Feature
Læsetid: 6 min.

Efter ødelæggende skovbrande: »Der er intet tilbage i Lytton«

Den lille canadiske by Lytton blev udnævnt til epicentrum for hedebølgen i den nordamerikanske stillehavsregion, da de hærgende brande begyndte for få uger siden. Branden, der ødelagde byen, raser stadig – og billederne derfra viser klimakrisens håndgribelige konsekvenser for beboerne, der tilhører Canadas oprindelige befolkning
Der er intet tilbage i Lytton efter de voldsomme brande.

Der er intet tilbage i Lytton efter de voldsomme brande.

Cole Burston/Guardian/eyevine

Udland
27. juli 2021

Vince Abbott havde planlagt en eftermiddagsfisketur – han skulle ud at fange forårslaks i den nærliggende flod – da han hørte panikråb og mærkede en brændende varme.

Efter tre udmattende dage med – for Canada – rekordhøje temperaturer på omkring 50 grader i den lille by Lytton nær Vancouver tidligere på måneden var Abbott vant til ubehaget ved den tørre og nogle gange overvældende sommervarme. Men dette føltes anderledes.

I flere dage havde en skovbrand raset nord for landsbyen, mens landsbybeboerne nervøst havde fulgt med. Men nu nærmede en mørk røg sig truende fra syd, nede ved jernbanebroen.

Uden at Abbott og de andre vidste det, bevægede en anden brand sig hurtigt mod landsbyen og omringede de områder, som bebos af mennesker, der tilhører Canadas oprindelige befolkning.

»Jeg åbnede hoveddøren, og man kunne se flammerne,« siger han. »Røgen var tyk, blå og sort, og den skabte en hvirvelvind, der rasede gennem området.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kurt Nielsen

Det er sku lige før man bliver helt religiøs af det her klimaproblem: Vi kommer direkte fra edens have til det rene helvede.