Analyse
Læsetid: 5 min.

Overvågningsskandale har ramt Indien hårdt. Modi vil tie ’indisk Watergate’ ihjel

En rasende indisk opposition kræver svar på, hvordan massespionage mod politikere, aktivister og højtstående embedsmænd kunne finde sted, men det får de næppe. Den såkaldte Pegasus-overvågningsskandale er endnu et tegn på Indiens illiberale glidebane
Demonstrant bliver ført væk af sikkerhedspersonale efter at have protesteret mod regeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP), der ikke direkte har afvist at have benyttet Pegasus-softwaren.

Demonstrant bliver ført væk af sikkerhedspersonale efter at have protesteret mod regeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP), der ikke direkte har afvist at have benyttet Pegasus-softwaren.

Prakash SINGH

Udland
31. juli 2021

Hvor går grænsen mellem legitim overvågning og ulovlig hacking? Hvilke beføjelser har stater over for egne borgere i jagten på informationer? Og hvem holder egentlig opsyn?

Det er nogle af de spørgsmål, der er blevet sat på spidsen under den verserende Pegasus-skandale, som har ramt Indien særligt hårdt. Sagen har navn efter et stykke overvågningssoftware udviklet af det private israelske sikkerhedsfirma NSO Group.

Pegasus-softwaren, der kan inficere og overvåge mobiltelefoner, er så effektiv, at den kun sælges til stater og efterretningstjenester og kun med en militær eksporttilladelse givet af den israelske regering. Pegasus er i stand til at høste stort set alle data fra ofrets telefon.

Det gælder alt fra tastetryk og fotos til muligheden for eksternt at kunne tænde for mikrofon og videokamera uden brugerens viden. De fleste hackingmetoder kræver, at potentielle ofre begår en fejl ved for eksempel at klikke på et ondsindet link, hvilket ikke er nødvendigt for Pegasus.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kenneth Jacobsen

Selve det at BJP har flertal og regeringsmagten er en glidebane - og viser, at et flertal er ligeglad med demokrati. Ulven er sat til at vogte gæs.

kjeld hougaard

Mærkeligt at Information ikke allerede har en harmdirrende leder der kræver EU sanktioner. Måske USA ikke ønsker det? Hellere leve med en flosset moral, i den ”moral baserede” udenrigspolitik. Den er vel i øvrigt allerede død for andre end ”Vest værdi fundamentalister” ?