Feature
Læsetid: 12 min.

Centrum-venstre er i krise i Europa. Mette Frederiksens indvandrer­stramninger afvises som redning

Rundt om i Europa er en lang række socialdemokratier og centrum-venstre-partier i opløsning og splittet i indvandringspolitikken. Derfor blev Mette Frederiksens valgsejr bemærket. Men her to år efter afviser de fleste søsterpartier imidlertid Socialdemokratiets vinderopskrift med udlændingestramninger, hjemsendelse af syrere og asylcentre. I hvert fald indtil videre
Ana Gomes var det portugisiske Partido Socialistas præsidentkandidat ved valget i januar. Hun ser tegn på, at portugisiske socialister begynder at indføre hårdere tiltag på indvandrerområdet på grund af presset fra højrefløjen: »Højreekstremisterne har allerede kontamineret portugisisk politik,« siger hun.

Ana Gomes var det portugisiske Partido Socialistas præsidentkandidat ved valget i januar. Hun ser tegn på, at portugisiske socialister begynder at indføre hårdere tiltag på indvandrerområdet på grund af presset fra højrefløjen: »Højreekstremisterne har allerede kontamineret portugisisk politik,« siger hun.

Patricia de Melo Moreira

Udland
9. juli 2021

»Det her var et af Portugals glemte områder,« siger Paulo Arsénio på sit borgmesterkontor i den sydportugisiske by Beja.

Borgmesteren taler i datid. For hans by er blevet et symbol på et politisk nybrud i Portugal.

I årtier har kommunister og socialdemokrater på skift sat sig i den borgmesterstol, som Paulo Arsénio fra det socialdemokratiske Partido Socialista nu udfylder. Men han har svært ved at tro på et genvalg ved valget til september, for en helt ny spiller er begyndt at blande sig i venstrefløjens interne magtkamp: Det nye højrepopulistiske parti Chega, der ved præsidentvalget i januar ud af det blå pludselig fik 20 procent af stemmerne i Beja.

»I modsætning til mange andre lande i Europa har vi siden revolutionen i Portugal aldrig rigtig haft et højreekstremt parti,« siger borgmesteren.

»Men nu ændrer situationen sig også her.«

Markerne rundt om byen med godt 25.000 indbyggere er fyldt med vindruer, mandler og oliven. Og med migrantarbejdere fra Sydasien og Afrika – og flere tusinde romaer. Det er ved at slå ned på dem, at partiet Chega høster sin popularitet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Alvin Jensen

Selvfølgelig er det ikke en redning at sælge ud af holdninger eller af arvesølvet.

Eric Philipp, Jørgen Mathiasen, Steffen Gliese, erik pedersen, Gitte Loeyche, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Mads Berg, Bjarne Andersen, Marianne Stockmarr, Jan Fritsbøger, Arne Lund og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Tak for den artikel.

Er det ikke historier, som den flere politikere , landmænd og andet godtfolk kom med om at redde danske arbejdspladser , da sundhedshensyn nedlagde miniavlen i Danmark.
Der er bare den krølle , at de fleste ansatte i minkavlen var underbetalte udenlandsk arbejdskraft.

jens christian jacobsen, Alvin Jensen, Gitte Loeyche, Torben Skov, Marianne Stockmarr, John Andersen, Werner Gass og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Det her er ren copy paste - Politiken har nylighaft en længere serie om lige nøjagtig de samme emne, og nu kommer Inf sjoskende bagefter - med et par ugers forsinkelse.
Mht. avisens lay out så ligner Inf i stigende grad Pol med fotos der fylder det meste eller hele siden, helsides annoncer for alskens ligegyldigt kram osv.
Nok lever vi en visuel orienteret tid, men der er vel ingen grund til at rende i røven på tidsånden - især ikke når denne er så tom og overfladisk som nu.
Ja, jeg savner den avis, hvor billedet underordnede sig teksten, og hvor en avis blev købt for at blive læst - ikke for at glo i Billedblad.
Men det kan vel ikke være anderledes, når de to avisers chefredaktører befinder sig i den samme svingdør. Forbundne kar hedder det vel.
Lidt større opfindsomhed - tak.

@ Dorte Sørensen,

Omkring avl af mink er der i hvert fald 2 fakta,

1. Den danske regering kunne have ladet minkene aflive og pelse. Det havde sparet penge for skatteborgerne.

2. EU har besluttet at forbyde alle dyrehold i bure. Dette skal være fuldt implementeret i 2027. Og da erhvervet alligevel skulle stoppe helt, burde erstatningsbeløbene til minkavlerne nok være noget mindre.

Eric Philipp, erik pedersen, Alvin Jensen, Palle Jensen, Gitte Loeyche, Bjarne Andersen, Mogens Kjær, Marianne Stockmarr og Hans Jørgen G. Ravn anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja Gert Romme, der er meget der burde ha' været gjort anderledes.

Men mit eksempel gik mere på , at de danske arbejdspladser som gik tabt ved nedlæggelsen af minkavlen ikke var så danske så det gjorde noget.
Ment som et tillæg til artiklens -"Markerne rundt om byen med godt 25.000 indbyggere er fyldt med vindruer, mandler og oliven. Og med migrantarbejdere fra Sydasien og Afrika – og flere tusinde romaer. Det er ved at slå ned på dem, at partiet Chega høster sin popularitet."-

Jan Fritsbøger

ved ikke helt hvilke kræfter i samfundet som ønsker at bilde os ind at S har høstet popularitet på fremmedfjendtligheden, men jeg tror ikke på fortællingen som går ud på at legitimere "divide and rule" taktikken som "folkets vilje", at der faktisk er sket noget med danskernes gæstfrihed og tolerance er vel korrekt,
men sådan er det jo med massive propagandakampagner som kører i årtier, de kan flytte nogen, især dem som overlader tænkning til andre og bare følger det de mener er gældende tendens i tiden, dem som ikke tør skille sig ud,
at et "socialt" parti hepper ivrigt på dybt asociale tendenser for at få vælgere som her i DK er tragisk ,
men propagandaen kører jo i alle vestlige lande drevet af højrefløjens ønske om at dæmonisere sociale ideer, og meningen er at skabe splittelse i blandt og forhindre solidaritet med grupper af mennesker med magt-underskud,
og man hepper ivrigt på grådigheden og egoismen som man selv er drevet af, og gør folket langt mindre socialt og mere egoistisk end det faktisk er,
man lader som om man har opbakning til den samfundsødelæggende politik,
og når løgnene gentages bliver de til sidst til en slags officiel "sandhed", som alle medier gentager og dermed bekræfter,
en slags kunstig "folkets mening" som det kan være svært at modbevise fordi for mange tror på dens ægthed.

Vibeke Olsen, Steffen Gliese, Eric Philipp, Lisbeth Glud, Søren Kristensen, Alvin Jensen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Peter Wulff, Bjarne Andersen, Mads Berg, Inger Pedersen, Hans Jørgen G. Ravn og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

@Dorte Sørensen
Nu er der ingen mink st pleje og pelse, men hvem høster for de portugisiske landmænd.
Vil Beja opleve en økonomisk nedtur, er det bybefolkningen der stemmer Chegs ?

Det er en god idé at sammenligne politikker, som flygtninge/indvandrere møder i Europa. Og det har naturligvis betydning for hvordan befolkningerne stemmer.

Men en anden parameter er integrationen. Og især hvor mange ressourcer har det enkelte land lovgivet at der skal bruges omkring den nyankomne. I Danmark er det f.eks. lovgivet at f.eks. en familie, som blot ejer en kuffert med deres ejendele, i løbet af nogle år skal integreres så de får de samme muligheder som vi danskere, uddannelsesmæssigt, karrieremæssigt, familiemæssigt osv.

Gør de det samme i Portugal eller Frankrig? Eller er der lande hvor flygtninge/indvandrere starter og slutter på gaden eller i landbruget? Dvs. hvor staten bruger meget få ressourcer per flygtning/indvandrer.

Jeg ville være noget mere urolig rent etisk, og politisk, hvis vi både havde en meget stram udlændingepolitik og brugte meget få ressourcer på flygtninge/indvandre.

Margit Johansen

Ja, medierne har et selvstændigt ansvar for at præsentere regulære analyser af tingenes tilstand - og reelt sammenlignelige forhold på tværs af grænser. Rundt om i Europa sejler immigranter og flygtninge deres egen sø på bunden af samfundene - mens politikere kan pudse deres glorie. "Vi tog imod dem - DK lukkede døren".
Der skal nye løsninger til. Åbne øjne og mødet til at pege på de svære valg. Det er klart at antallet af indvandrere betyder noget for kvaliteten af det som de enkelte lande kan tilbyde. Sig sandheden om hvordan det ser ud for immigranterne der "kom ind" - underbetalte - handlede - misbrugte - tålte?

Bjarne Andersen

Det danske socialdemokrati er et højrepopulistisk parti.

Eric Philipp, Erik Winberg, Franz Nitschke, Jan Fritsbøger, Alvin Jensen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er en myte som medierne tilsyneladende har slugt 'hook, line and sinker', at det nuværende Socialdemokrati er rød på fordelingspolitikken.

Med undtagelse af den underlige såkaldte Arne-pension (som allerede skaber problemer, for folk kan ikke dokumentere, at de har arbejdet over 40 år) og nogle tusser til de allerfattigste borgere, er der ikke sket en dyt på området.

Tværtimod har beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard udtalt, at det for ham ikke er et prestigeprojekt at lave om på ydelserne, så fattigdommen afskaffes, ligesom Mette Frederiksen har betvivlet, at der overhovedet findes børnefattigdom..

Socialdemokratiet alene vandt ikke valget, det gjorde de kun ved hjælp af deres støttepartier, hvor klimapolitikken og omfordelingen stod højt på dagsordenen hos vælgerne.

Udlændingestramningerne er blevet meget voldsommere, end nogen kunne have forudset.

Og i dag har Danmark (igen, igen) tabt en sag ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol om familiesammenføring.

Danmark er sunket ned i et sort hul af fjendtlighed og bevidstløs populisme for at tækkes landbruget og erhvervslivet med en umådelig usympatisk udlændingepolitik og en dumsmart hockeystav, der kun kan spænde ben for bæredygtige fremskridt.

Vibeke Olsen, Joakim Rasmussen, Kjeld Jensen, Eric Philipp, Jørgen Mathiasen, Carsten Munk, Franz Nitschke, Flemming Berger, Jan Fritsbøger, Frank Borchorst, Peter Wulff, Inger Pedersen, Poul Erik Pedersen, Lars Jørgensen, Alvin Jensen, Carsten Nørgaard, Bjarne Andersen, Torben Skov og Niels østergård anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Eva Schwanenflugel
Socialdemokraterne har siden 2017 ført en stram flygtningepolitik. Det vidste støttepartierne udmærket inden de blev støttepartier. Jeg husker at Rosa Lund og Morten Østergård i 2019 både i radio og TV mente, at den politik skulle de nok få lavet om fordi den stred mod det fælles aftalegrundlag . Det er som bekendt ikke sket. Og nu fører socialdemokraterne også reaktionær fordelingspolitik. Hvorfor stopper støttepartierne så ikke regeringen? Fordi de ved, at deres egen fordelings- og flygtningepolitik ikke har fuld opbakning blandt deres egne vælgere. De frygter med andre ord at få tæsk ved et valg i utide. Så den stramme og reaktionære politik vil fortsætte også efter næste valg. I Danmark som i det meste af Europa.

Svend Jespersen

Jeg undrer mig lidt. Ordene "flygtning", "immigrant", "indvandrer", "udlænding" og variationer på dem oprtæder flere gange i indlæggene her. Hvis de er så essentielle, må antallet i hver af grupperne vel være lige så vigtige, herunder minimum og maximum antal.

Kan nogen gøre mig klogere på det punkt? Altså, findes der et minimum og/eller maximum antal, der kan betragtes som uacceptabelt/acceptabelt, eller ...?

Jan Fritsbøger

Svend tjah det afhænger da vist 100% af hvem man spørger, nogen mener alt over nul er for mange,
og andre at der ikke findes en øvre grænse for hvad der er acceptabelt, men måske en nedre grænse defineret af behovet,
min mening er at så længe vi ( eller de fleste i DK ) lever med overflod som det normale kunne vi godt acceptere flere end vi gør,
men jeg går faktisk også ind for en global verdensorden som hverken skaber rige eller fattige mennesker,
for er det egentlig ikke indlysende at ingen har hverken mere ret, eller mindre ret til at få sine basale behov dækkede 100%,
og jeg er uhyggeligt bevidst om at der findes en samlet global øvre grænse for forbrug, som lige nu er voldsomt overskredet, med fatale følger for klima, miljø og biodiversitet,
en bæredygtig fremtid kan kun være baseret på at denne absolutte øvre grænse for verdens samlede forbrug ikke overskrides,
og derfor er der brug for negativ vækst i verden som helhed, og der er samtidig brug for en begrænset vækst hvis alle menneskers basale behov skal dækkes,
altså skal den negative vækst være ret stor for alle som lever med overflod, og det haster !

Steffen Gliese, Vibeke Olsen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Svend Jespersen

Jan Fritsbøger.
Så du tør heller ikke vove pelsen eller dit renommé?

Flemming Berger

Svend Jespersen. Hvad mener du?

Svend Jespersen

Flemming Berger.

Dette: "Altså, findes der et minimum og/eller maximum antal, der kan betragtes som uacceptabelt/acceptabelt, eller ...?"

Steffen Gliese

S vinder stemmer på velfærd, især alderdomssikring, og derfor var den afgørende brik i valgsejren løftet om Arne-pensionen, og dens realisering den største triumf for partiet i dette årtusind - en lille opretning i forhold til det syndefald, der gav os de 7 forbandede år med AFR: efterlønsløgnen.

Lisbeth Glud, Jens Thaarup Nyberg og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Atilla Thcengiz

S'rne vil eventuelt ende som DF, Le Pen, Vlaamse Block/Belangen, "Friheds" partier a la Østrig og NL, osv. med mindre de RUSKES og TVINGES til at HUSKE at Social Demokratiets originalitet ligger i Marxisme og Leninisme. Det er nok en kendsgerning at S på Europæisk plan ikke har villet vedkende sig og vendt ryggen til sine rødder at vi har haft to verdenskrige, kaotiske tilstande efter Murens fald og nu endnu fallback til de kaotiske 30'erne.

Søren Kristensen

Mette Frederiksen vandt momentum i takt med at de langsigtede resultater af to årtiers defakto borgerlig politik begyndte at rulle ind, i form af et ineffektivt og forhadt new public management regime og en stigende ulighed, der viste sig ikke at have den "trickle down" effekt som amerikanerne/briterne havde lovet og herefter miljøet, hvor MF havde et næsten kennedysk mod til at love (ikke en tur til Mars) men at vi på den gode vilje alene kan reducere CO2 til 70% og stadig bevare velfærden for børnefamilier som vi kender den med bil, båd og sommerhus. Det er selvfølgelig kun et spørgsmål om tid før også den drøm knækker.

Erik Fuglsang

@Dorte Sørensen
09. juli, 2021 - 06:43
"...Der er bare den krølle , at de fleste ansatte i minkavlen var underbetalte udenlandsk arbejdskraft."

Kan du også dokumentere din påstand med henvisning til lødige kilder, eller er det bare en løs og udokumenteret formodning ?

Jeg kan supplerende oplyse, at jeg intet sted har set omtalt, at de FLESTE ansatte i minkavlen var underbetalte udenlandsk arbejdskraft.

Eva Schwanenflügel

Erik Fuglsang

Det er lidt trættende med spørgsmål om dokumentation hvad angår produktionslandbrugets anvendelse af udenlandsk arbejdskraft, det har der været bragt historier om i de fleste medier gennem mange år, og er yderst veldokumenteret.

Et par få klik ville have oplyst dig, men i stedet kritiserer du folk du ikke er enige med ved at insinuere, at de ikke ved hvad der er op eller ned i en sag.

Her er et par eksempler ud af mange:

"3F undersøger om dansk landbrug ansætter østeuropæere frem for danskere.

Fagforbundet 3F kritiserer dansk landbrug for at foretrække arbejdskraft fra udlandet frem for at søge efter danskere til ledige jobs. Men minkbranchen melder hus forbi: Vi kan ikke skaffe danskere!"

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/midtvest/3f-undersoeger-om-dansk-lan...

"Den coronaramte minkbranche var i forvejen i stærk nedgang og overrendt af udenlandsk arbejdskraft. Nu skal de ramte danskere hjælpes over i andre brancher med højere værdiskabelse, lyder det fra 3F.

Det er utvivlsomt trist for de danskere, der rammes hårdt af coronavirussens afledte masseaflivning af danske mink. Men det er trods alt ikke et stort antal danskere, der står til arbejdsløshed.

Sådan lyder det nu fra 3F på baggrund af en ny analyse, hvor beskæftigelsen inden for branchen gås efter i sømmene."

https://www.a4arbejdsliv.dk/artikel/pelsdyrbranchen-var-allerede-vingesk...

Vibeke Olsen, Eric Philipp, Steffen Gliese og Pietro Cini anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

@Eva Schwanenflügel
10. juli, 2021 - 20:14

Nu var det for det første ikke et indlæg af dig, men et indlæg af Dorte Sørensen, som jeg spurgte ind til, så jeg forstår sådan set slet ikke, at det trætter dig.

For det andet så spørger jeg til dokumentationen for, at de FLESTE ansatte i mink-branchen var UNDERBETALT udenlandsk arbejdskraft, som vel her må forstås som arbejdsgivere, går jeg ud fra, som har tegnet overenskomst med 3F (og andre fagforbund), men som ikke lever op til de lønmæssige krav, der er fastsat i overenskomsten.

Eva Schwanenflügel

Erik Fuglsang :
"Nu var det for det første ikke et indlæg af dig, men et indlæg af Dorte Sørensen, som jeg spurgte ind til, så jeg forstår sådan set slet ikke, at det trætter dig."

Erik, nu er det jo ikke en e-mail korrespondance du har gang i med Dorte Sørensen, men et kommentarfelt i en offentlig avis.
Derfor både trætter det mig, samt virker intimiderende, når du går efter speciel behandling.

Du kan ikke forvente én eller anden form for eksklusivitet, således at andre ikke kommenterer på dine synspunkter.

Du har flere gange gjort mig opmærksom på, at jeg ikke burde blande mig, når du henvendte dig specifikt til en navngiven kommentator.

Men det er således i en debattråd, at hvem som helst kan sige noget, og det har du vist ikke ret til at styre.

Så prøv lige at klappe hesten.

Med hensyn til underbetalt udenlandsk arbejdskraft, så se her:

"Hos udenlandskarbejdskraft.dk ved vi hvor vigtigt det er at en virksomhed er lønsom, og netop derfor kan der være mange penge at spare ved at bruge udenlandsk arbejdskraft. Når du samarbejder med os, kan vi i mange tilfælde sikre dig en besparelse på op til 30% af dine faste lønudgifter, uden at du kommer til at gå på kompromis med det produkt som du leverer. Der findes mange måder hvorpå du helt lovligt kan sænke din lønudgifter, så hvis du leder efter pålidelig men billig arbejdskraft så tag kontakt til os med det samme!"

"Billig arbejdskraft til landbruget".
(Annonce)
https://www.udenlandskarbejdskraft.dk/landbrug/?gclid=Cj0KCQjwiqWHBhD2AR...