Baggrund
Læsetid: 6 min.

Efter folkelige protester kritiserer nu også cubanske venstreorienterede det kommunistiske styre

Cuba har for nylig oplevet de største folkelige protester i flere årtier, og selv fremtrædende venstreorienterede er nu åbne med deres kritik af det autoritære styre
En mand bliver arresteret under en demonstration mod den cubanske regering i Havana den 11. juli. Op mod 650 personer er blevet tilbageholdt, men mange er igen løsladt, hævder uafhængige medier.

En mand bliver arresteret under en demonstration mod den cubanske regering i Havana den 11. juli. Op mod 650 personer er blevet tilbageholdt, men mange er igen løsladt, hævder uafhængige medier.

Yamil Lage

Udland
28. juli 2021

Luis Emilio Aybar er venstreorienteret, hvilket i Cuba betyder temmelig langt til venstre. I alle tilfælde burde han være en trofast forsvarer af øens kommunistiske styre. Efter de omfattende folkelige protester for godt to uger siden, der betegnes som de største i landet siden revolutionens start i 1959, har den 34-årige aktivist imidlertid skrevet en artikel i La Tizza – et magasin, der betegner sig selv som et sted, »hvor man kan tænke over socialisme«.

I teksten lægger han først obligatorisk afstand til USA, men derefter fortsætter han: »Det, der skete den 11. juli, skyldes også, at vi kommunister og revolutionære ikke bekæmper statens skadelige handlinger med tilstrækkelig styrke og effektivitet.«

»Vi forsvarer enheden på en måde, der faktisk skader den … Vi følger vores ledere ukritisk i stedet for at hjælpe dem på rette vej. Vi accepterer at blive disciplineret i en situation, hvor det, vi bør gøre, er at tænke og handle selv,« skriver han.

I det autoritære Cuba bliver den slags udsagn betragtet som meget kritiske.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Det ville være mærkeligt hvis de ikke gjorde, med det overlades til Cuba at håndtere. Lige nu er vi optagede af om USA har haft mere end en finger med i mordet på Haitis præsident? Mærkelig nok er medier og politikere helt tavse i Europa, hvilket peger i den forkerte retning.

Daniel Joelsen

Vil man vide mere om politik i Caribien, kan man læse mere her:
https://consortiumnews.com/2021/07/23/us-regime-change-echos-in-the-cari...

Som supplement til Joelsens henvisning; lidt kritisk og undersøgende journalistik om den verserende propagandakrig mod Cuba (som dog har varet i adskillige årtier): https://thegrayzone.com/2021/07/25/cubas-cultural-counter-revolution-us-...

Da jeg læste, at mordet på Haitis præsident var begået af columbianske soldater, var det min første tanke, at USA og deres marionetter i syd-og mellemamerika var dybt involveret. Det lugter langt væk!

Men vigtigt, Torben Skov, at vi ikke lader os forlede af de første indskydelser og lugten i eget bageri - for vi har brug for undersøgelse af faktaforhold, kilder til information og selve informationsværdierne, før vi begynder at tage stilling. Dog er der en hel del, som klart peger i retning af amerikansk involvering i præsidentdrabet - og der er betydelig historisk dækning for at amerikansk politik kan inkludere drab pr. stedfortræder.

Uafhængigt af amerikansle sanktioner som efter min mening på mange måder er ude af proportioner skal man ikke glemme at diktaturet i Cuba bærer et stort ansvar selv.
Reporters without borders der undersøger pressefriheden i enkelte lande hat Cuba helt ibund

https://rsf.org/en/ranking

Så uafhængigt at USA er der kun god grund til at fforholde sig meget kritisk overfor manglende pressefrihed og menneskerettigheder i Cuba