Valg i Etiopien
Læsetid: 4 min.

Trods borgerkrig og sult forsøger Etiopien sig med demokrati

I denne uge var der parlamentsvalg i Etiopien for første gang, siden premierminister Abiy Ahmed kom til magten og lovede demokrati til folket. Det var hverken frit eller fair. Men det er alligevel et vigtigt skridt i landets demokratisering
Etiopiske vælgere venter i kø uden for et valglokale i Addis Ababa. Mandagens valg i Etiopien blev næppe en demokratiske fest, men der er stadig noget at fejre – for eksempel at Etiopiens cirka 37 millioner registrerede vælgere for første gang i 16 år kunne sætte deres kryds på en stemmeseddel med flere forskellige partier at vælge imellem.

Etiopiske vælgere venter i kø uden for et valglokale i Addis Ababa. Mandagens valg i Etiopien blev næppe en demokratiske fest, men der er stadig noget at fejre – for eksempel at Etiopiens cirka 37 millioner registrerede vælgere for første gang i 16 år kunne sætte deres kryds på en stemmeseddel med flere forskellige partier at vælge imellem.

Marco Longari

Udland
25. juni 2021

Valget i Etiopien mandag blev næppe den demokratiske fest, premierminister Abiy Ahmed havde forestillet sig, da han tilbage i 2018 erobrede magten og lovede den etiopiske befolkning frihed og demokrati.

Borgerkrigen og den eskalerende sultkatastrofe i den nordlige region Tigray skyggede for festlighederne, ikke mindst efter FN i forrige uge advarede om, at krisen kan udvikle sig til den største hungersnød i nyere tid, hvis ikke der bliver grebet ind hurtigst muligt.

Men der er stadig noget at fejre oven på Etiopiens »første forsøg på et frit og fair valg,« som regeringen har kaldt valget. Også selv om der forventes at gå flere uger, inden valgresultatet er klart og temmelig sikkert vil vise en storsejr til Abiy Ahmed og regeringspartiet Prosperity Party.

For det første kan man glæde sig over, at valget blev afholdt uden nogen nævneværdig vold, hvilket ikke er nogen selvfølge her i landet, selv om det selvfølgelig også hænger sammen med det massive opbud af politi og militærstyrker, der på forhånd havde lagt en dæmper på alle oprørske typer.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her