Analyse
Læsetid: 3 min.

Donald Tusk er tilbage. Men han kan næppe vælte Polens »onde« PiS-regering

Netop som PiS-regeringen har mistet sit parlamentariske flertal, vender den kampeuropæiske Donald Tusk tilbage som den kriseramte polske oppositions superhelt. Det er mindre lovende, end det lyder
Den kommende tid op til det næste polske valg i 2023 vil blive tegnet som et showdown mellem Polens to gamle alfahanner: Den 64-årige Donald Tusk (foto) og den 72-årige PiS-leder Jaroslaw Kazcynski.

Den kommende tid op til det næste polske valg i 2023 vil blive tegnet som et showdown mellem Polens to gamle alfahanner: Den 64-årige Donald Tusk (foto) og den 72-årige PiS-leder Jaroslaw Kazcynski.

Wojtek Radwanski

Udland
6. juli 2021

Nyheden kom ikke helt uventet. Alligevel gav den et ordentlig tordenskrald i polsk politik i lørdags: Donald Tusk er tilbage, og han vil med sit liberale oppositionsparti, Borgerplatformen (PO), gøre alt for at vælte den siddende PiS-regering og dens ifølge Tusk »åbenlyse, skamløse og vedvarende ondskab«, som har manifesteret sig i angreb på Polens retssystem, medielandskab og borgerrettigheder.

Dermed vender Donald Tusk tilbage til sit fædreland efter en vild politisk karriere: I 2001 – samme år som PiS-partiet blev født – var Donald Tusk med til at grundlægge Borgerplatformen. I 2007 blev han polsk premierminister, i 2014 leder af Det Europæiske Råd, og i dag sidder han som leder af de samlede konservative europæiske folkepartier (EPP).

Den kommende tid op til det næste polske valg i 2023 – eller et mere usandsynligt lynvalg i utide – vil dermed blive tegnet som et showdown mellem Polens to gamle alfahanner: den 64-årige Donald Tusk og den 72-årige PiS-leder Jaroslaw Kazcynski.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her