøkonomien i nogle af disse lande. Det virker som en domino effekt.

Men godt at der bliver foretaget nogle tiltag for at undgå en fuldstændig overophedning af økonomien, og derved en alt for stigende inflation.