Baggrund
Læsetid: 3 min.

Med oversvømmelserne står Tyskland pludselig med et klimavalg

Favoritten til at overtage kanslerposten i Tyskland, Armin Laschet, er bestemt ikke kendt for en grøn profil, men med de dødelige oversvømmelser slår han også alarm over klimaforandringerne. Hans evne til at gå i sorte gummistøvler kan vise sig afgørende
Den lille tyske by Schuld blev hårdt ramt af oversvømmelser fra floden Ahr.

Den lille tyske by Schuld blev hårdt ramt af oversvømmelser fra floden Ahr.

Sascha Steinbach

Udland
17. juli 2021

Dødelige oversvømmelser gør tydeligvis en forskel. Vandmængderne, der denne uge har dræbt over 100 personer i det vestlige Tyskland, har ikke kun ændret det fysiske, men også det politiske landskab.

Pludselig står Tyskland med et klimavalg. Og kandidaterne til at overtage kanslerposten til september skal nu tilpasse sig en ny virkelighed. Især den nuværende vælgerfavorit, Armin Laschet, fra kansler Angela Merkels kristendemokratiske parti, CDU.

Hans valgprogram er tidligere blevet gennemheglet for at være alt for uambitiøst på klimaets vegne, mens han selv har kritiseret forslag om afgifter på flyrejser. Og delstaten Nordrhein-Westfalen, hvor han er ministerpræsident, har indført tiltag, der har begrænset opførelsen af vindmøller.

Så sent som onsdag udtrykte han stærk skepsis over for forslaget i EU’s nye stort anlagte klimapakke om et forbud mod salg af benzin- og dieselbiler i 2035.

En grøn profil har han altså ikke været kendt for.

Men nu er hans egen delstat hårdt ramt af oversvømmelserne, og torsdag opfordrede han til hurtig handling for at bekæmpe klimaforandringerne:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Balling

"Pludselig står Tyskland med et klimavalg"

og som overskrift til en anden artikel:

"Klimakrisen er kommet til Europa"

Nej. Klimakrisen har været kendt siden 1896 (Arrhenius). For 33 år siden var problemet blevet så presserende at man "måtte gøre noget", og så nedsatte man "et udvalg" i form af IPCC.

Hvis det kommer som en overraskelse for nogen at klimaet får konsekvenser, så har de alvorligt sovet i timen. Nogle har måske kynisk regnet med at konsekvenserne af vores levevis først ville slå igennem om lang tid, men som altid undervurderer man konsekvenserne af eksponentiel vækst.

Mennesker forestiller sig, til dels pga. alle vores "dommedagsprofettier", at de vil vågne op en dag og så er katastrofen indtruffet og Verden er gået under. Sådan foregår det ikke. Vi er midt i katastrofen allerede, og den kommer formentlig til at tage lang tid. Fordi den går så relativt langsomt endnu, vænner man sig delvist til den undervejs.

Kim Houmøller, John Scheibelein, Holger Nielsen, Naja Abelsen, Hanne Utoft, Inge Lehmann, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, erik pedersen, Bo Jensen, Henriette Bøhne, Werner Gass, Karen Grue, gregers hoff, Niels østergård, Marianne Stockmarr og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar

- Socialdemokrat: "Den klima-venlige privatbil !"
- Jeg: "Ja, og det elskværdige maskingevær !"

Eva Schwanenflügel og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Hallo denne krise har vi kendt i mere end 50 år. Så læg pengene ved Tesla og kom med på et afbud til månen.

Jeg ville ønske at der osse var en bus kl. 22 og 23 i billandet Danmark hver eneste dag.

Hvor er der ladestandere til cykler? og hvorfor er alle stik forskellige?

Nytter det med alle de nye veje, hvis de ikke kan absorbere noget at fremtiden dræbende styrtregn. Det tegner til at sende vandet direkte ind i folks villahaver.

De seneste tre uger har budt på 25 grader næsten hver eneste dag, landmændene tjener kassen og høster den første såning. Forleden var der 31 grader, i går var der også 31 og lige nu er der 27 grader udenfor og 28,8 i min stue. Det giver ikke meget vand til grundvands magasinerne denne sommer. Men det kan vi alligevel først drikke og 25-80 år.

Menneskeheden er på den og folketinget holder ferie.

John Scheibelein, Holger Nielsen, jens christian jacobsen, Thomas Tanghus, Tobias Hiort-Lorenzen, Inge Lehmann, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Jens Ole Mortensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar