Feature
Læsetid: 11 min.

Tunesiens kystvagt samler sine landsmænd op på havet, levende og døde

Et stigende antal migranter og flygtninge rejser fra Tunesien mod Europa. Information sejlede med den tunesiske kystvagt, der fanger flere og flere – også egne landsmænd – og sender dem tilbage til kystbyen Sfax og dens voksende kirkegårde for migranter. Men det er ikke en løsning at fokusere på øget grænsebevogtning, siger migrationsforsker
Først blev børn båret fra smuglerbåden og ned til kystvagten, der med et greb under armene placerede dem i en lille fiskebåd.

Først blev børn båret fra smuglerbåden og ned til kystvagten, der med et greb under armene placerede dem i en lille fiskebåd.

Mohamed Krit

Udland
15. juni 2021

En hvid og blå fiskerbåd kommer til syne, og silhuetter af mennesker kommer nærmere, i takt med at det tunesiske kystvagtskib skyder gennem det azurblå Middelhav i høj fart.

»Der er flest mennesker fra lande syd for Sahara,« siger en af medarbejderne på skibet, der med en stor armygrøn kikkert har øje på de over hundrede migranter, der sidder tætpakket på båden:

»Jeg kan se i hvert fald seks børn.«

Båden med de mange migranter er stødt på grund i et område ud for Tunesiens kyst, hvor en sandbanke får vandstanden helt ned på en halv meter. Højst sandsynligt fordi smuglerne ikke har godt nok kendskab til forholdene på havet, lyder forklaringen fra kystvagten. Båden tipper en smule på skrå, på dækket og førerhusets tag sidder og står mennesker tætpakket i den bagende middagssol. Ingen har redningsveste på.

»Sidst vi var i dette område, kom vi ud til et kæntret skib, hvor ligene flød rundt i havet,« fortæller skibets øverstbefalende. Ligesom de øvrige besætningsmedlemmers må hans navn ikke offentliggøres af hensyn til sikkerheden, men Information er bekendt med deres identitet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her