Langsomme Samtaler
Læsetid: 9 min.

Rahel Jaeggi: Kapitalismen er meget bedre til at overvinde sine kriser end kapitalismekritikken

Ifølge den schweiziske filosof Rahel Jaeggi er kapitalismen ikke bare en ond modstander, som invaderer vores liv, men også en skabende kraft, der giver os muligheder for nye former for venskab, sociale relationer og identiteter

Jesse Jacob

Udland
10. juli 2021

Kapitalismen, som vi kender den, er i krise igen – hedder det sig. Kina har brugt vores frie markeder og åbne økonomier til at købe sig ind i vores samfund og gøre os afhængige af et kommunistisk regime, som nu kan afpresse. Techgiganterne har brugt de frie markeder til at etablere monopoler, som gør, at de kan opkøbe konkurrenter og afpresse nationalstater. Og så er der ødelæggelsen af naturgrundlaget og uligheden.

Det er blevet sagt, at kapitalismen lover frihed, men fører til underkastelse, og kritikerne siger, at den er i krise og kan være ved at ødelægge sig selv.

Men det er altså blevet sagt mange gange før, anfører den schweiziske filosof Rahel Jaeggi. Og det har altid været forkert:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kenneth Krabat

"Ifølge den schweiziske filosof Rahel Jaeggi er kapitalismen ikke bare en ond modstander, som invaderer vores liv, men også en skabende kraft, der giver os muligheder for nye former for venskab, sociale relationer og identiteter"...

Er kapitalismen ikke længere et pyramidespil? Som reklamernes overtagelse af internettet lærer vore børn at stræbe mod at vinde?

Alt er ikke sort/hvidt, jeg er klar over det, men hvor mange er der plads i hver reklamebetalte internetkategori, før kategorierne er nødt til at dele sig og opfinde nye kategorier på samme måde, som mejerier opfinder nye syrnede mælkeprodukter? I en bestandig jagt på de fleste abonnenter og den største indtjening? Og jagter man det ikke, forbruger man dét?

Kan jeg forestille mig en verden, hvor det ikke er sådan? Ja, jeg kan tømme verden for reklamer, og befolke den med glæde og entusiasme. Men jeg kan ikke forestille mig, hvordan det sker. Menneskene er et barn med en barnehjerne, og kapitalismen er en måde for denne hjerne at skabe nye forbindelser på.

Når det stabiliserer sig - når hjernen og menneskebarnet bliver modent...

Okay, never mind. Bare kør jeres shit. Kværn de svage. Lok de svage. Sejl dem ud på en ø eller dø dem i vuggen. De stærkeste inden for enhver kategori skal nok blive tilbage. Måske bliver det dig. Evolutionen stabiliserer sig.

jens christian jacobsen

Hun er gået fra at være kritisk modstander af kapitalismen til at være 'kritisk' tilhænger. Som den typiske Informationslæser. Godt ramt Lykkeberg!

Carsten Nørgaard

UNO skift-retning-kort: Kapitalismen har fejlet netop på grund af sin succes, og i praksis er alle vælgere og partier mere eller mindre tvunget til at være tilhængere, hvad enten de så er 'kritiske' eller 'ukritiske'.

”Why Liberalism Failed” af Patrick J. Deneen, professor i statskundskab ved University of Notre Dame. Yale University Press, 2018.

Steffen Gliese

Kapitalismen sejrer på egne præmisser, ligesom det er stort set umuligt at udrydde væggelus.