Baggrund
Læsetid: 6 min.

Efter folkelige protester kritiserer nu også cubanske venstreorienterede det kommunistiske styre

Cuba har for nylig oplevet de største folkelige protester i flere årtier, og selv fremtrædende venstreorienterede er nu åbne med deres kritik af det autoritære styre
En mand bliver arresteret under en demonstration mod den cubanske regering i Havana den 11. juli. Op mod 650 personer er blevet tilbageholdt, men mange er igen løsladt, hævder uafhængige medier.

En mand bliver arresteret under en demonstration mod den cubanske regering i Havana den 11. juli. Op mod 650 personer er blevet tilbageholdt, men mange er igen løsladt, hævder uafhængige medier.

Yamil Lage

Udland
28. juli 2021

Luis Emilio Aybar er venstreorienteret, hvilket i Cuba betyder temmelig langt til venstre. I alle tilfælde burde han være en trofast forsvarer af øens kommunistiske styre. Efter de omfattende folkelige protester for godt to uger siden, der betegnes som de største i landet siden revolutionens start i 1959, har den 34-årige aktivist imidlertid skrevet en artikel i La Tizza – et magasin, der betegner sig selv som et sted, »hvor man kan tænke over socialisme«.

I teksten lægger han først obligatorisk afstand til USA, men derefter fortsætter han: »Det, der skete den 11. juli, skyldes også, at vi kommunister og revolutionære ikke bekæmper statens skadelige handlinger med tilstrækkelig styrke og effektivitet.«

»Vi forsvarer enheden på en måde, der faktisk skader den … Vi følger vores ledere ukritisk i stedet for at hjælpe dem på rette vej. Vi accepterer at blive disciplineret i en situation, hvor det, vi bør gøre, er at tænke og handle selv,« skriver han.

I det autoritære Cuba bliver den slags udsagn betragtet som meget kritiske.

Cuba har altid delt den internationale opinion. Modstanderne bliver repræsenteret af folk som den amerikanske senator og republikaner Marco Rubio, der har kaldt østaten for »det eneste land i verden, hvor cubanere ikke kan få succes.«

Andre som Helen Yaffe, forfatter til bogen Author: We Are Cuba! How a revolutionary people survived in post-Soviet world, ansat ved Glasgow University, skriver på Novara Media (en uafhængig, venstreorienteret medieorganisation med base i Storbritannien, red.): »Ingen bør undervurdere den cubanske revolutions modstandsdygtighed.«

Cubanerne protesterer

Internt i Cuba er det svært at kritisere styret, som typisk kalder sine modstandere gusanos – orme. Alligevel har synet af tusindvis af cubanere, som går på gaden og klager over mangel på mad, medicin og elektricitet, tilsyneladende skabt sprækker.

Silvío Rodríguez er Cubas mest kendte singer-songwriter. En 74-årig superstjerne, som er kendt for sine ’socialistiske værdier’. I ikke-pandemiske tider går han månedligt på scenen til gratis koncerter i de fattige kvarterer i Havana.

Men i sidste uge mødtes han med dissidenten og dramatikeren Yunior Garcia, som var blevet arresteret under protesterne. De diskuterede optøjerne og regeringens hårdhændede svar, hvor sikkerhedsstyrker slog hårdt ned på de spontane demonstrationer den 11. og 12. juli.

Kort derefter opfordrede Rodríguez til løsladelse af alle, som ikke havde grebet til vold. »Der skal være færre fordomme,« sagde han, »og mere vilje til at løse den enorme mængde af økonomiske og politiske problemer.«

Kritikken har bragt regeringen i defensiven. Styret siger, at Cuba har været genstand for en bølge af misinformation fra USA.

Den cubanske topdiplomat for amerikanske anliggender Carlos Fernández de Cossío – i rang kun overgået af udenrigsministeren – afviser påstande om, at demonstranter er »forsvundet« i fængsler og under afhøringer.

»Der er mennesker, der er blevet tilbageholdt, og der er mennesker, der er blevet arresteret for at have overtrådt loven,« siger han uden dog at ville oplyse hvor mange. Uafhængige medier hævder, at op mod 650 mennesker er blevet tilbageholdt, men at mange nu er løsladt igen.

Til spørgsmålet om, hvad han tror, der har fået cubanerne til at gå på gaden, svarer de Cossío:

»Det var i hvert fald ikke kapitalismen.«

Økonomiske problemer

Demonstranterne råbte libertad (frihed) og patria y vida (fædreland og liv), som er titlen på en anti-regeringssang. Landets økonomiske problemer er blandt andet resultat af, at Cuba er ved at løbe tør for udenlandsk valuta – en situation, der er blevet fremskyndet af pandemiens ødelæggende konsekvenser for en økonomi, der baserer sig på turisme.

De Cossío skyder skylden på den 60 år gamle amerikanske handelsembargo, som blev strammet til et kvælningstag af USA’s tidligere præsident Donald Trump, og som er blevet videreført af Joe Biden. Ifølge de Cossío har der været flere samtaler med regeringen i Washington under Trumps præsidentskab end nu under Bidens. »Der er ingen dialog for tiden,« siger han.

I sit essay i La Tizza kommer den venstreorienterede aktivist Luis Emilio Aybar dog overraskende tæt på en anden analyse, som også er blevet opsummeret i for eksempel Financial Times, hvor Cuba kaldes en sidste »ensom forpost for marxistisk centralplanlægning«.

»I løbet af 2020 blev halvdelen af landets investeringer allokeret til hotelbyggeri på et tidspunkt, hvor man så et drastisk fald i international turisme og en akut mangel på investering i landbrug,« skriver Aybar og tilføjer, at de folkelige protester må blive et vendepunkt:

»Hvis ikke det lykkes at presse regeringen fra venstrefløjen, vil højrefløjen tage initiativet,« hvilket vil betyde »mere marked, mere privat ejendom, mindre uddannelse og folkesundhed.«

Spørgsmålet er, om reformer vil kunne løse de problemer, befolkningen kæmper med. Det er nødvendigt, lyder det fra en anden stadig mere højlydt intern kritiker Carlos Alzugaray, Cubas tidligere ambassadør i EU.

I en artikel skriver han, at det er »afgørende«, at regeringen »ikke begår den fejl kun at skyde skylden på eksterne faktorer«. Men som Carlos Alzugaray også påpeger, har kommunistiske regimer i Kina, Vietnam og Cuba vist sig at være langtidsholdbare og »meget svære at vælte«. Derfor bør Cuba følge Kina og Vietnam mod »en markedsøkonomi med en socialistisk orientering«.

© The Guardian. Oversat af Pauline Bendsen.

Biden skruer bissen på over for Cuba

Hurtige sanktioner fra USA indikerer ifølge iagttagere, at Joe Biden ikke foreløbigt har tænkt sig at ændre den hårdere kurs over for Cuba, der blev indført af tidligere præsident Donald Trump

USA’s præsident Joe Biden indførte forleden sanktioner mod Cubas forsvarsminister Álvaro López Miera og landets specialstyrker efter en hårdhændet nedkæmpning af de folkelige protester, som udspillede sig i landet for godt to uger siden.

Det er Biden-regeringens første konkrete politiske handling over for Cubas kommunistiske regering, efter at præsidenten er blevet mødt med krav fra amerikanske politikere og det cubansk-amerikanske samfund om at udvise større støtte til de mest omfangsrige protester i Cuba i årtier.

Regeringen var hurtig til at præsentere de nye sanktioner, hvilket bliver udlagt som et tegn på, at Biden sandsynligvis ikke kommer til at bløde op på USA’s tilgang til Cuba lige foreløbig, efter at hans forgænger Donald Trump tilbagerullede Obama-æraens historiske afspænding i forholdet til Havana.

»Dette er bare begyndelsen,« har Biden sagt i forbindelse med sin fordømmelse af »masseanholdelser og skinretssager« i kølvandet på protesterne:

»USA vil fortsætte med sanktioner mod individer, som er ansvarlige for undertrykkelse af det cubanske folk,« har Biden udtalt.

Den cubanske udenrigsminister, Bruno Rodríguez, har på Twitter afvist sanktionerne som »ubegrundede og vanærende«.

Under præsidentvalgkampen i 2020 lovede Biden at omgøre nogle af Trumps tiltag over for Cuba, men den nye melding viser ifølge iagttagere, at den opblødning nu har fået lange udsigter.

Biden vil desuden samle en arbejdsgruppe, der skal undersøge pengeoverførsler til Cuba i kølvandet på protesterne. Målet er at afgøre, hvorvidt cubansk-amerikanere kan sende penge til familiemedlemmer på øen, uden at pengene ender i hænderne på den cubanske regering.

Trump indførte stramme begrænsninger på pengeoverførsler, som menes at have beløbet sig til flere milliarder dollars om året.

Den cubanske regering har beskyldt demonstranterne for at være amerikanskfinansierede »kontrarevolutionære«, der udnytter økonomiske trængsler, som er forårsaget af USA’s sanktioner.

Sanktionerne blev indført under den Globale Magnitsky-lov, som bliver brugt til at straffe folk, der overtræder menneskerettighederne, ved at indefryse midler i USA og forbyde rejser til USA.

Fra amerikansk side har man dog indrømmet, at cubanske embedsfolk sjældent er involveret i amerikanske finansielle transaktioner, og at de sjældent rejser til USA, hvilket begrænser den reelle effekt af sådanne sanktioner.

Kilde: The Guardian, Reuters

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Det ville være mærkeligt hvis de ikke gjorde, med det overlades til Cuba at håndtere. Lige nu er vi optagede af om USA har haft mere end en finger med i mordet på Haitis præsident? Mærkelig nok er medier og politikere helt tavse i Europa, hvilket peger i den forkerte retning.

Daniel Joelsen

Vil man vide mere om politik i Caribien, kan man læse mere her:
https://consortiumnews.com/2021/07/23/us-regime-change-echos-in-the-cari...

Som supplement til Joelsens henvisning; lidt kritisk og undersøgende journalistik om den verserende propagandakrig mod Cuba (som dog har varet i adskillige årtier): https://thegrayzone.com/2021/07/25/cubas-cultural-counter-revolution-us-...

Da jeg læste, at mordet på Haitis præsident var begået af columbianske soldater, var det min første tanke, at USA og deres marionetter i syd-og mellemamerika var dybt involveret. Det lugter langt væk!

Men vigtigt, Torben Skov, at vi ikke lader os forlede af de første indskydelser og lugten i eget bageri - for vi har brug for undersøgelse af faktaforhold, kilder til information og selve informationsværdierne, før vi begynder at tage stilling. Dog er der en hel del, som klart peger i retning af amerikansk involvering i præsidentdrabet - og der er betydelig historisk dækning for at amerikansk politik kan inkludere drab pr. stedfortræder.

Uafhængigt af amerikansle sanktioner som efter min mening på mange måder er ude af proportioner skal man ikke glemme at diktaturet i Cuba bærer et stort ansvar selv.
Reporters without borders der undersøger pressefriheden i enkelte lande hat Cuba helt ibund

https://rsf.org/en/ranking

Så uafhængigt at USA er der kun god grund til at fforholde sig meget kritisk overfor manglende pressefrihed og menneskerettigheder i Cuba