Essay
Læsetid: 13 min.

I tre år har jeg rejst rundt i Europa for at forstå de politiske opbrud. Her er, hvad jeg har lært

Det siges at være umuligt at se forskel på et demokrati, der er ved at bryde sammen, og et demokrati, der fungerer. Men under sine tre år i Bruxelles har Informations europakorrespondent forsøgt. Nu flytter han hjem til Danmark og gør status efter 2016-chokket, Brexit, Trump og de politiske opbrud, som har forandret Europa. Måske for altid?

For tre år siden startede Christian Bennike som Informations europakorrespondent i Bruxelles. Et job, der har sendt ham vidt omkring.

Privatfoto

Udland
4. juni 2021

Efter at have boet et halvt år i en mørk, lavloftet lejlighed i Strasbourg flyttede min kæreste og jeg hjem til København i foråret 2016, og lidt tilfældigt fik jeg en tjans på Informations indlandsredaktion.

Planlægningen var ikke den bedste den sommer. Chefredaktøren havde sagt op, og hans afløser endnu ikke fundet, der var ikke nok folk, så jeg fik lov til at dække udlandsstoffet. Der viste sig at være noget at skrive om: Brexit-afstemning den 23. juni, migranter på Lesbos, terror i Nice, kupforsøg i Tyrkiet, valget af Trump som præsidentkandidat.

Det føltes, som om verden rystede i de måneder. Vi husker vel alle den tid. Hvor vi var, da briterne stemte for Brexit. Da Trump blev valgt.

Pludselig handlede hver anden nonfiktionsbog om det liberale demokratis forestående sammenbrud. Japanske tv-hold landede i Haag for at dække valgkampen mellem Geert Wilders og Mark Rutte og i Paris for at skrive om Le Pen mod Macron – for var det mon den næste bastion, der faldt?

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Rosa Maluna Dahl

"Drikker en øl, ryger en cigaret, spiser en paprikakylling, får et barn." For fuldstændighedens skyld tilføjer jeg her et lokumsbesøg.
Hvis det i store træk er livets indhold, er det da underligt, vi har fået det gjort så kompliceret.
Måske skyldes det at én engang så ned i det hul hen havde tænkt sig at skide i, og tænkte: "Det er ikke mit lort værdigt"?

Anders Hüttel

Vi ikke har været en fuld del af EU siden 93. Det er på tide at vi prøver det. Det er godt med allierede og jeg mener at tiden fordrer af man ikke bare 'leger' med men deltager på lige fod.

erik pedersen, Poul Søren Kjærsgaard, Carsten Munk, John Scheibelein, David Zennaro, Torben Lindegaard, Gert Romme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vores store ulykke er, at vi nu har en generation af ledere, der ikke har kendt andet end Reagans og Thatchers destruktive samfundsnedbrydning.
Alligevel lader det til, at naturkraften ikke er liberalismen, men derimod indretningen af stater til etablering af tryghed, frihed og relativ velstand.

Birte Pedersen, Alvin Jensen, erik pedersen, Poul Søren Kjærsgaard, Klaus Schwab, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, John Scheibelein, David Zennaro, Gert Romme og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg syntes, det er klogt at tage på en lang studierejse i Europa. Og egentlig syntes jeg, at alle bør have denne mulighed.

Rent tilfældigt oplevede vi helt personligt "muren fald" en iskold november-dag ved en lille grænse i bunden af Niedersachsen, og det gjorde et stort indtryk på os.

Så stort indtryk faktisk, at vi tog et sabbatår og rejste rundt langs den tidligere grænsen i et år. Vi havde også dengang en ret stor fins-svensk campingvogn der var bygget til arktiske vintre. Og i denne periode var vi kun hjemme i vores hus 2 gange 3-4 dage.

Alvin Jensen, David Zennaro og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Henning Egholk

Tankevækkende.. "---en overgang, til noget bedre". Hvad det så kan være? Som L Anderson engang sagde: "Paradis er præcis, hvor du er lige nu, bare meget bedre". Og vores verden og virkelighed ændre sig kun hvis vi er proaktive og gør noget. Politikerne kan udstikke rammerne og lovgive, men det er folket der skal ændre tingene også gennem aktivisme, græsrodsarbejde, organisationer osv. Det at vi vil få det bedre indebære også at den omtalte Grønne omstilling for alvor kommer igang. Få skabt de grønne arbejdspladser og nedlagt de sorte! Der skal tænkes stort og frit. Nattog drift i Europa f.eks. Solceller som lovkrav på alle nye bygningers tage. Billig eller gratis kollektiv transport i ALLE storbyer. Fremtiden venter på os, come on.

Birte Pedersen, Alvin Jensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

"Og nu, efter tre år, er det slut. Vores familie flytter hjem, jeg skifter job, og det virker som en mulighed for at gøre status."
Du har vel - forhåbentlig - ikke tænkt dig at forlade Information?

Birte Pedersen, Alvin Jensen, erik pedersen, Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Jesper Hostrup Hansen

Jeg mindes Hans Magnus Enzensbergers "Åh, Europa!" fra 1987 - værd at (gen)læse. Spændende reflektioner fra Christian Bennike.

"Vi ikke har været en fuld del af EU siden 93. Det er på tide at vi prøver det. Det er godt med allierede og jeg mener at tiden fordrer af man ikke bare ’leger’ med men deltager på lige fod."

Hver gang man laver alliancer, udpeget man opponenter - og Danmark har i vid udstrækning fulgt EU-udviklingen, trods forbeholdene (som blev til i en kontroversiel Edinburgh-proces som den politiske elite ønskede mhp. ikke at bremse det stendøde unionstog). Siden da er den offentlige EU-opinion i Danmark blevet masseret yderligere med fortællingen om Fredens EU, nødvendigheden af økonomisk og retlig integration i Europa, at alt vil blive billigere og at demokratiet i Europa automatisk vil blomstre med flere traktater. Og Danmark har, i det store og hele fulgt trop på de områder, hvor forbeholdene skulle råde - mens forbeholdene selv flere gange har været provokeret til offentlig debat og afstemning af den politiske elite og erhvervslivet(s interesseorganisationer). Siden er traktater, som der ikke har været afholdt folkeafstemninger om, kommet til - og i sig selv har den manglende accept af først nej'et i 1992 og derpå de vedtagne forbehold fra 1993 voldt både demokratiske og sociale problemer ... men en formel opgivelse af dem, som det hér foreslås, ville indebære tiltrædelse af den dubiøse Euro og et hav af andre organer/pagter, hvorfra vejen tilbage til national suverænitet er stort set uoverskuelig. Et faktum, danskerne virkelig skal forholde sig stærkt opmærksomt til.

Historien kan man altid få refleksioner over, samt erindringer - og når man går nogle år tilbage og læser Informations artikler om EU-udviklingen og den demokratiske diskurs m.m., er det slående at tiden som sædvanligt ikke har stået stille ... og at pressen/de offentlige samtaler virkelig har flyttet sig fra iagttagelsen af demokratiudvikling i Danmark til make it big-fantasmer og sikkerhedspolitik i vor helt aktuelle samtid.

Om demokratiet og den danske Højesterets konsensus i de afgørende EU-spørgsmål:
https://www.information.dk/indland/2013/02/danske-regering-broed-grundlo...
https://www.information.dk/indland/leder/2011/01/forfatning-fiflerier-eu
https://www.information.dk/debat/2007/12/medierne-politiske-elite?lst_ta...

Apropos de kedelige(?) halvfemsere, som i EU-sammenhæng blev afgørende for den politisk-økonomiske udvikling af Danmark og Europa:
https://www.information.dk/indland/2018/05/hvorfor-hoerte-moedet-paa-pol...
https://www.information.dk/debat/1999/05/18-maj-symbol-paa-afmagt?lst_ta...
https://www.information.dk/2007/07/sandhedens-oejeblik-0