Baggrund
Læsetid: 5 min.

Den nye deltavariant spreder sig i Europa – hvorfor reagerer lande så forskelligt? Vi giver et overblik

WHO frygter, at ny variant af coronavirus og øget socialt samvær vil føre til smittestigning i Europa. Flere lande har valgt at indføre restriktioner igen, mens andre ser udviklingen an. Det er fortsat uklart, hvor dødelig deltavarianten er
Mange frygter, at EM i fodbold kan udvikle sig til en supersprederevent. Foto: Darko Bandic/ Ritzau Scanpix

Mange frygter, at EM i fodbold kan udvikle sig til en supersprederevent. Foto: Darko Bandic/ Ritzau Scanpix

Darko Bandic

Udland
3. juli 2021

Samfundene var så småt begyndt at genåbne rundt om i Europa og resten af verden, men nu begynder den nye og mere smitsomme deltavariant at få landene til at vakle. 

Smittetallene i Europa er steget med ti procent den seneste uge, og Verdenssundhedsorganisationen WHO advarede torsdag aften om, at en ny coronabølge kan være på vej. Det hænger blandt andet sammen med EM i fodbold, som man frygter kan blive en supersprederbegivenhed, fordi mange fodboldfans, der eksempelvis er vendt hjem fra kampe i London og Skt. Petersborg, er testet positive.

Nogle lande har valgt at genindføre eller forlænge restriktioner, mens lande som Danmark holder fast i genåbningsplanen. Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) forventer, at deltavarianten inden for de kommende måneder vil udgøre op mod 90 procent af de nye coronatilfælde i EU.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er bliver ligesom helt overset, at der ikke altid er vaccineret med Pfizer i Danmark.

Men inden AstraZeneca vaccinen blev suspenderet, skrev Lægemiddelstyrelsen 31. Marts 2021 :

"Over 150.000 danskere er vaccineret med COVID-19 Vaccine AstraZeneca (Vaxzevria)."

Og hvem var det lige, der fik AstraZeneca vaccinen skudt i armen?
Jo, det var de ældre på plejehjem, samt en stor del af sundhedspersonalet.

Hvis AstraZeneca kun beskytter omkring 60%, burde disse grupper faktisk revaccineres, for ellers risikerer de at blive meget syge, få senfølger, eller ligefrem dø, såfremt de smittes med Deltavarianten.

Holger Nielsen, Nanna Vesterdorf, Claus Nielsen, Ruth Sørensen, Jørgen Mathiasen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Hvorfor i himlens navn har man valgt at afvikle EM i fodbold spredt over hele Europa på bagkanten af en pandemi - så man rigtig kan få spredt smitten igen, efter at have brugt mere end et år på møjsommelig smittekontrol og isolation?

Det er fuldstændigt ubegribeligt og mod al sund fornuft. Hvorfor har man ikke, helt i tråd med traditionen, givet værtsrollen til eet stort land som f.eks. Tyskland, som kunne have afviklet alle kampene.

Det ville stadig være en potentiel superspreder-event - men trods alt med et væsentligt mindre spredningspotentiale

/O

Holger Nielsen, Vang Bach, Henriette Bøhne, Asiya Andersen, Inge Lehmann, Nanna Vesterdorf, Jette Steensen, Claus Nielsen, Troels Ken Pedersen, Jane Nielsen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Maj-Britt Kent Hansen, Ruth Sørensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Jeg forstår ikke det ret uhæmmede genåbning. Men jeg ved hvad der bestemmer. PENGE.

Holger Nielsen, Henriette Bøhne, Asiya Andersen, Inge Lehmann, Jette Steensen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Maj-Britt Kent Hansen, Anne-Marie Krogsbøll, kjeld jensen, Jan Fritsbøger og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jeg ved faktisk ikke hvad de angivne procenter for vaccinerne helt konkret betyder, betyder de at kun 60% får nogen form for beskyttelse, eller betyder det at de resterende 40% kan blive smittet og bringe smitten videre til andre, men at de alligevel er godt beskyttet imod alvorlig covid-19 sygdom,
jeg mener at have hørt at phizer biontech giver fuld beskyttelse imod alvorlig sygdom men kun ca 95% smittebeskyttelse, og måske giver astrazeneca derfor god beskyttelse på trods af at smittebeskyttelsen er lav, men hvorvidt myndighederne har, forskønnet nytten af vaccinerne for at sikre en høj tilslutning, eller ej, ved jeg selvfølgelig ikke.

Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Oliver man kunne jo også have afholdt EM uden tilskuere, og testet samtlige involverede hver dag.

Holger Nielsen, Henriette Bøhne, Inge Lehmann, Jette Steensen, Jane Nielsen, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

1. Skud vaccine med Pfizer giver omkring 33 procent beskyttelse mod den nye Delta variant. Det udløser vaccine pas...

Holger Nielsen, Henriette Bøhne, Inge Lehmann, Anne-Marie Krogsbøll, Jane Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Delta varianten spredes let og på trods af afstand. Artikel på TV2:
https://nyheder.tv2.dk/udland/2021-07-02-overvaagningsvideoer-fanger-smi...
Og Israel genindfører restriktioner.
P1 Orientering idag har et interview med Lone Simonsen om det.

Holger Nielsen, Arne Albatros Olsen, Henriette Bøhne, Inge Lehmann, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Norsk militær har også undersøgt tilstedeværelsen af corona virus i luften omkring 14 smittende med LETTE symptomer, men understreger at det ikke er sikkert virus smitter på den afstand.

Meget lidt betryggende, at man har ophævet krav om mundbind i offentlig transport og at der ihvertfald i IC togene ikke holdes afstand ved booking af pladsbilletter, men booker på alle sæder.

Eva Schwanenflügel, mht til vaccination med astra zeneca ohos sårbare og ældre skulle vaccinen trods alt bevirke, at også de får et mildere forløb ved smitte. Men nogen garanti er det selvfølgelig ikke og bekymringen kunne også gå på, at ved mange smittende trods vaccination får virus endnu bedre mulighed for at mutere/tilpasse sig de nye forhold. Det er et kapløb mod tiden, det her.

Holger Nielsen, Lillian Larsen, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne