Baggrund
Læsetid: 9 min.

Mao er borte, men maoismen lever og har fået comeback under Xi’s ledelse

Når Kinas kommunistiske parti i denne måned fejrer 100-års jubilæum, er Mao Zedong ikke blot en historisk og symbolsk vigtig person. Hans tanker og metoder lever videre og har fået et politisk comeback under Xi Jinpings ledelse. Vesten har undervurderet maoismen, lyder det fra forfatter og kinaekspert Julia Lovell
Mao er central i fejringen af 100-året for det kommunistiske parti i Kina.

Mao er central i fejringen af 100-året for det kommunistiske parti i Kina.

Carlos Garcia

Udland
15. juli 2021

Ingen anden enkeltperson har haft så stor betydning for nyere kinesisk historie som Mao Zedong.

Ikke tilnærmelsesvis.

Så når Kinas Kommunistiske Parti denne måned fejrer sit 100-års jubilæum, er han selvfølgelig ikke til at komme udenom.

Hans navn er mejslet ind i den kinesiske forfatning og hans seks meter høje portræt placeret på indgangen til Den Forbudte By i Beijing. Det hænger cirka der, hvor Mao udråbte folkerepublikken i 1949. Portrættet skuer ned mod mausoleet, hvor en balsameret udgave af den revolutionære leder ligger bevaret i en glaskiste i et dunkelt oplyst lokale.

Hvordan den historie skal skrives er derimod ikke givet. Ganske sigende var det ikke Maos ønske at blive udstillet. Han ville kremeres. Men hans jordiske rester var for vigtige til at lade gå op i flammer. Især for hans umiddelbare efterfølger, der forgæves forsøgte at vinde støtter ved at efterligne den afdøde formand.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Artiklen begynder med at påstå, at Vesten har undervurderet maoismen som ideologi under Xis ledelse af det kinesiske kommunistparti. Dernæst gennemgås maoismens historiske udvikling sådan nogenlunde sammenhængende.
Men hvad så? Hvordan hænger det sammen med Vestens undervurdering? Hvorfor tror eksperterne, at Vesten har undervurderet kommunistpartiets ideoligiske funadment osv osv. Dårlig artikel.

Martin Sørensen

den er dobbelt rundt, ja vesten troede at Kina var mindre kommunistisk end Kina faktisk er, mens kina så nu faktisk tror de har flere både militære og økonomiske muskler end de faktisk har. og anser vesten som svagere end vesten faktisk er.

Kina er godt igang med at hamre sidste søm i ligkisten til at begrave det der gav landet sin succes, ja alt hvad der gik i en modsat retning af maoismen har skabt succes for kina. og det er ganske enkelt ved og forsvinde fordi kina er ved og genfinde sig selv som et kommunistisk diktatur.

Kina er langt fra så hverken en stærk militær eller økonomisk supermagt som riget i midtten tror., faktisk vil EUś kommende klima plan, direkte afmontere kernen i den kinesiske succes, og da det nu er billigere og producere tættere på os som forbrugere, vil kina, stå med et gigantisk problem, kina er landet der blev gammelt før landet blev velhavende og rigt,

man glemmer ofte, at kinas BNP pr capita er på nivue med mexicos , at vesten skal ses som VESTEN dvs usa og europa samt, osianien sammen, som en samlet stærk demokratisk blok. der ja også udgør ca 1,2 milliarder mendesker så fjolset Xi’ kan råbe og skrige om at vi vil blive knust mod det kinesiske folkehav, herfra og til helvede

ja har man hørt en loppe gø er mit personlige indtryk. for der er INTET militært eller økonomisk skræmmende ved Kina. og når man så kikker på at både syd korea og japan skal tælles på vestens side og Asean også vil vælge vesten frem for kina, så bliver kinesnere mere og mere isoleret i verden, af ja dem selv. fordi de overvudere deres egen styrke mens vi har i langtid undervuderet vores egen styrke.

Eksembelvis er vi her i norden hvis vi ser de samlede nordiske lande som en enhed med vores ca 23 millioner verdens 10 største økonomi, altså på størelse med canada som økonomi. vi skal stoppe med og undervudere os selv og overvudere kina.