Feature
Læsetid: 12 min.

Det britiske coronakollaps: En historie om æsler, løver og »bunker af lig«

I tre måneder har Boris Johnson måttet forsvare sig mod en lind strøm af anklager fra sin tidligere spindoktor Dominic Cummings, der tegner et billede af en konservativ regering, hvis inkompetence og ligegyldighed over for menneskeliv endte med tusindvis af unødvendige coronadødsfald. Intet tyder på at Cummings er færdig med at angribe sine gamle allierede

Ifølge Dominic Cummings er der er noget »fundamentalt galt« med det politiske system, der havde placeret ham og Boris Johnson med fingeren på knappen, da krisen ramte.

Peter Nicholls

Udland
19. juli 2021

På en af forårets sidste dage, den 26. maj i år, sad en skaldet mand i hvid skjorte med opspilede øjne og rystede på hovedet i det britiske underhus.

Det var, forklarede han, »komplet sindssygt«, at han overhovedet var endt i så betydningsfuld en position, at han havde fået så meget magt og spillede så afgørende en rolle, da coronakrisen ramte Storbritannien sidste år.

»Jeg er ikke klog, jeg har ikke udrettet noget stort i verden. Det er gakket, at en som mig sad i det lokale. Og det er gakket, at Boris Johnson sad der,« sagde han til de fremmødte parlamentsmedlemmer og den britiske nation, som fulgte med på tv.

Der fandtes nemlig kompetente mennesker, fortsatte han. Grundige embedsfolk, samvittighedsfulde politikere og dygtige sundhedseksperter, som kunne have ført Storbritannien forsvarligt gennem pandemien. De blev bare svigtet af den absolutte regeringstop, af ham selv, sundhedsministeren og premierministeren, der »var katastrofalt langt fra de standarder, befolkningen har ret til at forvente«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

erik pedersen

Emil Groth det fede er at du frit kan opsige dit abonnement . Såvidt jeg ved er både BT og Ekstra Bladet gratis at læse på nettet .

Mvh Hanne Pedersen

Morten Wieth, Rasmus Kristiansen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Liselotte Paulsen, Jesper Sano Højdal, Steen K Petersen, Lasse Schmidt, Inger Pedersen, Peter Høivang, Katrine Damm, Gitte Loeyche, Eva Ethelberg, Jens Skov, Jette Howalt, Jan Fritsbøger og Inge ambrosius anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jeg kan ikke læse artiklen, men Cummings har da ret, det er gakket at så mange inkompetente har så meget magt, og endnu mere gakket at de samme inkompetente fører krig imod de kompetente, under kampen imod ekspert-tyrraniet som borgelige kræfter har haft travlt med i DK,
og problemet er jo ikke kun i forbindelse med corona, det er overalt hvor den stupide stræben efter vækst skal prioriteres over alt andet og legitimeres, det gælder folkesundheden under corona, det gælder klimaproblemet, det gælder den gallopperende øgning af uligheden, og sikkert andre vigtige områder.

Rasmus Kristiansen, Ole Frank, Christian Frier, Eva Schwanenflügel, Liselotte Paulsen, Torben Arendal, Peter Wulff, Inger Pedersen, Morten Balling, Peter Høivang, Katrine Damm, Jesper Andersson , Thomas Tanghus og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Peter-princippet kørt ud i ekstremet.

Emil Davidsen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen og Jakob Skovgaard-Petersen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Når man har fulgt lidt med i brexit, så er man ikke i tvivl om, at det er populistiske opportunister, der styrer UK.

// Jesper

Emil Davidsen, Eva Schwanenflügel og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Det er aldrig særlig kønt, når man angriber de mennesker eller den virksomhed, man tidligere har arbejdet for, og ofte siger det mest om den, der kommer med angrebene. Og når alt kommer til alt, har Storbritannien ikke været hårdere ramt af pandemien end resten af Europa. Så I bund og grund handler det nok mest om Dominic Cummings selv og det nag, han af ukendte årsager nærer mod sin tidligere arbejdsgiver.

Anne-Marie Paul

Man kunne også overvejer om Cummings ikke er ef de dygtigeste strateger, der findes lige nu, hvad angår hans egen politiske fremtid - han lægger sig fladt ned på gulvet og bliver dermed en retskaffen og pålidelig folkets mand, som ønsker det bedste for alle i samfundet. Så vidt jeg husker var han på et tidpunkt i gang med at oprette en "Nasa" lignende fuktion, hvor alle tråde kunne samles og man kunne lave damagecontrol på højeste plan så tidligt som muligt - og han forsøgte også at være mellemled mellem en hver der ville tale direkte med premierministeren - altså ingen direkte adgang....

Morten Balling

Selvom Cummings sandsynligvis er drevet af et hævnmotiv ændrer det ikke på at han kan have noget interessant at sige. Man skal altid forholde sig kritisk til enhver kilde, men jeg ser absolut frem til at se interviewet i aften. Som han bla. siger i nogle af trailerne, så var der f.eks. adskillige vidner som overhørte Johnson sige at man ikke kunne ofre økonomien på at undgå dødsfald, når medianen for alderen af dem der døde var over 80.

Det er selvfølgelig en holdning, men som jeg har nævnt tidligere, er det et skråplan når man begynder at vurdere nogle liv højere end andre. Ikke at man ikke gør det allerede. Dog åbner det adskillige muligheder. Hvad med de arbejdsløse, de kronisk syge, de rødhårede, jøderne og muslimerne, dem man ikke er enige med, osv.

Jan Fritsbøger, Rasmus Kristiansen, erik pedersen, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Sune Troelstrup

Det er altså irriterende, at journalister er så tudeelendige til at beskrive tal! Det højeste antal døde i noget europæisk land, det er tæt på det rene sludder. Tallet er jo meningsløst, når der ikke korreleres for indbyggertal. Hvis man ønsker at sammenligne forskellige landes coronahåndtering, skal man selvsagt bruge dødeligheden pr indbygger. Virkelig underligt, at det er nødvendigt at påpege :-/ UK ligger bestemt i den meget høje ende, men lavere end blandt andet Belgien, Italien og Polen. Lærer man ikke statistik på journalisthøjskolen?

Emil Davidsen

Desværre enig med dig her Sune. Tal og journalist er altid et gamble. Min egen tommelfinger regel er at oplyses der et absolut tal, så kontroller selv det relative og oplyses det relative så kontroller selv det absolutte.
Personligt mener jeg nu at overdødelighed i sidste ende må være den væsentligste sammenligning - der er mange ting der kan influere covid tallene, test, registreringer, og general data-kvalitet i de enkelte lande.
https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/
Hvis du køber/er enig i min betragtning kan ovenstående link bruges til at sammenligne. England(ikke UK) ligger med 2 meget høje peaks og specielt deres vinter 2020/2021 er også meget bred/langvarig samtidigt med at den er høj, så svært at sige om de er det hårdest ramte men, de deler ihvertfald plads på top 3 i Europa.