Baggrund
Læsetid: 8 min.

Sahel i Afrika er blevet hotspot for islamister – og otte års terrorbekæmpelse har ikke hjulpet

Trods flere års indsats fra Vesten har det ikke været muligt at bremse udviklingen i Sahel-regionen, hvor islamistiske grupperinger fortsætter med at vinde frem og står bag et stigende antal angreb. Udenrigsminister Jeppe Kofod frygter, at den voksende konflikt vil udvikle sig til en migrationskrise
Her otte år efter, at Frankrig med hjælp fra aktører som Danmark indledte sin mission i Mali mod de voksende islamistiske grupper, er antallet af jihadistiske angreb mangedoblet

Her otte år efter, at Frankrig med hjælp fra aktører som Danmark indledte sin mission i Mali mod de voksende islamistiske grupper, er antallet af jihadistiske angreb mangedoblet

Seyllou

Udland
5. juli 2021

For et par uger siden blev endnu en gruppe af FN’s fredsbevarende styrker og lokale soldater dræbt i islamistiske angreb i Mali i Afrika, og millioner af mennesker i Sahel-regionen er drevet på flugt på grund af konflikten, der de seneste år er blevet værre trods vestlige styrkers tilstedeværelse.

Her otte år efter, at Frankrig med hjælp fra aktører som Danmark indledte sin mission i Mali mod de voksende islamistiske grupper, er antallet af jihadistiske angreb mangedoblet, ifølge tal fra ACLED.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jacob Nielsen

Det danske bidrag handler i bund og grund ikke om at gøre en forskel, men om at score så meget udenrigspolitisk valuta som muligt, bl.a. for at kompensere for et alt for lille forsvarsbudget, der reelt betyder at vi har lagt vores sikkerhed i lommen på andre lande. Vores bidrag har derfor flere ben at gå på, for at gøre os mindre afhængige af USA, men til gengæld med mere leflen for Frankrig.

At bekæmpelsen af terrorister i Shahel, som vil medføre migration til Europa, er som at skovle vand ud af et synkende Titanic, skyldes dels tørke pga. klimaforandringer, dels en stor befolkningstilvækst, og dels dysfunktionelle lande som ikke selv kan, eller vil sikre deres egen befolkning, ift. udvikling, uddannelse og almindelig sikkerhed, etc.

Uden alt for mange sammenligninger i øvrigt; hele Krigen mod Terror, som indledtes i 2001 og har medført invasioner, dronekrig og en ekstrem vækst indenfor sikkerhedsindustri m.m., har resulteret i udbredelse/spredning og vækst indenfor terror. Hvad gør man mon galt? Og hvor er refleksionen over de fejlslagne politikker henne af? Hvem tager et reelt ansvar?

Pietro Cini, Vibeke Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

”dysfunktionelle lande som ikke selv kan, eller vil sikre deres egen befolkning, ift. udvikling, uddannelse og almindelig sikkerhed, etc.” De dysfunktionelle lande, det er ikke lande i Vestes mening af ordet. Det er geografiske områder, skabt af konkurrence mellem våres koloniserende stater, områder som ”vi” overlod til sig selv efter ”vi” tabte WWII. Men det er da en god ide J.N. at skyde så mange vi kan finde, så vi er kampklare til kampen for ”menneskelige rettigheder” i Kina Rusland med flere.