Afghanistan
Læsetid: 8 min.

Eksperter: Terrortruslen risikerer at stige efter vestlig tilbagetrækning i Afghanistan

Efter 20 år trækker de vestlige styrker sig ud af Afghanistan, hvilket eksperter vurderer kan øge terrortruslen i fremtiden. Politikere kalder situationen dybt alvorlig, og udenrigsordfører for SF mener, at vestlige aktører nu risikerer at betale prisen for at have ført en »fuldstændig udsigtsløs krig«
Afghanske soldater bevogter porten ved den amerikanske luftbase i Bagram, efter at de sidste amerikanske tropper har forladt den. Eksperter frygter, at den vestlige tilbagetrækning vil øge terrortruslen i fremtiden.

Afghanske soldater bevogter porten ved den amerikanske luftbase i Bagram, efter at de sidste amerikanske tropper har forladt den. Eksperter frygter, at den vestlige tilbagetrækning vil øge terrortruslen i fremtiden.

Mohammad Ismail

Udland
12. juli 2021

De sidste vestlige tropper er i gang med at forlade Afghanistan, og USA’s præsident Joe Biden har gjort det klart, at landets skæbne ikke længere er i hænderne på det amerikanske militær, men afghanerne selv.

Men selv om det kan virke som et lukket kapitel efter en 20 år lang indsats, så mener flere eksperter, at Vesten risikerer at skulle forholde sig til en terrortrussel igen inden for de næste par år. For med Talebans hurtige overtagelse af store dele af landet vil al-Qaeda få et større spillerum.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Christina Nordvang Jensen & Siri Franceschi

Taleban kommer til magten i hvert fald i det sydlige dele af Afghanistan, hvor Pashtunerne bor - og med dem følger al-Qaeda.

Hvis al-Qaeda blot undlader at udøve terror i selve USA og Rusland, så kan de ellers slå gækken løs i resten af verden, herunder Europa.

Hvis al-Qaeda udøver terror i EU, så risikerer Afghanistan at blive udsat for en handels-boycott; men det går Taleban nok ikke så meget op i - vi skal nok alligevel aftage den deres heroin, et produkt baseret på de afghanske opiumsvalmuer.

Det er dyste fremtidsudsigter; men ubetinget at foretrækker frem for en udsigtsløs militær tilstedeværelse i selve Afghanistan.

Peter Beck-Lauritzen

Handelsboykot forslår ikke, mod Talibans heroin. Måske Agent Orange, fra de "gode, gamle dage" i Vietnam er bedre end boykot!!

John Johansen

@ Peter Beck-Lauritzen
Du opfordrer til overtrædelse af Chemical Weapons Convention,
https://www.opcw.org/chemical-weapons-convention
med din noget meningsløse kommentar, og gør dig til fortaler for krigsforbrydelser. Hvem er skurken her?

Apropos OPCW, så tyder mangt og meget desværre på at organet ledes politisk og uden den videnskabelige integritet, som kræves for at konventionerne m.m. holdes i hævd: https://www.youtube.com/watch?v=pG0pZBDpAJM&t=0s

kjeld hougaard

Semantik: Det står skrevet I stjernerne. Jeg har en periode boet i et Asiatisk land hvor de blev kaldt ”fortunetellers” – experter der kan se ind i fremtiden. Angiveligt brugte præsident Nixon stjernetydere inden store beslutninger skulle tages. i Danmark kaldes de "experter".

Atilla Thcengiz

Det er noget værre fup når de såkaldte eksperter truer om øget terrortrussel efter at en ydmyget Vesten må forlade Afghanistan efter to dekaders tilsyndeladende formålsløs besættelse og chikanering af landet. Det er da noget det mest absurde man overhovedet har set i nyere kolonialisme og neo-imperalisme. Første dato for at forlade landet var 9/11 og nu er det pludseligt 30. August, selv på det symbolske plan har US og Vesten tabt kampen om EuroAsia. Og nu har vi pludselig IDIOTEN fra Bosporus som har meldt sig som frivilligt til at påtage sig opgaven om at forsvare lufthavnen i Kabul til trods for advarsler fra Taliban.

Taliban regimet ville gerne have forhandle om O.B.L og medvirke til at opklare hans rolle ifm. 9/11 men blev pure afvist af US, og i dag står de endnu stærkere om at forhandle med Kina, Rusland, Iran og Pakistan om at udnytte landets potentielt 2 trillioner dollars stadig uudnyttede natur og mineral ressourcer.

Gid Det Progressive Regime af Afghanistan af 1979 havde succes om at transformere landet a la Det Kemalistiske Tyrkiet, og dermed ikke være subjekt for en invasion fra USSR og efterfølgende Det Rabiate og Middelalderlige Talibans terror og ulykker. Men Den Kemalistiske Revolution i Tyrkiet er desværre også, omend ikke slået fejl, men er slået så væsentlig tilbage at Det Tyrkiske Folk er ved at dolke sit Afghanske Broderfolk - som var ihærdige støttere af den tyrkiske befrielses krig med penge, krudt såvelsom som MÆND - bag om ryggen. NED MED IDIOTEN fra Bosporus!!!

Daniel Joelsen

20 års spørgsmål:

Hvor gode er disse eksperter, som selv efter 20 års død og ødelæggelser ikke selv kan se, at de ikke skulle have kastet sig ud i denne krig?

Hvem er terroristen her? Dem der gav husly til de fanatikere, der var med til at smide Russerne ud, eller dem der i 20 år har smadret landet med krig, mord, tortur og tusindevis af uskyldige civile ofre?

Atilla Thcengiz

Og dog, terrortruslen kan meget være reel og imminent i Tyrkiet med de ca. 1 million uregistrerede flygtninge fra Afghanistan man har modtaget oven i de fire millioner flygtninge fra Syrien. Taliban har i dag i en presse meddelelse igen advaret Tyrkiet om at ikke engagere sig yderligere i konflikten, og opfordrede tyrkerne til at trække alle sine tropper ud af landet i overensstemmelse med aftalen som Taliban indgik med US og Nato. IDIOTEN fra Bosporus synes efterhånden være en trussel mod den nationale sikkerhed af Tyrkiet.

Hvilken terror trussel vil stige?

Det er og har ikke på noget tidspunkt været fra Talebans side, det er primært en indenlansk religiøs bevægelse, hvis mål er et liv for alle under Sharia lovene.

- Altså ligesom i fortiden - ikke noget udenlandsk, men måske i nabolandet Pakistan.

Jo, der er mulighed for Al Queda i nogle provinser, - men det ser samtidig ud til der mangler ledelse af organisationen, så den virker som en noget lan / tam and der bliver hevet op af tryllehatten hos "eksperterne", - måske skal fjendebilledet holdes ved lige, i den evige kam for friheden.

Tilbage fra 1850erne hvor afghanerne smed englænderne militært ud af deres land,
har ingen anden kolonimagt siden fået fodfæste, - Alle har Afghanerne smidt militært på porten - uden undtagelse.

Rusland fik en røvfuld, Amerika har fået en røvfuld sammen med sine koalitionspartnere de sidste 20 år, - afghanerne vil ikke styres af andre end dem selv.

De sidste 20 år har alene budt på korruption for amerikanske Dollars, som der var en overflod af sammen med ligegyldighed overfor forbruget heraf, - man skulle skamme sig grusomt hvis man ikke deltog i korruptionen, når ligegyldigheden for pengen var så stor som tilfældet var.

Var det så den civile indsats der svigtede(?), - nej, det var de ledende politikere, der opførte sig havde de mistet forstanden - uden undtagelse!

Valget af støtte til forkerte ledere, hvis egne mål ikke var i overensstemmelse med de demokratiske mål som vesten havde med i bagagen.

Korruptionen hos lederne var man bekendt med, - men også ligeglad med, så fra starten var der truffet helt forkerte valg fra vestens side.

Vesten tro på udbredelsen af demokrati ville være noget for alle i Afghanistan, var en grundlæggende misforståelse, som ingen i koalitionen ville eller turde sige Amerika imod med.

Afghanistan var og er fortsat et land med en ringe infrastruktur, såvel fysisk materielt, men også mentalt og åndeligt.

Krigs-herrer og deres klaner styrer fortsat Afghanistan på lokal områdebasis, og det ønsker de ikke ændret, - for hvad tilbyder demokratiet dem til gengæld, som kan styrke deres situation, - ingenting, men derimod fratage krigs-herrerne deres lokale magtbase.

Hjalp det så at Danmark byggede en skole ude i "ingenting", - det så fint ud og ministeren besøgte da også skolen, men vor var skolebørnene i hverdagen, ikke dem som i dagens anledning fra hevet frem til lejligheden.

Tilbage var i virkeligheden kun ønsket om at have et øvelses-terræn for sine fine våben, som våbenindustrien havde leveret.

Peter Beck-Lauritzen

JJ: MÅSKE agent orange! Sat i forhold til vestens 20 årige forsøg på at skabe demokrati, for enden af et geværløb!
Lad nu Taliban genskabe deres eget samfund, som de har haft i tusinder af år, ligesom os vores.
Heroinen er ustoppelig!
Terror aktiviteter, udenfor Afganistan, er ikke Talibans, snarere Al-Queda.