Essay
Læsetid: 6 min.

Når skovene brænder, bliver himlen over Jakutsk gulbrun og luften farlig

For tredje år i træk er dele af Sibirien ramt af hedebølge, tørke og omfattende skovbrande. I Jakutsk søger indbyggerne ned til floden for at hente kølighed og pause fra mareridtet. Men himlen forråder dem
Jakutsk i den sibiriske republik Sakha er kendt som ’den koldeste by i verden’. Forleden nåede temperaturen 31 grader og tidligere i år 33 grader. Under en sådan hedebølge søger menneskene i Jakutsk tilflugt ved flodbredden. Men der er noget galt med billedet. Himlen er forkert. Det skyldes brandene inde i baglandet, hvor ilden hærger ukontrollabelt.

Jakutsk i den sibiriske republik Sakha er kendt som ’den koldeste by i verden’. Forleden nåede temperaturen 31 grader og tidligere i år 33 grader. Under en sådan hedebølge søger menneskene i Jakutsk tilflugt ved flodbredden. Men der er noget galt med billedet. Himlen er forkert. Det skyldes brandene inde i baglandet, hvor ilden hærger ukontrollabelt.

Foto: Nanna Heitmann/The New York Times

Udland
26. juli 2021

Nogle gange har man ikke flere ord.

Hvordan skal man fortælle folk, at Sibirien står i brand? Hvorfor skal man overhovedet fortælle det? Vi ved det jo godt. »Our house is on fire,« siger Greta Thunberg. I Sibirien. Som i Oregon. Og Montana. Og Californien, Idaho, Arizona, Alaska … 13 amerikanske stater hærges netop nu af 79 store brande. Helt til New York City på østkysten forpester røgen luften, slører udsynet og truer folkesundheden.

Og det brænder i British Columbia, i Alberta, Saskatchewan, Ontario og andre canadiske provinser. Forleden 226 ukontrollable brande ifølge den canadiske miljøstyrelse, Natural Resources Canada.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Hüttel

Jeg er også tom for ord.

Næsten, for man ved at særligt mænd er forelsket i hestekræfter hvor kvinder dyrker indretning med et ustyrligt forbrug til følge.

Thunberg græd og guderne har forladt den brændende skude. Jeg har ikke råd til en ark jeg har faktisk ikke råd pga. uligheden. Den ulige ulighed.

Det er sikkert bare en ny dag på kontoret for de fleste og business as usual. Så det er derfor ingen vil have solfangere og vindmøller så vi i stedet bygger motorveje. Fordi der er så mange dansker som ikke kan andet end at påføre sig sikkerhedsko og iføre sig en kedeldragt.

Vibeke Olsen, Naja Abelsen, Ruth Sørensen, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Rasmus Kristiansen, erik pedersen, kjeld jensen, Asiya Andersen, Tommy Clausen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Absurd teater.

Nyhedsstrømmen med friske beretninger om truende nedbørsmængder og kæmpemæssige brændende skovarealer, side om side med beretninger om vores største bekymring, som er at vi er forhindret i igen at rejse jorden rundt som det os behager. Hvor forfærdeligt er det ikke for dem som mangler 3. stik for at få deres rejsedrøm opfyldt - For her kan man i sandhed tale om ulighed - ulighed i retten til frit at kunne bevæge sig rundt, - Og milliardærernes eget rumkapløb med lovning om snarlige rejsemål i rummet. Ingen sætter dem stolen for døren, sætter foden ned og siger STOP - Dette har jordens befolkninger ingen interesse i.

Det bliver menneskets ringe evne til at organisere sig socialt som ender artens epoke her på jorden. Og fred være med det hvis blot afslutningen i det mindste kunne blive - undskyld ordvalget - human.

Store demonstrationer verden over angiveligt imod vaccination mod Corona - Jamen de ødelægger det jo for alle os andre. Ved de måske ikke at de med deres egoistiske adfærd lukker ned for den livsvigtige vækst - og dermed forbryder sig mod selve formålsparagraffen i den hellige kapitalismes grundlov. Og ja, de lukker også af for vores rejsemål, hvilket er meget irriterende.

Og aktiekurserne - På forunderlig vis går det vist alligevel strygende for den del af økonomien med indsprøjtninger af billige kreditpenge - bobler på ejendomsmarkedet og aktietilbagekøb? Godt nok vækst uden værdiskabelse for jordens befolkninger og øremærket de velhavende klasser.

Hykleriet vil ingen ende tage.

Jeg har opgivet at finde nogen fornuft i noget af alt dette. Jeg imødeser Ragnarok som er forestående måske oven i købet i min egen levetid. Jeg drømmer ikke længere om børnebørn.

Jeg vil slutte med et citat af Frank Zappa

"Some scientists claim that hydrogen, because it is so plentiful, is the basic building block of the universe. I dispute that. I say there is more stupidity than hydrogen, and that is the basic building block of the universe".

Mikael Velschow-Rasmussen, Naja Abelsen, Ruth Sørensen, Arne Albatros Olsen, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Rasmus Kristiansen, Torben K L Jensen, kjeld jensen, Asiya Andersen, Torben Skov og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Mogens Kjær

Frank Zappa var sikkert god til at spille guitar, men som andre kunstnere som regel ude af stand til at sige noget reelt fornuftigt om generelle samfundsforhold.

johnny volke

@mogens kjær 16.03
Der afslørede du så lige din uvidenhed om en stor, heroisk, intellektuel frihedstænker og kunstner fra øverste hylde, men fred være med det.

Louise Hansen

@johnny volke, nej, DU afslørede dig selv. Du finder Zappa et ikon, fordi du er gammel og voksede op med Zappa. Jeg vil tro, at du er omkring de 70.

Ting bevæger sig videre. Fred være med, at du ikke gør. Som Zappa heller ikke gjorde.

Mogens Kjær

johnny volke

Og hvad er det så lige, at Frank Zappa har bidraget med til en beskrivelse af de generelle samfundsforhold. Som jeg tidligere har nævnt, er kunstnere prisværdigt gode til at skabe opmærksomhed om det, som de mener fortjener opmærksomhed.

Men når det kommer til en beskrivelse af generelle samfundsforhold kommer de til kort. Men jeg burde nok have udtrykt mig lidt mere præcist. Det jeg mener er "generelt om samfundsforhold".

johnny volke

@louise hansen 14.05
Jeg har ikke det fjerneste i mod at afsløre mig selv. Tværtimod.
Jeg ved ikke lige hvad min alder har noget med noget at gøre i den forbindelse.
"Ting bevæger sig videre" skriver du, og jeg spørger, fra hvad til hvad?

johnny volke

@mogens kjær
Nyttige idioter får man til at beskrive de generelle samfundsforhold/generelt om samfundsforhold, hvor resultatet er bestilt, købt og betalt af opdrageren, for det meste et statsligt/poltisk foretagende eller privat magt og kapital med særinteresser for egen vindings skyld.
Hvis man vil tættere på sandheden end den suppe af manipulation kan man vælge at spørge drengen i H. C. Ands " Kejserens nye klæ'r".
I den kategori finder man også zappa.
Han kommenterer hvordan de virkelige forhold i menneskeverden ser ud og ikke den som nogen gerne vil påvirke os til at tro at den ser ud.

johnny volke

@louise hansen
Jeg bærer med stolthed mine af dig påståede 70 år og glæder mig over at jeg ikke længere er 15, som jeg vil tro du er omkring i alder.
I den alder ville jeg også have haft et noget tåget forhold til hele zappas univers, da det ikke kan presses ned i en ufuldmoden teenagers hjerneformåen.