Klima
Læsetid: 5 min.

54,4 grader. Dødens dal nærmer sig historisk hedetemperatur – igen

USA’s vestlige stater plages af årets tredje hedebølge og må samtidig slås med omfattende skovbrande. Regionens mange nye temperaturrekorder ville have været ’noget nær utænkelige’ uden den globale opvarmning, fastslår forskere
Varmen i det sydlige Californien gør, at folk finder alternative måder at nedkøle på.

Varmen i det sydlige Californien gør, at folk finder alternative måder at nedkøle på.

Mario Tama

Udland
13. juli 2021

I det nordlige Californien kæmper brandfolk for at få kontrol over eksplosive skovbrande i en situation, hvor glohede temperaturer har fået myndighederne til at udsende hedeadvarsler i flere regioner og ørkenområder i det indre landet

Nyhedsbureauet Associated Press rapporterer, at temperaturen i den såkaldte Death Valley i Mojave-ørkenen i det sydøstlige Californien fredag nåede op på 54,4 grader celsius og lørdag 53 grader ifølge målinger fra det amerikanske National Weather Service – begge foretaget i den lille flække Furnace Creek.

Bekræftes disse målinger som retvisende, nærmer Furnace Creek sig ligesom sidste år den rekordtemperatur på 56,7 grader, som blev målt i 1913 – og som stadig står som den højest målte temperatur på Jorden.

Den 108 gamle målings nøjagtighed har dog i de senere år været omstridt, omend dens status af absolut rekord stadig er officiel og anerkendt i fagfællebedømt forskning.

Små 500 kilometer nordvest for den steghede ørken hærger dette års indtil videre største naturbrand i Californien langs grænsen til nabostaten Nevada. Branden er så stor, at den har fået sit eget navn Beckwourth Complex Fire, og den er ifølge Associated Press vokset sammen af to brande, begge forårsaget af lynnedslag, der mødtes 72 km nord for Lake Tahoe.

Efter at være fordoblet i omfang mellem fredag og lørdag viste den mandag fortsat ingen tegn på at bremse sin spredning mod nordøst fra Sierra Nevadas skovområder. Kun ni procent af branden er inddæmmet.

Det lokale brandvæsen, Truckee Meadows Fire Protection, skrev sent lørdag på Twitter, at branden var »sprunget over« hovedvejen Interstate 395 og nu også truer ejendomme i Washoe County i Nevada. »Iværksæt straks foranstaltninger til beskyttelse af dyr og husdyrbesætninger,« advarede TMFP.

I weekenden voksede branden dramatisk til at dække et område på 222 kvadratkilometer. Og den er kun en af flere, der raser i de vestlige amerikanske stater: En endnu større brand i det store skovområde Freemont-Winema National Forest i det sydlige Oregon, kaldet Bootleg, blev af stærke vinde fordoblet i omfang til over 300 kvadratkilometer, rapporterer Associated Press. En tredje skovbrand i det sydøstlige Washington er vokset til næsten 155 kvadratkilometer og meldes nu at være på vej ind i Umatilla National Forest.

Vejrtjeneste-mediet weather.com har beregnet, at der allerede har været 4.599 skovbrande i Californien i år mod 3.847 skovbrande i samme periode sidste år.

Fordampet vand

Lørdag omkom to brandmænd i Arizona, da deres fly styrtede ned under en slukningsoperation, skriver BBC. Brandmænd, der er indsat for at bekæmpe de mange skovbrande i regionen, citeres i BBC for at sige, at luften er så tør, at meget af det vand, der kastes ned fra fly for at slå flammerne ned, fordamper, før det når jorden.

Regionens seneste udbrud af ekstremt varmt vejr kommer efter sidste måneds såkaldte hedekuppel, som blev »markant forværret af klimaforandringerne«. Sådan lyder konklusionen i en ny 37 sider lang forskerundersøgelse, der kan læses på klimaforskersitet World Weather Attribution.

Forskerne siger, at den dødbringende hedebølge, der ramte det nordvestlige USA og Canada sidst i juni »ville have været noget nær utænkelig« uden menneskeskabt global opvarmning. Under ’hedekuplen’, der blev skabt under et ekstraordinært langvarigt og stabilt sommerhøjtryk over den vestlige del af det nordamerikanske kontinent, blev flere temperaturrekorder slået med helt op til fem grader.

Under den verserende hedebølge i Californien har der været flere brande som her i Doyle i lørdags.

Under den verserende hedebølge i Californien har der været flere brande som her i Doyle i lørdags.

Noah Berger

Op mod 500 mennesker omkom i Canada i forbindelse med de ekstraordinært høje varmegrader, og på den amerikanske side af grænsen omkom næsten 200 mennesker i staterne Oregon og Washington, skriver The Guardian.

Hedebølgen var »så ekstrem«, at den målte temperaturer »lå langt uden for intervallet« af historiske målinger, siger forskerne. De vurderer, at hedebølgen, selv i det aktuelle klima, var en hændelse, der kun optræder en gang hvert tusinde år i gennemsnit –  klimaforandringerne har nu gjort sådanne hændelser 150 gange mere sandsynlige.

The New York Times noterer, at der lige nu er »over 31 millioner mennesker i de områder, for hvilke der er udsendt hedeadvarsler »i den tredje hedebølge, der har ramt regionen denne sommer«.

Utilpas

The Guardian har interviewet farmere i Californiens Central Valley. Landarbejder Jesús Zúñiga siger til den britiske avis: »På så varme dage er vi kun i stand til at arbejde i fem eller seks timer, før vi begynder at blive utilpasse. Nogle gange får jeg hovedpine og bliver svimmel. Så er det, jeg begynder at spørge mig selv: ’Hvad laver vi overhovedet her?’«

De store naturbrande truer strømforsyningen. Forsyningsselskabet California ISO advarer om mulige strømnedbrud, dels på grund af den ekstreme hede, dels fordi den store skovbrand i det sydlige Oregon truer med at ødelægge de ledningsnet, hvorfra Californien får en del af sin strøm.

Palm Springs i det sydlige Californien ramte lørdag en rekordhøj temperatur på 49 grader – det er fjerde gang i år, at temperaturen er nået op på over 48 grader, noterer lokalavisen Desert Sun. I Californiens store landbrugsregion Central Valley meldes om temperaturer på 38 grader, og i byen Fresno blev der målt 44 grader, kun én grad under den hidtidige rekord.

I Las Vegas lørdag eftermiddag blev der målt 47 grader, oplyser National Weather Service. Siden 2017 har byen oplevet fire nye rekordtemperaturer. NV Energy, Nevadas største eludbyder, opfordrer nu sine kunder til at spare på strømmen som følge af hedebølgen og skovbrande, der påvirker ledningsnettet i hele regionen.

Varmeste punkt

De 54,4 grader, som fredag blev målt i Furnace Creek, tangerer en måling fra 2020 samme sted og er den tredjehøjeste temperatur målt på Jorden i temperaturmålingernes tid.

Afstanden mindskes dermed til de 55 grader som i 1931 blev målt i Kébili-oasen i Tunesien og til de 56,7 grader, som blev målt i Furnace Creek i 1913, og som indtil videre fastholdes af World Meteorological Organization som en pålidelig måling, trods videnskabelig diskussion herom.

Hvad skyldes de ekstreme temperaturer i den californiske flække i Death Valley, der skønt langt fra Ækvator ofte måles til at være Jordens varmeste punkt?

Det forklarede klimaforskeren Randy Cerveny sidste år over for den amerikanske tv-station 10WJAR. Cerveny er professor på University of Arizona og chefkoordinator for World Meteorological Organizations task force for ekstreme temperaturer, der gransker ekstraordinært høje temperaturmålinger for at afgøre, om de er nøjagtige.

Death Valley er et dystert landskab i den sydøstlige Mojave-ørken. Dalen omfatter Badwater Bassin, en dalsænkning, der med en beliggenhed på 86 meter under havets overflade er Nordamerikas laveste punkt.

»De nærliggende bjerge medvirker til at holde varmen fanget, og jorden er så tør og gold, at det presser temperaturerne yderligere i vejret,« sagde Cerveny.

Furnace betyder – meget passende – ’smelteovn’. Cerveny gjorde opmærksom på, at der tre gange i de senere år er målt 53,9 grader i den californiske flække, der har et indbyggertal på 108. Han forudså, at verden »vinder ind« på de 56,7 grader fra 1913.

»Vi måler langt flere ekstreme temperaturer end tidligere‚« sagde han, »og disse ekstremer fortæller os rigtig meget om, hvordan fremtiden vil blive«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her