Interview
Læsetid: 4 min.

Forsker i militant islamisme: Jihadismen er utroligt udholdende. Det er Vesten ikke

I Vesten er vi trætte af al snak om jihadisme, men jihadisterne er langtfra færdige med Vesten. Efter deres egen historieopfattelse er Gud på deres side, og særligt i disse dage føler de, at han står bag dem. Det siger Raffaello Pantucci, der forsker i militant islamisme
En afghansk politimand holder vagt, for mens Vesten trækker sig ud af blandt andet Afghanistan, udvikler jihadismen sig fortsat.

En afghansk politimand holder vagt, for mens Vesten trækker sig ud af blandt andet Afghanistan, udvikler jihadismen sig fortsat.

Ritzau Scanpix

Udland
24. juli 2021

Den globale jihadbevægelse sprudler af optimisme i øjeblikket. Mens klodens temperaturer atter slår rekorder, og Vesten er i færd med at rette fokus mod Kina og Rusland, er en fortælling om triumf ved at opbygge momentum blandt verdens jihadister.

For når hellige krigere i dag skuer mod horisonten, ser de ikke armod og ruiner, men sejre på flere slagmarker. USA, verdens førende supermagt, er ved at trække sig ud af Afghanistan efter 20 års besættelse. Frankrig, en tidligere kolonimagt, har afsluttet Operation Barkhane i Sahel. I Nigeria og Mozambique vinder IS-affilierede grupper terræn. På Sinai-halvøen sidder den amerikanskstøttede egyptiske hær fast i en sump mod hærdede militante. Og i Nordøstsyrien har den lokale al-Qaeda-fraktion bevist, at den kan varetage opgaven som stat.

»De har lært, at det kan betale sig at holde stand. Det er lektien fra Afghanistan. Først slog de Sovjetunionen, og nu mener de, at de har slået USA,« indleder Raffaello Pantucci, forsker i militant islamisme ved den globale tænketank S. Rajaratnam School of International Studies.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Per Christiansen

Det må være relativt nemt at blive fri for jihad kriger.
det er “bare” et spørgsmål om at lukke for grænserne.
Og for grådigheden efter billig arbejdskraft
Men er vi parate til det?

Et endnu bedre middel er ikke at invadere muslimske lande. Det lærte Sovjetunionen (og andre) alt om under den sovjetisk-afghanske krig, som desværre førte til oprettelsen af al Qaeda ved den saudiske jihad-kriger Osama bin Laden.

Se herom i Eugene Rogan, The Arabs - A History, 2009, s. 429 (da.oversættelse: Arabernes historie, 2017, s.601

Søren Kristensen, Rikke Nielsen, Poul Erik Riis, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Der ville ikke være nær så mange konflikter, hvis man for det første ikke støttede disse med våben og penge i rigelige mængder.

Den krig man har ført mod terror (opfundet af Bush), har medført mere terror, død og ødelæggelse for lokalbefolkningen, end nogen lokale islamiske eller politiske fantaster kunne have overkommet selv. Kort sagt, ødelæggelserne har været katastrofale, omkostningerne astronomiske mens resultatet har været svært at få øje på. Det behøver man ikke at være professor for at forstå.

Pietro Cini, Rikke Nielsen, Mikael Velschow-Rasmussen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Vibeke Olsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Ja russerne er dygtige. Se bare til Tjetenien.

Svend Jespersen

Bare for det tilfælde, at nogle skulle fristes til at tro, at den nuværende, voldelige, islamiske jihad udelukkende er foranlediget af USSR, USA eller andre ikke-muslimske magter, så er det værd at minde om, at jihad har været en del af islam siden Koranens tid.

Abul A'la Maududi og Sayyid Qutb er de to mest indflydelsesrige muslimer, som i nyere tid har påvirket den muslimske verdens opfattelse af begrebet jihad, både ”den store” og ”den lille”. Hvis man oprigtigt er interesseret i lidt oplysning fra ”the horse’s mouth”, så gå i gang med teksten i linket herunder:

https://www.muhammadanism.org/Terrorism/jihah_in_islam/jihad_in_islam.pdf