Baggrund
Læsetid: 12 min.

De mægtige centralbankers magtfulde chefer: Her er otte, som har ændret verden

Den seneste måned har vi sat fokus på de mægtige centralbanker og deres magt over vores økonomi, politik og liv. I dette seriens sidste afsnit, ser vi nærmere på otte af de vigtigste centralbankchefer – otte personer, som har ændret verden
Den seneste måned har vi sat fokus på de mægtige centralbanker og deres magt over vores økonomi, politik og liv. I dette seriens sidste afsnit, ser vi nærmere på otte af de vigtigste centralbankchefer – otte personer, som har ændret verden

Mia Mottelson

Udland
23. juli 2021

Historien om de moderne centralbankfolk er også historien om udviklingen i den globale økonomi. I 1980’erne i USA var verdenshistoriens mest berømte centralbankchef en sparsommelig mand på over to meter. I 2010’erne reddede en italiener euroen med ordene »whatever it takes«. Nu vil flere af de magtfulde chefer bruge de centralbankerne til at kæmpe imod klimaforandringer.

Her er otte af de gennem tiden vigtigste chefer for Den Europæiske Centralbank, ECB, USA’s centralbank, The Fed, Tysklands centralbank, Deutsche Bundesbank, og den britiske centralbank, Bank of England.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Poul Simonsen

»Vi er så heldige, at på grund af globaliseringen er politiske beslutninger i USA stort set blevet afløst af de globale markedskræfter. Ud over nationale sikkerhedsspørgsmål gør det stort set ingen forskel, hvem der bliver den næste præsident. Verden er styret af markedet.«

Har Alan Greenspan ret?

Hanne Utoft, John Andersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

skulle det være heldigt ?, markedet er supergodt til at skabe ulighed og forgylde de økonomisk stærke, og til at skabe fattigdom,
og jo også til at skabe vækst, men desværre kun der hvor der i forvejen er overflod,

og i en verden hvor vækst har skabt historiens største og farligste krise bør vi måske sætte stramme tøjler på markedet,
og stoppe al vækst som ikke tilfalder dem som er fattige, dem som ikke har noget reelt håb om at få bare de mest basale behov dækkede netop fordi markedet forhindrer det,
og så bør vi holde op med at kalde militarismen for "national sikkerhed", når virkeligheden er at den er selve årsagen til alle truslerne, imod både os selv og imod "de andre" dem vi vælger at gøre til fjender.

Vibeke Olsen, kjeld jensen, Torben K L Jensen, Torben Arendal, Torben Skov og John Andersen anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Sikke en underlig serie af artikler. Det er jo nærmest reklame. Jeg forstår det slet ikke. Central banker er et problem, ikke en løsning - og da slet ikke den frelser som skribenten beskriver. Markedet er et monster og og kræver faktisk krig og ekspansion for overhovedet at skabe "velstand".

Ben Bernanke? Jeg er helt lost...

Vibeke Olsen, kjeld jensen, Torben Arendal, Torben Skov og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Har Alan Greenspan ret? Det tror jeg desværre, at han har :/

Den politik der føres er stort set "den nødvendige politik", udfra de betingelser markedet stiller. (Ordet "den" implicerer, at der kun er den ene!)

Det højt besungne demokrati er i så fald en farce!

kjeld jensen, Torben K L Jensen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Andreas Lykke Jensen

@ Christian, jeg synes det er en god artikel serie. Kan slet ikke se hvorfor du ser den som en reklame.

Jeg ser den derimod som værende oplysende.

Mogens Kjær

Christian De Coninck Lucas

Endnu et hovedløst indlæg om, hvad du mener. Det kunne være helt forfriskende med et indlæg om, hvad du ved.

Steen K Petersen

Du er ved at opbygge en tradition af indlæg fra din side Mogens Kjær, det er ved at udvikle sig som en besættelse for dig. Forleden dag var det noget med grammatikken hos en anden debattør som mishaget dig.

Spar os andre for disse ytinger.

Mogens Kjær

Steen K Petersen

Det var ikke som sådan grammatikken, hos en anden skribent, jeg klagede over. Det var en rimelig uforståelig sætning på 7½ linje, jeg beklagede mig over.

Det er sjusk eller en overakademiseret debatform at bruge sætninger på denne længde. Der er som jeg påviste også helt unødvendigt,. Lad os da prøve at skrive et "ukunstlet" og forståeligt sprog af hensyn til de øvrige læsere.

Hvad angår Christian De Coninck Lucas er jeg træt at, at han bare "smider om sig synspunkter uden hoved og hale. Og jeg er endnu mere træt af, at han aldrig svarer, så jeg prøver at få en seriøs debat i gang med ham. Den sidste mulighed for at få ham i tale er at gøre grin med ham. Og det gør jeg så. Så må jeg se, om det kan få ham til at opføre sig som en seriøs kommentator.

Hvis det er en besættelse, at opfordre andre til til at medvirke til et seriøst og let tilgængeligt debatforum, så har du ret i. at jeg har udviklet en besættelse. Tænk lidt over, hvad det modsatte af denne besættelse er.

Jan Fritsbøger

Hvor kunne jeg glemme det?

Alle krige ville jo forsvinde, hvis vi samtidigt over hele verden afskaffede alt militær samt viljen og evne til vold.

Hvor svær t kan det være?

bare et copy/paste eksempel på Mogens Kjærs særligt seriøse debatform, og jeg kunne nemt finde helt tilsvarende seriøse indlæg fra hans side,
en rigtig god stil når man ikke kan finde modargumenter til indlæg man ikke kan lide.