Analyse
Læsetid: 3 min.

Klimakvoter skal dæmpe Kinas enorme kulforbrug

Efter ti års tilløb er et landsdækkende CO2-kvotemarked i Kina en realitet. Det inkluderer 2.225 kraftværker, der årligt udleder fire milliarder ton CO2 svarende til omkring 40 procent af den nationale udledning. Ordningen bliver den største på verdensplan, men om den også bliver effektiv er en anden sag
Et landsdækkende CO2-kvotemarked i Kina er efter ti års tilløb en realitet. Fredag begyndte salget på kvotebørsen i Shanghai, der danner omdrejningspunktet for et nationalt CO2-kvotemarked.

Et landsdækkende CO2-kvotemarked i Kina er efter ti års tilløb en realitet. Fredag begyndte salget på kvotebørsen i Shanghai, der danner omdrejningspunktet for et nationalt CO2-kvotemarked.

Ritzau Scanpix

Udland
23. juli 2021

I den globale klimakamp har få ting større betydning, end hvad den kinesiske regering foretager sig på området. Som verdens suverænt største udleder af drivhusgasser er det per definition interessant, når Kina indfører nye klimatiltag. Det var tilfældet i fredags.

Klokken halv ti om morgenen begyndte salget på kvotebørsen i Shanghai, der danner omdrejningspunktet for et nationalt CO2-kvotemarked. Ordningen har været længe undervejs. De første tilløb blev taget for over et årti siden, mens flere storbyer og provinser siden 2015 har kørt pilotprogrammer, hvor virksomheder, kraftværker og fabrikker har handlet indbyrdes.

Systemet inkluderer 2.225 kraftværker, der årligt udleder fire milliarder ton CO2 svarende til omkring 40 procent af Kinas samlede udledning. Og det er kun starten. Forurenende industrier som fremstilling af kemikalier, byggematerialer, papir og stål samt luftfart vil efter planen blive tilføjet senere.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Kan Inf. ikke levere en analyse af Kinas samlede tiltag for at nå klimaneutralitet i 2060? Så bliver det lettere at se perspektiverne i artiklen om de kinesiske klimakvoter. Indtil videre en fornem målsætning og til sammenligning har USA klimagasnedsættelser på lidt over det halve i 2060.

Kim Houmøller

I Kina kører el-bilerne på kul. Oh my God!