Baggrund
Læsetid: 5 min.

Den nye deltavariant spreder sig i Europa – hvorfor reagerer lande så forskelligt? Vi giver et overblik

WHO frygter, at ny variant af coronavirus og øget socialt samvær vil føre til smittestigning i Europa. Flere lande har valgt at indføre restriktioner igen, mens andre ser udviklingen an. Det er fortsat uklart, hvor dødelig deltavarianten er
Mange frygter, at EM i fodbold kan udvikle sig til en supersprederevent. Foto: Darko Bandic/ Ritzau Scanpix

Mange frygter, at EM i fodbold kan udvikle sig til en supersprederevent. Foto: Darko Bandic/ Ritzau Scanpix

Darko Bandic

Udland
3. juli 2021

Samfundene var så småt begyndt at genåbne rundt om i Europa og resten af verden, men nu begynder den nye og mere smitsomme deltavariant at få landene til at vakle. 

Smittetallene i Europa er steget med ti procent den seneste uge, og Verdenssundhedsorganisationen WHO advarede torsdag aften om, at en ny coronabølge kan være på vej. Det hænger blandt andet sammen med EM i fodbold, som man frygter kan blive en supersprederbegivenhed, fordi mange fodboldfans, der eksempelvis er vendt hjem fra kampe i London og Skt. Petersborg, er testet positive.

Nogle lande har valgt at genindføre eller forlænge restriktioner, mens lande som Danmark holder fast i genåbningsplanen. Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) forventer, at deltavarianten inden for de kommende måneder vil udgøre op mod 90 procent af de nye coronatilfælde i EU.

Her er en status på situationen:

Hvad ved man om den nye variant?

Deltavarianten har vist sig at være endnu mere smitsom end den britiske variant alpha, der indtil nu har været altdominerende i både Danmark og flere andre lande.

Sundhedsmyndigheder og eksperter vurderer, at den er omkring 50 til 60 procent mere smitsom end alphavarianten. Det er endnu ikke slået fast hvorfor, men virologer peger på, at den er bedre til at kopiere sig i menneskers celler i forhold til andre varianter og derfor smitter mere.

Det er endnu uklart, hvorvidt der er større risiko for at dø, da der stadig er meget lidt data på området. Ifølge Public Health England (PHE) er 117 ud af 92.056 mennesker smittede med deltavarianten døde frem til den 21. juni, hvilket ifølge myndighederne er lavt sammenlignet med andre varianter. Nogle eksperter har peget på, at det lave antal døde kan hænge sammen med, at en stor del af befolkningen i Storbritannien er vaccineret. Verdenssundhedsorganisationen WHO har meddelt, at man har brug for mere data, før man kan afgøre, om den nye variant er mere dødelig.

Blandt forskere i Danmark og udlandet er der forskellige holdninger til, hvor bekymret man skal være for deltavarianten, hvilket blandt andet hænger sammen med, at det endnu ikke står klart, hvor farlig den egentlig er. En ting er høje smittetal, noget andet er risikoen for at blive alvorligt syg eller dø.

 

Ifølge WHO bør man være meget opmærksom på udviklingen, fordi varianten på relativt kort tid er blevet dominerende i mange lande, og vaccineudrulningen flere steder går langsomt. I Storbritannien udgør deltavarianten over 90 procent af alle smittede, og man ser en stigning i antal smittede, selv om landet har flere restriktioner end for eksempel Danmark. Herhjemme er der indtil nu fundet 475 tilfælde af deltavarianten, siden den første gang blev registreret i Danmark i april. SSI vurderer, at mellem 16,2 og 25,3 procent af alle coronatilfælde lige nu er med den nye variant.

Hvor effektive er vaccinerne?

Det helt store spørgsmål lige nu er, hvorvidt vaccinerne virker mod deltavarianten, og man dermed vil kunne afblæse frygten for endnu en periode med nedlukninger, dødsfald og høje smittetal.

Det er flere forskere og sundhedsmyndigheder i gang med at afdække, og indtil videre viser undersøgelser, at vaccinerne er effektive mod deltavarianten efter to stik, men at folk har lavere beskyttelse, hvis man kun har fået ét vaccinestik.

Blandt andet har de britiske sundhedsmyndigheder undersøgt, hvor effektive vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og AstraZeneca er mod deltavarianten. Data fra perioden mellem den 5. april og den 16. maj viser, at både Pfizer og AstraZeneca-vaccinen er 33 procent effektive mod smitte fra deltavarianten tre uger efter det første stik. Efter den anden dose er Pfizer 88 procent effektiv mod deltavarianten, mens det for AstraZeneca er 60 procent.

Derfor har man også set, at Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) har anbefalet, at de europæiske lande færdigvaccinerer deres befolkninger inden sommerferien, hvis det er muligt. Er du færdigvaccineret, har du nemlig flere antistoffer i kroppen, der kan slå deltavarianten ned.

Udfordringen for en række europæiske lande er dog, at vaccineudrulningen ikke går særlig godt blandt andet på grund af vaccineskepsis hos befolkningen. Det har man eksempelvis set i østeuropæiske lande, hvor et land som Rumænien har haft over én million vacciner tilovers, som Danmark for nylig har købt. 

Hvorfor reagerer landene så forskelligt?

Deltavarianten er indtil videre blevet fundet i over 85 lande over hele verden, blandt andet hos os selv i Danmark, men også Storbritannien, Tyskland, Rusland, USA og Australien. Men der bliver reageret forskelligt i forhold til nedlukninger og restriktioner.

Ifølge Lone Simonsen, der er professor i folkesundhedsvidenskab på Roskilde Universitet, handler det primært om, hvor landene står i forhold til vaccineudrulningen, hvilken politisk linje man har lagt, og hvorvidt man har råd til en nedlukning.

Tager man eksempelvis et land som Australien, der lige nu oplever et stigende antal smittede med deltavarianten, kører myndighederne fortsat med en striks strategi i modsætning til andre lande.

»Det er en ø-strategi, hvor man har nultolerance over for coronavirus. Den nye variant smitter ekstra meget, så landet vælger at fortsætte strategien om at slå hårdt ned med det samme. En anden udfordring, der er årsag til restriktionerne, er, at landet ikke er kommet så langt med vaccinerne, og derfor står de nu dårligt i forhold til deltavarianten,« siger Lone Simonsen.

Storbritannien oplever ligeledes en stor smittestigning, og her har man valgt at udskyde den ellers planlagte fulde genåbning af landet til den 19. juli. Det skyldes blandt andet, at de har brugt AstraZeneca-vaccinen, der skulle beskytte mindre end nogle af de andre vacciner, som eksempelvis Danmark har valgt.

»De står dårligere, selvom de faktisk har vaccineret mange mennesker. Derfor har man valgt en strategi, der er mere påpasselig, end hvad man for eksempel så i begyndelsen af epidemien sidste år.«

Selvom den smitsomme deltavariant er stigende i Danmark, har man ikke valgt, at det skal føre til restriktioner. De danske myndigheder kører med en ekstra forsigtig smitteopsporingsstrategi, hvor mange bliver sendt i karantæne, hvis man har været nær kontakt til en, der er smittet. Eller nær kontakt til en nær kontakt.

Nogle eksperter, heriblandt epidemiologen Lone Simonsen, mener, at Danmark står godt, fordi vaccineudrulningen kører, og mange danskere takker ja til at blive vaccineret. Andre ser mere skeptisk på udviklingen, hvilket blandt andet har ført til debat om, hvorvidt børn også bør rulles ind i vaccineprogrammet, hvis man vil undgå en stor smittespredning til efteråret og vinteren især på landets skoler.

Lone Simonsen mener, at man skal holde øje med udviklingen, men hendes bekymring går mere på de mange især fattige lande, der ikke er så langt med vaccinerne, enten på grund af, at de ikke er tilgængelige, eller der er vaccinemodstand blandt befolkningen.

»Globalt er det meget forfærdeligt, at mange lande ikke har vaccineprogrammer til at dæmme ned for virusvarianterne. Det er både etisk forkert, at der er så stor ulighed blandt landene i verden, men det er også en udfordring, fordi varianterne ikke bliver stoppet, og de derfor vil fortsætte med at sprede sig.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er bliver ligesom helt overset, at der ikke altid er vaccineret med Pfizer i Danmark.

Men inden AstraZeneca vaccinen blev suspenderet, skrev Lægemiddelstyrelsen 31. Marts 2021 :

"Over 150.000 danskere er vaccineret med COVID-19 Vaccine AstraZeneca (Vaxzevria)."

Og hvem var det lige, der fik AstraZeneca vaccinen skudt i armen?
Jo, det var de ældre på plejehjem, samt en stor del af sundhedspersonalet.

Hvis AstraZeneca kun beskytter omkring 60%, burde disse grupper faktisk revaccineres, for ellers risikerer de at blive meget syge, få senfølger, eller ligefrem dø, såfremt de smittes med Deltavarianten.

Holger Nielsen, Nanna Vesterdorf, Claus Nielsen, Ruth Sørensen, Jørgen Mathiasen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Hvorfor i himlens navn har man valgt at afvikle EM i fodbold spredt over hele Europa på bagkanten af en pandemi - så man rigtig kan få spredt smitten igen, efter at have brugt mere end et år på møjsommelig smittekontrol og isolation?

Det er fuldstændigt ubegribeligt og mod al sund fornuft. Hvorfor har man ikke, helt i tråd med traditionen, givet værtsrollen til eet stort land som f.eks. Tyskland, som kunne have afviklet alle kampene.

Det ville stadig være en potentiel superspreder-event - men trods alt med et væsentligt mindre spredningspotentiale

/O

Holger Nielsen, Vang Bach, Henriette Bøhne, Asiya Andersen, Inge Lehmann, Nanna Vesterdorf, Jette Steensen, Claus Nielsen, Troels Ken Pedersen, Jane Nielsen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Maj-Britt Kent Hansen, Ruth Sørensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Jeg forstår ikke det ret uhæmmede genåbning. Men jeg ved hvad der bestemmer. PENGE.

Holger Nielsen, Henriette Bøhne, Asiya Andersen, Inge Lehmann, Jette Steensen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Maj-Britt Kent Hansen, Anne-Marie Krogsbøll, kjeld jensen, Jan Fritsbøger og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jeg ved faktisk ikke hvad de angivne procenter for vaccinerne helt konkret betyder, betyder de at kun 60% får nogen form for beskyttelse, eller betyder det at de resterende 40% kan blive smittet og bringe smitten videre til andre, men at de alligevel er godt beskyttet imod alvorlig covid-19 sygdom,
jeg mener at have hørt at phizer biontech giver fuld beskyttelse imod alvorlig sygdom men kun ca 95% smittebeskyttelse, og måske giver astrazeneca derfor god beskyttelse på trods af at smittebeskyttelsen er lav, men hvorvidt myndighederne har, forskønnet nytten af vaccinerne for at sikre en høj tilslutning, eller ej, ved jeg selvfølgelig ikke.

Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Oliver man kunne jo også have afholdt EM uden tilskuere, og testet samtlige involverede hver dag.

Holger Nielsen, Henriette Bøhne, Inge Lehmann, Jette Steensen, Jane Nielsen, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

1. Skud vaccine med Pfizer giver omkring 33 procent beskyttelse mod den nye Delta variant. Det udløser vaccine pas...

Holger Nielsen, Henriette Bøhne, Inge Lehmann, Anne-Marie Krogsbøll, Jane Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Delta varianten spredes let og på trods af afstand. Artikel på TV2:
https://nyheder.tv2.dk/udland/2021-07-02-overvaagningsvideoer-fanger-smi...
Og Israel genindfører restriktioner.
P1 Orientering idag har et interview med Lone Simonsen om det.

Holger Nielsen, Arne Albatros Olsen, Henriette Bøhne, Inge Lehmann, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Norsk militær har også undersøgt tilstedeværelsen af corona virus i luften omkring 14 smittende med LETTE symptomer, men understreger at det ikke er sikkert virus smitter på den afstand.

Meget lidt betryggende, at man har ophævet krav om mundbind i offentlig transport og at der ihvertfald i IC togene ikke holdes afstand ved booking af pladsbilletter, men booker på alle sæder.

Eva Schwanenflügel, mht til vaccination med astra zeneca ohos sårbare og ældre skulle vaccinen trods alt bevirke, at også de får et mildere forløb ved smitte. Men nogen garanti er det selvfølgelig ikke og bekymringen kunne også gå på, at ved mange smittende trods vaccination får virus endnu bedre mulighed for at mutere/tilpasse sig de nye forhold. Det er et kapløb mod tiden, det her.

Holger Nielsen, Lillian Larsen, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne